Mergi direct la conținut »
Detalii despre vizita Papei Francisc în România. Ecrane mari pe străzi, sute de voluntari, autocare puse la dispoziția celor care vor să îl urmeze pe Suveranul Pontif
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Detalii despre vizita Papei Francisc în România. Ecrane mari pe străzi, sute de voluntari, autocare puse la dispoziția celor care vor să îl urmeze pe Suveranul Pontif

Detalii despre vizita Papei Francisc în România. Ecrane mari pe străzi, sute de voluntari, autocare puse la dispoziția celor care vor să îl urmeze pe Suveranul Pontif

Pe lângă demnitari, clerici,  diplomați și reprezentanți ai societății civile, Papa Francisc se va întâlni în cursul vizitei în România și cu reprezentanți ai comunității rome.

De Maria Andrieș,

București, Șumuleu-Ciuc-Iași-Blaj-Sibiu, acesta este traseul vizitei Sfântului Părinte. De dormit, Papa Francisc va dormi doar la nunțiatura apostolică din Capitală.

În Capitală, va fi vizitată și comunitatea catolică, și comunitatea greco-catolică. De asemenea, înaltul oaspete va intra în Catedrala Mântuirii Neamului, alături de Patriarhul Daniel, moment al vizitei denumit Rugăciunea Tatăl Nostru. La Iași, întâlnirea cu credincioșii se va desfășura în piața din fața Palatului Culturii.

Trei liturghii va oficia Sfântul Părinte în țara noastră: la Catedrala Sfântul Iosif din București, în 31 mai, seara, pe Dealul Șumuleul Mic, în 1 iunie, de la ora 11.45, și pe Câmpia Libertății, de la Blaj, în 2 iunie, de la 10.45. Punctul culminant al vizitei îl va constitui slujba de beatificare a șapte episcopi martiri greco-catolici, morți în închisorile comuniste.

„Blajul e un orășel mic astăzi, dar, după cum spunea Heliade Rădulescu, de aici a răsărit soarele românilor”, a afirmat preotul Daniel Bulai, membru al comisiei pentru pregătirea vizitei Papei Francisc. Tot la Blaj, în ultima zi a vizitei, după slujba de beatificare, Sfântul Părinte se va întâlni cu delegații ale comunităților rome din toată țara, întâlnire în cadrul căreia Papa Francisc va adresa un salut.

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

„Vizita Papei Francisc, care se va desfășura în timpuri pascale, imediat după solemnitatea Înălțării Domnului și sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, este un dar ceresc. Prezența Sfântului Părinte în țara noastră va fi pentru noi toți o mărturie pentru întărirea în credință, speranță și dragoste. Vine să ne întâlnească, să ne cunoască, să se roage pentru și împreună cu noi. Vine să ne binecuvânteze”, a adăugat părintele Bulai.

Tichetele pentru zona zero, aproape epuizate

Suveranul Pontif va fi însoțit de trei cardinali, fapt mai puțin obișnuit în vizitele apostolice. Pe străzile din jurul Catedralei Sfântul Iosif vor fi amplasate ecrane mari, pe care credincioșii să poată urmări slujba oficiată de Papa Francisc.

„Vor exista controale de securitate, desigur, trăim vremuri complicate, din punctul acesta de vedere. Dar oamenii vor putea aduce cu ei apă și mâncare. Nu obiecte contondente sau alte lucruri considerate periculoase. În zona zero, adică în zona foarte apropiată de locul unde se află Papa, se va intra numai cu bilet”, a explicat preotul Wilhelm Dancă, membru în comisia de pregătire a vizitei. 300 de voluntari au selectat organizatorii pentru etapa din București a vizitei.

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?
Recomandări

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?

 

Cei care doresc să intre în zona zero, catolici sau de altă confesiune, dar recomandați de un catolic, se înscriu pe listă, la parohie, lasă CNP-ul și alte date personale, apoi, după verificări, primesc un tichet cu un cod de bare. Principiul este: primul venit, primul servit. Cererea fiind foarte mare, au mai rămas puține locuri disponibile pentru zonele zero de pe traseul Sfântului Părinte.

Pentru cei care doresc să îl urmeze pe Papă, pe drumul său prin țara noastră, la nivel local, vor fi organizate curse de autocare. „Pentru că motto-ul vizitei este «Să mergem împreună!» Și ar fi bine să mergem fără frică, cu mult entuziasm. Față de acum 20 de ani, când ne-a vizitat Papa Ioan Paul al II-lea, constat o anumită teamă, oarecare reținere. Știu că în zilele noastre credința e un risc. Haideți să ne bucurăm împreună de acest dar și să ne rugăm ca el să-și arate roadele spirituale”, a spus părintele Dancă.

Fotografie principală: EPA

Close
Închide
  Close