„Am abordat, desigur, și obiectivul țărilor noastre cu privire la avansarea procesului de aderare la spațiul Schengen. Aderarea noastră va contribui în mod esențial la consolidarea Pieței Unice și la întărirea rezilienței Uniunii în ansamblul său, ceea ce este cu atât mai necesar în contextul actual marcat de crize multiple”, a spus Klaus Iohannis în declarația de presă de la Palatul Cotroceni.
„Măsurile adoptate de autoritățile române de gestionare a frontierei în contextul actualului flux de refugiați din Ucraina au demonstrat, încă o dată, că România aplică eficient standardele comune care decurg din acquis-ul Schengen. Am convenit să menținem o strânsă coordonare în perioada următoare pe acest subiect”, a mai precizat șeful statului.
De altfel, și Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat pe 28 februarie, într-o vizită făcută în România, că țara noastră este pregătită să intre în spaţiul Schengen şi a precizat că speră ca acest lucru să aibă loc cât mai rapid.
Ce ar însemna aderarea României la spațiul Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor, compusă din 26 de țări membre, ultimul stat care a aderat fiind Liechtenstein, în 2011, potrivit Ministerului de Interne.
Conform MAE, aderarea la spațiul Schengen înseamnă:
- eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
- set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
- armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;
- cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;
- crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.
România a devenit stat membru al Uniunii Europene în 2007, iar îndeplinirea criteriilor prevăzute în ansamblul de măsuri Schengen a fost recunoscută încă din iunie 2011. Totuși, din cauza altor condiții neîndeplinite, precum rapoartele negative ale Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind corupția și sistemul judiciar din România, votul de admitere în Schengen a fost amânat.
Mâine, 16 martie, Klaus Iohannis va merge la Chișinău, capitala Republicii Moldova, unde va fi așteptat de președinta Maia Sandu, au declarat surse oficiale pentru Libertatea.
Peste 270.000 de refugiați ucraineni au intrat în Republica Moldova de la începutul invaziei rusești, dintre care 100.000 au decis să rămână aici, după cum a spus premierul moldovean Natalia Gavrilița, care a cerut asistență internațională pentru a face față numărului mare de refugiați ucraineni care continuă să intre în țară.
Azi, 15 martie, s-a intrat în a 20-a zi a războiului pornit de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei președinte este Volodimir Zelenski.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro