Mergi direct la conținut »
Uun român a obținut reducerea cu 37% a ratei prin CSALB
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Un român a obținut o reducere de 37% a ratei și de 21.000 de franci elvețieni a creditului prin intermediul CSALB

De Daniel Ionașcu, . Ultimul update Luni, 20 noiembrie 2017, 17:23

Un consumator din București care avea un credit în franci elvețieni cu ipotecă a obținut reducerea acestuia cu echivalentul a 21.000 de CHF și scăderea ratei cu 37%, de la 3.800 de lei pe lună la 2.400 de lei, apelând la Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

Ad placeholder

Acesta contractase împrumutul în 2008, iar de doi ani era în procese cu banca. Folosind CSALB, acesta a reușit reducerea ratelor fără avocat și fără să plătească nimic. Tot ce a avut nevoie a fost să spună o cerere conformă și să aștepte două luni pentru rezolvarea cazului.

Bucureșteanul a obținut atât conversia creditului din franci în lei, cât și modificarea formulei prin care se calculează dobânda, respectiv de la Libor + 6,77% la ROBOR + 3%.

”Caz dificil”

”A fost un caz dificil pentru că existau pe rolul instanței de judecată aceste procese, unul fiind deja în calea de atac a apelului, câștigat de bancă în primă instanță, iar solicitările consumatorului erau complexe, pentru că a cerut atât restituirea unor sume importante de bani, prin reducerea soldului, cât și conversia creditului din CHF în RON.

Pe fondul acțiunilor în instanță, cel mai greu a fost ca, la începutul concilierii, să se înțeleagă specificul acestei proceduri de soluționare alternativă, în cadrul căreia nu se discută în drept, ci se negociază, pe bază de interese concrete, pentru identificarea unei soluții practice de reducere a soldului și de stabilire a noii dobânzi, reciproc avantajoase.

Un punct critic l-a constituit și faptul că negocierea dobânzii la creditul în RON s-a făcut chiar pe fondul creșterii semnificative a ROBOR-ului, astfel încât era necesar ca acest element să fie luat în considerare de consumator și să se evalueze situația, pe baza unor grafice simulate și a unor scenarii stres.

Până la urmă am reușit să ajungem la o cale de mijloc în care ambele părți să fie mulțumite”, a declarat prof. univ. av. Marieta Avram, conciliator CSALB, într-un comunicat.

Atât numele persoanei, cât și cel al băncii, sunt confidențiale din cauza procedurilor CSALB. Principalele bănci care au acordat credite în franci elvețieni în România sunt Raiffeisen Bank, Banca Transilvania (odată cu preluarea Volksbank), Credit Europe, OTP Bank și Credit Europe.

Foarte mulți români cu credite în franci întâmpină probleme la plata ratelor deoarece leul s-a depreciat masiv în fața monedei elvețiene. Aceasta era 1,8-2 lei în perioada 2007-2008 pentru ca acum să ajungă aproape de 4 lei.

400 de români au depus cereri, 100 au finalizat negocierile

Până acum, CSALB a primit aproape 400 de cereri întocmite corect, dintre care mai mult de jumătate s-au transformat în dosare aflate în diverse stadii de soluționare, iar aproape 100 s-au finalizat prin procedura de conciliere.

Ad placeholder

De regulă, consumatorii solicită eliminarea și restituirea comisioanelor de risc/administrare/monitorizare/acordare percepute pentru un credit, rescadențarea/reeșalonarea creditului cu diminuarea ratei lunare, scăderea dobânzilor și restituirea unor sume, reducerea soldului și conversia creditelor din CHF în LEI sau eliminarea unor clauze din contracte.

După Mario Iorgulescu, altă „beizadea” prinsă drogată la volan: „Consum pozitiv la cocaină”
PARTENERI - GSP.RO
După Mario Iorgulescu, altă „beizadea” prinsă drogată la volan: „Consum pozitiv la cocaină”
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
HOROSCOP
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close