„Suntem pregătiţi să oferim ajutor. Uniunea Europeană îşi uneşte resursele pentru a răspunde rapid cererii de asistenţă prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE.
La rândul său, comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a semnalat că Centrul european de coordonare şi răspuns pentru situaţii de urgenţă desfăşoară în prezent o acţiune de coordonare cu statele UE dispuse să trimită rapid Indiei medicamente şi oxigen.
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că guvernul său pregăteşte un ajutor de urgenţă pentru India, cu toate că Germania se luptă și ea cu al treilea val al pandemiei, iar capacitatea de internări la terapie intensivă e aproape de limită.
„Lupta împotriva pandemiei este lupta noastră, a tuturor. Germania este solidară cu India şi pregăteşte de urgenţă o misiune de ajutor”, a spus Merkel, potrivit AFP.
Încă nu se știe cum va ajuta Germania India, dar săptămânalul Der Spiegel a scris că armata germană a primit ordin să organizeze aprovizionarea cu oxigen.
India, doborâtă de cel de-al doilea val al pandemiei
Coronavirusul se răspândește alarmant în India, iar specialiștii spun că de vină este noua tulpină. Cu fiecare zi care trece, situația din spitale este tot mai gravă. Pe lângă lipsa paturilor, a personalului, medicii se plâng că nu mai au nici oxigen pentru pacienți.
Mai multe țări și-au suspendat temporar legăturile aeriene cu India. În acest timp, aproape 1,6 milioane de cazuri au fost înregistrate în India doar în ultima săptămână.
Unele cazuri COVID cu varianta indiană au fost detectate deja în Grecia, Germania, Elveția, și în Uniunea Europeană, în rândul a 20 de studenți indieni din Belgia care aterizaseră la Paris pe 12 aprilie.
Oficialii din India au atras atenția asupra acestei variante după ce ea a început să se extindă în statul vestic Maharashtra, din decembrie 2020 până în aprilie anul acesta.
În plus, tulpina prezintă două mutații care ar putea să îi ofere o rezistență mai mare în fața vaccinului.
Una dintre mutațiile-cheie ale acestei variante, L452R, ar putea ajuta virusul să evite parțial anticorpii generați de vaccin. Și cealaltă mutație, E484Q, ar putea să facă varianta mai rezistentă în fața unui vaccin, într-un mod asemănător cu o altă mutație, depistată în Africa de Sud.