Mașina care-i ducea la hotel pentru a se odihni peste noapte a derapat, a intrat pe contrasens și a ajuns în șanț, în final oprindu-se pe câmp. Unioniștii s-au lovit la cap și la picioare însă astăzi și-au continuat traseul.
Marți, 20 martie, Antal Francisc (FOTO) din Bistrița Năsăud, George Bratu din Buzău și Valeriu Borșan din Galați, cei din urmă nevăzători, au plecat marți din Iași spre Chisinău, pe viscol, pentru a duce în capitala Moldovei la finalul Marșului Unirii… Steagul Unirii. Cei trei cărora li s a alăturat și o a patra persoană, pe post de însoțitor, și au propus sp ajungă pe jos la Chisinau până pe 25 martie, cînd acolo are loc Marea Adunare Centenara.
Marți, în prima zi de aventură, grupul a parcurs 24 de km. la finalul zilei, grupul a trăit momente de cumpănă după ce mașina care i-a preluat pentru a-i duce la hotel să se odihnească a derapat și a ajuns în șanț.
”La marșul Unirii participăm un muntean, un ardelean si un moldovean ca-n Miorița. Ieri am parcurs 24 de km, de la Iași la Sculeni. Seara ne-am intors la Iasi să dormim, pe drum am fost implicați intr un accident. Masina care ne ducea la Iasi să dormim a derapat în curbă, a intrat pe contrasens, s-a rotit de câteva ori, a trecut prin niste șanțuri, vreo 10 metri. Ne-am lovit la cap la picioare, suntem pansați, dar astăzi suntem apți să continuăm marșul ca să ajungem pee 25 la Chisinau, când e o mare adunare populară”, a declarat George Bratu.
Bratu a adăugat că vremea e câinească, ninge și e viscol, însă asta nu-i împiedică să-și ducă la capăt misiunea: ”Trebuie să ajungem, conditiile sunt grele, dar suntem echipați, avem condiție fizică, și mi mult contează reacțiile oamenilor. Suntem pregatiti să ducem mesajul nostru, dorinta de unitate. Reactiile sunt positive. Oamenii ne atentioneaza in traffic., stiu de noi”.
Participantul la Marșul Unirii a explicat și ce a stat la baza provocării de a parcurge pe jos 144 de km de la Iași la Chișinău: ”Dacă nouă ne place să ne amintim cu plăcere de faptele si actele eroice ale inaintasilor nostri aș dori ca nici copiilor nostri să nu le fie rusine cu noi. Chiar dacă e o perioada proastă din punct de vedere civic dorim ca această perioadă sa fie depășită și să redevenim cu dragoste de țară, cu sacrificiu dacă e nevoie, ce se întâmplă azi nu ne convine, vrem să dăm un semnal de jos, de la popor, că lucrurile pe care aleșii le fac nu sunt pe placul nostru si considerăm că ce fac ei la Centenar nu e exact ce trebuie. Nu de festivități avem nevoie, cu sute de primari invitați, cu discursuri pompoase ci avem nevoie de acțiuni concrete”.
CITEȘTE ȘI… Școlile din București se închid vineri, 23 martie. ANM anunță ninsori și viscol
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro