Ascuns între munții stâncoși, acoperiți de verdeață luxuriantă și flori galbene, în interiorul Geoparcului Arouca, din patrimoniul UNESCO, podul de 516 metri lungime atârnă la 175 de metri deasupra râului Paiva.
Înainte de ceremonia oficială de deschidere de duminică, persoanelor din orașul apropiat Arouca li s-a permis, joi, să meargă pe pod, construit din metal și sticlă.
Hugo Xavier a fost prima persoană care a adunat curajul pentru a face traversarea. „Mi-a fost puțin frică, dar a meritat”, a spus Xavier, ușurat, după traversare. „A fost extraordinar, o experiență unică, plină de adrenalină.”
Rui Brandao a spus că a evitat să privească în jos, dar a recomandat totuși experiența: „Vă sfătuiesc cu tărie să veniți, chiar dacă, la fel ca mine, aveți vertij. Trebuie să spun că nu am simțit așa ceva deloc.”
„Inaugurarea este importantă, deoarece ne va permite să ne reluăm activitățile turistice”, a declarat pentru AFPTV primarul din Arouca, Margarida Belem.
Podul, a căuri construcție a durat aproximativ doi ani, va fi o „atracție fundamentală” pentru regiune, a adăugat ea.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5„Este o gură de aer proaspăt pentru pământul nostru, deoarece va atrage mai multe investiții, mai mulți oameni”, a spus un ghid turistic local, pe nume Emanuel, adăugând că regiunea îmbătrânește rapid, pe măsură ce mulți tineri s-au mutat în orașele mari. „Va aduce o nouă dinamică în Arouca.”
Structura, botezată „516 Arouca”, traversează defileul abrupt al râului Paiva, care este traversat în mai multe zone de 8 km de pasarele din lemn.
„Locuiesc aici și când am auzit prima dată despre proiectul podului, nu prea am crezut”, a spus Macio Soares. „Dar astăzi sunt foarte mândru că sunt aici, este o experiență unică”, a adăugat el.
Arouca 516 bate recordul pentru cel mai lung pod pietonal suspendat, deținut din 2017 de Podul Charles Kuonen de la Randa, în Alpii Elvețieni.
Fotografii: Profimedia