Aproape 1,6 milioane de cazuri au fost înregistrate în India doar în ultima săptămână. În timp ce virusul se răspândește alarmant prin țară, sistemul medical este aproape de colaps.
În mai multe spitale, medicii se plâng că nu mai au oxigen. O alertă de acest fel a fost lansată de un spital din New Delhi, unde sunt tratați peste 500 de pacienți cu COVID.
„Mai avem oxigen pentru doar două ore. Ventilatoarele și celelalte aparate nu sunt eficiente. Nevoiți să facem ventilație manuală la urgențe și terapie intensivă. Posibilă criză majoră. Viața a alți 60 de pacienți este în pericol, avem nevoie urgentă de ajutor”, a anunțat instituția într-un mesaj.
Două ore mai târziu, tuburi de oxigen au ajuns la spital. Dar criza nu a fost rezolvată, ci doar amânată.
Multe alte spitale au făcut apeluri similare pentru tuburi de oxigen. Iar în acest timp, fabricile încearcă să facă față cererilor uriașe. Joi noapte, un tren numit „Oxygen Express” a plecat către o fabrică pentru a prelua tuburi de oxigen.
Pacienți morți în ambulanțe, în timp ce sunt plimbați de la un spital la altul
Statul Uttar Pradesh, cel mai populat din India, cu 240 de milioane de locuitori, este printre cele mai afectate, relatează și BBC. Dar autoritățile insistă că situația este sub control.
În acest timp însă, oamenii vorbesc cum și-au pierdut rudele, fără ca acestea să ajungă să fie internate din lipsa locurilor.
„Cred că dacă ar fi primit tratament la timp, ar fi trăit. Dar nimeni nu ne-a ajutat”, spune un bărbat de 58 de ani al cărui tată a murit într-o ambulanță, în timp ce era plimbat de la un spital la altul. Nicăieri nu a fost găsit un loc pentru el.
Pe rețelele de socializare sunt distribuite imagini cu bolnavi care stau în parcările din jurul spitalelor. Așteaptă să fie eliberat un loc. În alte zone, oamenii sunt întinși pe asfalt. Iar în altele, rudele imploră în fața spitalelor să primească un tratament cei dragi.
Scenele sunt similare în mai multe orașe. În orașul Varanasi, considerat sfânt de indieni, oamenii descriu situația ca „înspăimântătoare”.
„Am văzut atât de mulți oameni murind în ambulanțe. Spitalele nu mai primesc oameni, pentru că nu mai sunt locuri, iar farmaciile au rămas fără medicamente”, spune un locuitor al orașului, care și-a pierdut mama în urma virusului.
Nu am mai văzut așa ceva până acum. Oriunde te uiți, vezi ambulanțe și cadavre.
Locuitor din orașul indian Varanasi:
O posibilă explicație pentru răspândirea virusului
Virusul s-a răspândit cu o viteză fără precedent în India, experții din domeniul sănătății acuzând măsurile prea relaxate ale autoritățile, dar și o mutație a virusului mai contagioasă pentru apariția celui de-al doilea val care pare scăpat de sub control.
Vineri dimineață, India a raportat un nou record zilnic de 332.348 de cazuri, cel mai mare număr raportat de o țară de la debutul pandemiei. 2.250 de decese au fost confirmate doar în ultimele 24 de ore.
În prezent, 40 la sută dintre infecțiile noi care se înregistrează în întreaga lume provin din India.
Dar pe lângă relaxarea măsurilor, în ultimele săptămâni, oamenii au participat la festivaluri religioase, extrem de aglomerate.
Milioane de persoane au participat la festivalul religios hindus Kumbh Mela, la mitinguri politice, la nunţi fastuoase sau la evenimente sportive.
Acum, autoritățile încearcă să impună noi măsuri dure pentru a readuce răspândirea cazurilor sub control. Măsurile sunt însă luate de fiecare stat, nu la nivel național. De luni seară, New Delhi este în lockdown timp de o săptămână, în Maharashtra, toate magazinele neesenţiale au fost închise, iar Uttar Pradesh impune un lockdown pe perioada weekendului.
În acest timp, Guvernul vrea să accelereze campania de vaccinare și a anunțat că vrea să pună vaccinurile la dispoziția tuturor adulților cu vârsta peste 18 ani de la 1 mai. Institutul Seric din India, care produce vaccinul AstraZeneca, a avertizat însă că nu va putea să-și îndeplinească obiectivul de a produce 100 de milioane de doze lunare până la sfârșitul lunii mai.