Din spatele peretilor de sticla ai custii, privirea lor te ingheata. Incolacite, par gata sa atace fulgerator tot ce misca. Un singur om se incumeta totusi sa deschida aceasta cutie transparenta in care, pentru multi, troneaza imaginile celor mai cumplite cosmaruri. El este timisoreanul Marius Buldur (47 de ani), singurul crescator autorizat din Romania de vipere cu corn, cele mai otravitoare reptile din Europa.
Curajul de a atinge viperele din ferma timisoreanului provine din meseria pe care a avut-o: a fost parasutist si, odata ce a renuntat la meseria lui, s-a reprofilat catre una la fel de periculoasa, dar ceva mai banoasa. Ideea i-a venit dupa ce, intamplator, a citit un articol de specialitate intr-o revista. Asa ca, in anul 2004, a cumparat o fosta ferma de gaini din Ortisoara, o localitate de langa Timisoara, si a investit 1.000 de euro in amenajarea unor terarii si in instalatia care pastreaza o temperatura constanta de 25 de grade Celsius. Acum, cele peste 100 de vipere ii aduc un profit anual de zeci de ori mai mare.
Pentru a pune pe picioare afacerea, timisoreanul a avut nevoie de cateva aprobari: avizul Agentiei de Mediu si cel al Directiei Sanitar-Veterinare. ‘Cand am cerut avizul se uitau la mine ca la un ciudat. Eram prima persoana care a solicitat asa ceva vreodata’, spune Marius Buldur.
„Ma port cu ele ca si cu orice animal de casa”
Recoltarea veninului, spune Buldur, se face cu ajutorul unui pahar acoperit cu o membrana de latex, iar in momentul in care vipera atinge membrana are tendinta de a musca, asa ca pretiosul lichid se scurge in pahar. ‘Prima oara cand am recoltat veninul tinand vipera in mana mi-a fost putin frica. Acum ma port cu ele ca si cu orice animal de casa. Ca sa recoltezi veninul, trebuie sa prinzi bine vipera de dupa cap cu mana si sa ii pui paharul in fata. Restul face instinctul ei’, spune Buldur. ‘O vipera produce circa 1,5 grame de venin cristalizat pe an care, in functie de puritate, poate fi vandut cu sume ce variaza intre 800 si 2.000 de euro’, ne spune Marius Buldur.
Hrana este asigurata de soricei
‘Fiecare sarpe mananca de doua ori pe luna cativa soricei. Asa ca a trebuit sa ma profilez si pe cresterea soarecilor, ca sa am ce sa le dau viperelor sa manance. Inainte de a-i devora, viperele se joaca cu ei ore in sir ‘, spune Marius Buldur. De aceea, timisoreanul are, in una dintre cele trei hale ale fermei, o camera speciala in care cresc micutele rozatoare.
Este cel mai otravitor dintre serpii europeni
De provenienta mediteraneana, vipera cu corn (Ammodytes ammodytes) poate fi intalnita in Muntii Banatului, sudul Apusenilor, vestul Retezatului, Depresiunea Cernei, Portile de Fier si, izolat, in Brasov. Specia este acum protejata, dupa ce a fost ucisa in proportii ingrijoratoare, fiind considerata daunatoare si periculoasa. Aceste reptile prefera un habitat uscat, grohotisuri, stanci, liziera padurilor si apropierea unor surse de apa, iar hrana favorita o constituie rozatoarele. Veninul viperei cu corn este considerat mai toxic decat al oricarui alt sarpe din Europa si este mortal pentru oameni.
Ajuta la fabricarea unui nou medicament romanesc
Veninul viperei, ne explica ‘fermierul’, este extrem de util in industria farmaceutica, mai ales in productia de medicamente antireumatice sau seruri antiviperine. Timisoreanul este deja extrem de cautat de fabrici de medicamente din toata Europa si, mai nou, vinde si uneia din Romania care testeaza un nou medicament care are in compozitie veninul viperei cu corn.