După victoriile urcrainene în regiunea Harkov, la o televiziune rusă care se bucură de o populariate mare în țară au loc conversații de neînchipuit la începutul războiului și luni mai târziu.
Boris Nadejdin, un fost politician liberal și un invitat obișnuit al unui talk-show difuzat de canalul NTV, deținut de Gazprom, spune că președintele Putin a fost indus în eroare de consilierii săi, care l-au făcut să creadă că Ucraina se va preda repede, și a cerut demararea unor negocieri de pace pentru încheierea conflictului, relatează Newsweek, preluat de Hotnews.ro.
„Oamenii care l-au convins pe președintele Putin că operațiunea specială va fi rapidă și eficientă, că nu vom lovi populația civilă, că va intra și Garda noastră Națională, alături de kadâroviți (luptătorii ceceni aflați sub comanda lui Ramzan Kadîrov, n.r.), că vom face ordine – toți acești oameni ne-au întins o capcană”, a afirmat Boris Nadejdin în emisiunea de la NTV.
„Cineva i-a spus președintelui Putin că ucrainenii se vor preda, că vor fi liberi, că vor vrea să se unească cu Rusia. Cineva i-a spus asta. Au spus același lucru și la televizor. Suntem acum pe punctul de a înțelege: este absolut imposibil să învingem Ucraina, folosind acele resurse și metode coloniale, folosind soldați angajați pe bază de contract, mercenari și fără mobilizare”, a adăugat fostul deputat rus.
Life comes at you fast: pundits on Russian TV realize that their military is failing and their country is in trouble. They are starting to play the blame game. Some of them finally understand that their genocidal denial of the Ukrainian identity isn’t working in Russia’s favor. pic.twitter.com/jNNn5xifI5
— Julia Davis (@JuliaDavisNews) September 11, 2022
Prezentatorul TV l-a întrebat dacă sugerează Rusiei să se mobilizeze pe deplin împotriva Ucrainei, însă Nadejdin a răspuns: „Sugerez discuții de pace pentru oprirea războiului și trecerea la tratarea problemelor politice”.
Emisiunea de dezbateri de la NTV este foarte populară în Rusia, ca și postul de televiziune, care se deosebește de canalele de stat prin faptul că nu abordează subiectele într-o manieră puternic ideologizată, precum Russia 1 sau altele care țin linia impusă de Kremlin.
De altfel, în timpul emisiunii, invitații au făcut aluzii la emisiunile lui Vladimir Soloviov de la postul Russia 1, unul dintre cei mai vocali susținători ai președintelui Putin, în care rușilor li se spunea că totul va fi bine și că Rusia va învinge în „operațiunea militară specială”.
Trupele ucrainene au obținut în acest weekend victorii importante în frontul de est, prin recuperarea controlului asupra orașelor Kupiansk și Izium. Duminică, Rusia a recunoscut că forțele sale au fost împinse înapoi din aproape toată regiunea Harkov, Ministerul Apărării rus publicând o hartă a retragerii. Moscova a susținut însă că este vorba despre o retragere strategică menită să consolideze poziția trupelor sale în estul regiunii Donbas.
Trupele ruse au fost depășite numeric „de 8 ori”, afirmă un oficial prorus din Harkov
Afirmațiile făcute de Nadejdin nu sunt singurul exemplu al faptului că starea de spirit de la televiziunile ruse s-a domolit, în urma contraofensivei fulgerătoare a trupelor Kievului.
Narațiunea se îndreptă acum către modul în care forțele ucrainene i-au depășit cu o majoritate covârșitoare pe soldații ruși din nord-estul Ucrainei, scrie Reuters.
Vitali Ganchev, un oficial numit de Rusia în regiunea Harkov, a spus la postul de televiziune de stat Rossia 24 că trupele ruse au fost depășite numeric „de opt ori”. El a mai spus, fără a furniza dovezi, că forțele ucrainene au fost întărite de „mercenari occidentali”.
Ganchev a recunoscut că forţele ucrainene au reușit să ajungă la graniţa cu Rusia şi a spus că „aproximativ 5.000 de civili au fost evacuaţi în Rusia”.
„Situaţia devine tot mai dificilă de la o oră la alta”, a mai afirmat Ganchev, adăugând că graniţa cu regiunea Belgorod din Rusia a fost închisă. Acesta a reluat retorica Moscovei în încercarea de a prezenta „retragerea” ca o decizie de regrupare a trupelor mai departe de linia frontului.
„De aceea, pentru a ne conserva personalul, cred că s-a decis retragerea, regruparea”, a adăugat Ganchev.
Schimbarea de ton, vizibilă în mare parte a presei de stat
În emisiunea „60 Minutes”, gazda Olga Skabeeva a deschis ediția de luni dimineață, descriind bombardamentele rușilor de duminică asupra centralelor electrice ucrainene și întreruperile de curent care au rezultat în estul Ucrainei drept „un punct de cotitură în operațiunea militară specială”.
Câțiva oaspeți au adus în discuție și afirmațiile lui Putin din iulie, conform cărora Rusia „nu a început încă nimic serios”, spunând că Moscova va intensifica acum acțiunea militară.
Retragerea Rusiei de pe unele teritorii a fost încadrată de unele ziare de discursul Ministerului Apărării despre o „redistribuire tactică” a trupelor sale, deși unele publicații citau experți militari care sugerau că nu totul a mers conform planului.
Ziarul Izvestia, în rezumatul său de weekend, a spus că Rusia a ucis 4.000 de soldați ucraineni, iar armata „a redistribuit forțele pentru a se concentra asupra Donbasului”.
Nezavisimaya Gazeta a fost mai critică, spunând că Ministerul rus al Apărării nu a comentat „rapoartele extrem de tulburătoare din Ucraina… timp de câteva zile”.
Ziarul a menționat că, pe măsură ce forțele ucrainene înaintau la granița de vest a Rusiei, conducerea militară a Moscovei se afla la mii de kilometri distanță, în estul îndepărtat al țării, pentru exerciții anuale de război care implicau 50.000 de soldați.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia