„În opinia mea, Comitetul Nobel în mare parte a rătăcit şi devalorizat semnificaţia premiilor Nobel în domeniul umanitar”, a afirmat Putin, în timpul Forumului economic de la Vladivostok, desfășurat în Extremul Orient rus.
Liderul de la Kremlin răspundea, astfel, la o întrebare ce se referea la revocarea, luni, a autorizaţiei de difuzare în Rusia a versiunii tipărite a ziarului Novaia Gazeta.
De facto, ziarul nu mai apărea de la sfârşitul lui martie, când a decis să-şi suspende publicarea pentru a evita închiderea totală, în plină represiune împotriva celor care critică războiul din Ucraina.
„Cunoaştem multe cazuri când deciziile (de a atribui un premiu Nobel) sunt luate exclusiv sub influenţa conjuncturii politice actuale. Aceasta nu face onoare celor care iau astfel de decizii”, a spus Vladimir Putin, invocând exemplul Premiului Nobel pentru Pace din 2009, decernat fostului preşedinte american Barack Obama (2009-2017).
„De ce este el (Barack Obama) laureat al Premiului Nobel? (…) Ce a făcut el pentru apărarea păcii, în timp ce operaţiuni militare în unele regiuni ale lumii au eşuat când el era preşedinte?”, a întrebat retoric președintele rus.
Putin, critici și la adresa lui Ivan Safronov
Liderul de la Kremlin a criticat de asemenea zecile de jurnalişti ruşi care au părăsit recent Federaţia Rusă de teama represaliilor. El a apreciat că aceştia din urmă erau „bucuroşi să plece”, pentru că „au lucrat întotdeauna împotriva ţării noastre” şi continuă să lucreze, potrivit lui, „în centre antiruseşti” din străinătate.
Putin a mai afirmat că vinovăţia fostului jurnalist rus Ivan Safronov, condamnat la 22 de ani de închisoare pentru trădare, a fost „demonstrată”.
Ivan Safronov „îşi câştiga viaţa nu doar din activităţi jurnalistice, ci şi adunând elemente pe care le transmitea unuia dintre serviciile de informaţii occidentale”, a susţinut președintele rus.
Safronov, în vârstă de 32 de ani, a fost acuzat că a transmis unui expert politic ruso-german, aflat şi el în detenţie în Rusia pentru „înaltă trădare”, informaţii despre operaţiunile militare ruse în Siria, iar serviciilor de informaţii cehe – elemente asupra livrărilor de arme ale Moscovei în Africa. Fostul jurnalist, reputat expert în probleme de apărare, a respins vehement acuzațiile aduse.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia