UPDATE: 13.45: „Asistăm la un moment istoric care arată că lumea a găsit o soluție pe care începem să o aplicăm”, a declarat Raed Arafat, după ce furgoneta cu cele 10.000 de doze cu vaccin a intrat în țară.
El a precizat că sosirea vaccinului este „o speranță, lumina de la capătul tunelului”, subliinind că „nu înseamnă că problema s-a rezolvat și că uităm de măsurile care sunt obligatorii”.
„Este abia un început care va dura până când va avea un impact. De azi vom lucra pe două fronturi: frontul de combatere și limitarea a virusului și frontul de vaccinare și de prevenire care sperăm că va duce la rezolvarea acestei probleme cu timpul”.
Valeriu Gheorghiță a declarat că această tranșă simbolică va ajunge mâine dimineață la institutul Cantacuzino, iar apoi va fi distribuit pentru vaccinarea personalului medical.
„Este un efort logistic fără precedent pe care l-am organizat. Suntem pregătiți să demarăm campania de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Primele doze ale vaccinului anti-COVID sunt așteptate la graniță, la Vama Nădlac II. Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, și Raed Arafat au plecat de ieri către vamă, pentru a întâmpina transportul.
Vaccinul de la Pfizer este transportat în condiții speciale, în contextul în care acesta trebuie păstrat la o temperatură de -75 de grade.
Cele 10.000 de doze, primele aduse în țara noastră, vor fi transportate de la Vama Nădlac II la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Sunt așteptate să ajungă aici sâmbătă, la ora 7.00.
Duminică, 27 decembrie, România va începe vaccinarea, într-o campanie coordonată cu celelalte țări UE. Dozele vor fi împărțite în 10 spitale de boli infecțioase din țară, aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.
La Institutul Matei Balș ora la care se va da startul campaniei este 9.00, în timp ce în celelalte nouă centre, vaccinurile vor fi făcute după ora 10.00.
Instituțiile medicale unde se vor face primele 10.000 de doze de vaccin sunt:
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov.
- Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, București.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Dr. Victor Babeş din Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Craiova.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi.
- Spitalul de Pneumoftiziologie Dr. Nicolae Ruşdea din Baia Mare.
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş din Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro