De Viorel Tudorache,

Viticultorii se plângă că au rămas cu butoaiele pline, iar acest lucru reprezintă principala prblemă pentru recolta din acest an.

“Lucrez de 30 de ani în societatea familiei mele și sunt președinte al cooperativei Emilia Wine și nu mi s-a întâmplat niciodată să ajung la sfârșitul lunii mai cu butoaiele pline. Ciorchinii au apărut deja în vie și în trei luni trebuie recoltați ”, a declarat Davide Frascari, care îi reprezintă și pe producătorii de Lambrusco din provincia Reggio-Emilia.

Închiderea barurilor și a restaurantelor a provocat o prăbușire a vânzărilor de cel puțin 50%, astfel că mulți viticultori au rămas cu marfa nevândută. Acum, caută alte soluții pentru a nu pierde și recolta de anul acesta.

Una dintre posibilitățile de a menţine sănătatea viței-de-vie este așa-numita “tăiere în verde”, care se face în timpul perioadei de vegetaţie, în cazuri extreme, atunci când planta este afectată de anumiţi factori, evitând ca ciorchinele să putrezească pe crengi.

Cu toate acestea, viticultorii ar prefera să nu folosească această metodă, deoarece și-ar distruge munca și s-ar expune unui risc: dacă, după tăiere, ar rezulta că recolta din acest an ar fi deficitară, profitul ar fi mic. De aici a apărut și propunerea.

Maddie a dispărut în 2007 și nu a fost niciodată găsită. Ce s-a întâmplat acum, după 13 ani
Recomandări
Maddie a dispărut în 2007 și nu a fost niciodată găsită. Ce s-a întâmplat acum, după 13 ani
 

Utilizarea vinului mai slab pentru a produce gel dezinfectant ar îmbunătăți calitatea medie pe care o oferim și ar oferi țării un produs care a devenit extrem de important în lupta împotriva COVID-19.

Davide Frascari, reprezentant al producătorilor de Lambrusco:

Soluția este una de urgență, având în vedere că un litru de alcool brut produs cu bin poate costa 3 euro, iar aceeași cantitate obținută din cereale costă doar 50 sau 60 de eurocenți.

Prețurile de consum diferă însă. Astăzi, în Italia, un litru de gel de dezinfectant pentru mâni costă între 12 și 14 euro, sumă cu care se poate cumpăra şi o sticlă bună de vin.

Totodată, soluția nu este apreciată de toată lumea.

“Noi, producătorii de vin organic, lucrăm sticle cu costuri mari de producție. Ar fi de neconceput să le transformăm în gel de dezinfectant pentru mâini. Motiv pentru care cerem o recapitalizare a companiilor noastre, ceea ce ar însemna ca pentru fiecare euro investit de noi pentru a ieși din criză, statul să pună un altul. Fără ajutor, vom întâmpina dificultăți foarte grave”, a spus adminstratorul unei culturi de viță de vie.

Cu 750.000 de hectare din totalul de 8,6 milioane, vița-de-vie este a patra cultură națională din Italia, conform datelor Istat (2013).

Din acest motiv, Uniunea Europeană a autorizat deja guvernul italian să apeleze la așa-numita distilare de urgență a vinului și să acorde fermelor ajutoare de stat. Acum se așteaptă decizia Romei.

Citeşte şi:

Peste două milioane de români vor primi gratuit măști de protecție

Ședință la Palatul Cotroceni pentru situația economiei. Iohannis se întâlnește cu Orban, Isărescu și Cîțu

China anunță „o reușită strategică majoră” în lupta împotriva COVID-19

Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
GSP.RO
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor