Semnatarii comunicatului acuză Casa Regală că l-au izolat pe Rege și că. în numele lui, ia decizii care nu aparțin monarhului și contrazic conduita sa publică din 1990 până în ultimii ani, după ce a căzut la pat. Monarhiștii afirmă că linia de succesiune la tronul României ar fi putut fi influențată de persoane din serviciile secrete, apropiate Casei Regale și că izolarea impusă fostului suveran este posibil determinată de interesele familiei regale restrânse.

Cunoscătoare profundă a vieții Regelui și a Familiei Regale, Marilena Rotaru încearcă să aducă adevărul mai aproape de Majestatea Sa, aflat în ultima perioadă a vieții sale.    

Nu putem vorbi despre o Casă Regală a României decât în momentul în care se restaurează monarhia

  • Claudiu Săftoiu: Doamna Marilena Rotaru, e un moment important acesta, pentru a afla mai multe despre Casa Regală, despre Majestatea Sa Regele Mihai. Se pare că există o criză în interiorul Casei Regale și aceasta îl afectează, întâi de toate, pe Regele Mihai.

Marilena Rotaru: Vreau să fac o precizare, din capul locului. Am cerut, în 1996, o clarificare de la Majestatea Sa, referitor la Casa Regală și la recunoașterea titlurilor nobiliare ale familiei sale (…) Nu putem vorbi despre o Casă Regală a României decât în momentul în care se restaurează monarhia. Discuția din acei ani, care m-a nemulțumit, era că aceste titluri devin cu adevărat reale, în momentul în care sunt validate de Parlament, care va restaura monarhia. (…) Majestatea Sa spus: ”Tot ce s-a întâmplat în viața mea, din momentul în care am plecat din România, în 30 decembrie 1947, (…) căsătoria mea cu prințesa Ana, nașterea fiicelor, titlurile fiicelor, nașterea nepoților, absolut toate deciziile pe care eu le-am luat în familia regală trebuie validate de Parlament”. Regele Mihai este singurul care a fost validat de două ori de Parlamentul României.

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

  • Prin urmare, Casa Regală nu există din punct de vedere juridic, există doar familia regală.

Nu, nu există.

  • Există doar o familie regală restrânsă, așa cum o denumiți în comunicatul ”Convenției Naționale pentru Monarhie Constituțională”. Este demnă familia restrânsă să îl reprezinte pe Majestatea Sa? Tăcerea Regelui ridică mari semne de întrebare.

Comunicatul ”Convenției” nu deține niște adevăruri, dar și-a pus niște întrebări. Apare termenul de familie restrânsă, pentru că ne referim la cei care sunt în preajma Majestății Sale. (…) Familia regală a României nu este restrânsă. Am avut un mare noroc, fiindcă Regele a supraviețuit, nu cum s-a întâmplat în Rusia, unde au fost omorâți toți Romanovii. Familia Regală este un fenomen al naturii, care un copac care crește, înflorește, face roade. Am avut acest noroc, ca Regele să își întemeieze o familie, să aibă fiice, nepoți și strănepoți. Din păcate, sunt prea puțini cei care sunt acum aproape de Rege în aceste clipe.

  • Principele Nicolae nu face parte din această familie?

Bineînțeles că face parte, cum fac parte fiul și fiica Principesei Irina din America, dar nu avem informații mai clare din această parte a familiei.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

  • Să ne întoarcem la momentul în care Principele Nicolae a fost scos din linia de succesiune la tron, printr-un document semnat de Regele Mihai. E un act pe care avocatul Principelui Nicolae spune că nu l-a văzut niciodată, deși l-a solicitat. În ce măsură ar fi putut fi semnat de Rege, care în 1992 se afișa cu nepotul său, arătând care va fi viitorul monarhiei?

Cred că avocatul deține documentele care explică situația ca atare. Eu mi-am mărturisit totala tristețe, în 2015. Am spus că este decizia regelui meu, dar ceea ce mă nemulțumește este faptul că această decizie nu este motivată într-un mod foarte clar. Aminteam de faptul că, în alte momente din istoria familiei regale, când s-au produs grave derapaje de la statutul familiei regale, lucrurile au fost mult mai transparente. Punând în balanță faptele, Carol al II-lea, care a fost un rege foarte bun, a greșit foarte mult, pentru că, în momentul în care s-a căsătorit cu Elena Lupescu, a dezertat de pe front. Dacă nu era fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, era judecat în fața Curții Marțiale. Nu se poate compara gravitatea acelui tânăr rege cu gravitatea faptelor Principelui Nicolae, care nici măcar nu au fost spuse foarte clar.

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

  • Imediat după ce, în august 2015, Principele a fost scos din linia de succesiune, Regele ar fi declarat că nu vrea să îl mai vadă niciodată. Câteva luni mai târziu, Principele Nicolae a fost totuși invitat la aniversarea Reginei Ana. E aici o inadvertență a Regelui în relația cu Nicolae?

E o informație unilaterală, dinspre familia regală. În interviul pe care Principele Nicolae l-a dat la Antena 1, privind această aniversare, a fost de o discreție emoționantă. Orice om care a urmărit cu atenție reacțiile principelui, referitor la acea întâlnire, ar fi putut trage singur concluziile.

  • Sunt două posibilități: ori că Regele Mihai nu ar fi știut despre acest document semnat de el, care îl excludea pe Principele Nicolae, ori că Principele nu a îndrăznit să îl întrebe pe bunicul său de ce a făcut lucrul acesta.

Cel mai firesc lucru, în fața unei astfel de decizii, ar fi fost ca Regele, în august 2015, acceptând că ar fi semnat acel document, să-l fi chemat atunci pe nepotul său, și ar fi fost clar și pentru nepotul Regelui de ce s-a întâmplat acel act regal. Dar, la întâlnirea de peste o lună și optsprezece zile, nu s-a discutat nimic despre aceste lucruri.

  • Este un amănunt revelator. Spuneați despre ”zidul de tăcere” care îl înconjoară de patru ani pe rege și care duce la o informație unilaterală. Drama relației dintre un bunic și un nepot excede, până la urmă, relațiile regale.

Principele Nicolae face parte din familia regală. (…) Lumea întreabă, în legătură cu succesiunea la tron. Dar haideți să avem tronul întâi, pentru că numai atunci, așa cum ne-a explicat și Majestatea Sa, când Parlamentul face trecerea la monarhie, restaurează monarhia, au loc negocieri cu familia regală și pentru două cele mai importante probleme: succesiunea și statutul Casei Regale. Regele a semnat, în 2007, noile norme ale Casei Regale. L-am întrebat atunci: ”Și dacă Parlamentul nu respectă deciziile Majestății Sale”. Și mi-a răspuns: ”Se poate. Eu pot să desemnez pe cineva ca succesor și Parlamentul să nu fie de acord.” Ceea ce a decis regele sunt hotărâri valabile numai în interiorul familiei regale, nu în societate. Numai la legiferare se poate vorbi de statut. Prin urmare, doar în momentul restaurării monarhiei pot urma celelalte episoade. (…)

  • Până la urmă, Regele Mihai este cel care i-a refuzat accesul Principelui Nicolae la căpătâiul său?

Noi nu acuzăm, dar există în spațiul public o mulțime de acuzații, pe care lumea le-a formulat, neavând informații de la sursa directă. (…) S-a creat o stare anume în privința acestui subiect. În modul cel mai firesc cu putință, pentru a risipi toate aceste discuții, ar trebui constituită o comisie medicală, care să informeze cu privire la starea de sănătate a Regelui. Mai toate comunicatele au fost formulate lapidar și publicate pe pagina familiei regale. Un comunicat de genul ”Regele e stabil, dar fragil, și are o mulțumire sufletească”, nu e un comunicat medical. La înălțimea Majestății Sale, Regele Mihai, omagiat la cel mai în înalt nivel de Regina Marii Britanii, acum cinci ani, la Londra (…), la o astfel de personalitate, de somitate, trebuie creată o comisie medicală selectată din toată lumea, care să iasă periodic, cu buletinul de sănătate al Regelui. Pentru că Majestatea Sa Regele Mihai, cu meritele cunoscute în întreaga lume, privind finalul celui de-al Doilea Război Mondial, nu aparține numai unei familii, ci unei comunități mult mai largi care îl prețuiește, îl venerează, îl stimează. Această comunitate are dreptul la aceste informații.

  • De ziua numelui, Regele a fost împărtășit și s-a spovedit părintelui?

Nu s-a spovedit. A fost împărtășit, în prezența Principesei Moștenitoare.(…) Regele a fost un creștin practicant, participa la liturghii obișnuite. Știa când să se ridice, când să se așeze, știa în profunzime toate momentele liturghiei și ale sfintelor slujbe. E clar că Majestatea Sa nu a putut face altceva, dat fiind starea sa de sănătate.

  • De ce tace Principesa Moștenitoare Margareta?

Nu pot să răspund. Dar am fost și sunt de acord cu o anumită protecție a unei astfel de personalități. Asta nu înseamnă că, pe ultimele clipe, pe ultimii săi ani de viață, Regele să fie rupt de poporul său.

  • Unele informații elvețiene acreditează ideea că Principesa Margareta a aplicat pentru cetățenie elvețiană. Cunoașteți lucrul acesta?

Nu știu, nu pot să comentez. Comunicatul nostru s-a născut din nevoia de a cere o clarificare, care să stingă toate aceste acuzații, referitor la izolarea Regelui, care au apărut peste tot. Ea nu poate veni decât de la familia regală.

  • Odată cu trecerea prin Parlament a statutului Casei Regale de România, această nouă entitate va revendica proprietățile Coroanei Regale?

Nu, nu. Coroana Română nu poate să fie un ONG subordonat guvernului republican. Niciodată, niciodată. Este un nonsens și o nouă abdicare. Sperăm ca Parlamentul să nu voteze, există parlamentari care înțeleg că așa ceva nu se poate întâmpla. Nu pot să cred că această lege va trece. Noi avem regalitate, prin familia care există și care s-a dezvoltat. Dar monarhie, ca sistem de guvernământ, nu avem. Aceste construcții, aceste palate rămân în patrimoniul național până când se va restaura monarhia și atunci ele vor putea fi folosite de cine va fi pe tronul țării, atunci. Aceste bunuri nu vor deveni proprietăți private.

  • Prin urmare, și dacă Parlamentul va face din Casa Regală de România o instituție de utilitate publică sau ceva asemănător, ea nu va moșteni proprietățile foștilor regi ai României.

Nu, nu e posibil. Ar fi ilegal. (…) În societatea contemporană de astăzi, s-a abdicat de la viața spirituală, în favoarea celei materiale. Or, Coroana presupune spiritualitate, onoare, toate acele valori creștine pe care Majestatea Sa Regele Mihai le-a exprimat pe parcursul tuturor momentelor în care a putut să se adreseze direct oamenilor, individual sau la diverse întâlniri. Aici este buba imensă a vremii noastre, care se reflectă și în această tristă poveste.

  • Așadar, nici Principesa Moștenitoare Margareta, nici altcineva, votat de Parlamentul României, nu va beneficia de drepturile dinastice ale Coroanei României decât dacă monarhia va fi restaurată în România. Toate zbaterile din familia regală te îndepărtează de la cele spirituale, mai degrabă, și duc cu gândul la ambiții succesorale, de natură financiară și patrimonială.

Faptul că nepotului i s-a refuzat dreptul natural să-și vadă bunicul pe patul de suferință, mi se pare că induce în mentalul colectiv ideea că ceva foarte grav se ascunde. (…)

  • Regele poate să fi fost folosit, instrumentat, dată fiind starea de sănătate?

Există o diferență gravă între portretul pe care Majestatea Sa l-a exprimat în fața tuturor, atâta vreme cât boala și vârsta nu l-au împiedicat să o facă, și ceea ce s-a transmis din partea Majestății Sale de atâția ani. Aceasta a contrazis statura morală și întreaga demnitate a Majestății Sale. (…) Sunt sigură că nu avem de-a face cu doi regi, dar sunt sigură că în această modalitate de exprimare, folosită de familia regală, apare portretul unui rege pe care noi nu l-am cunoscut. (…) Nu trebuie să ajungem la monarhie, pentru cineva. Am avut această îndreptățire, câtă vreme era Regele Mihai. Dacă va fi să fie, va fi numai Principesa Moștenitoare, și atât. (…) Prin normele pe care le-a semnat în 2007, Regele Mihai, după ce i-a acordat Principelui Radu titlul de Alteță Regală, scria: ”fără drept de succesiune dinastică”. Acest adaos de atunci a dispărut de pe site-ul familiei regale.


Citește și:

Un ONG monarhist face acuzații dure la adresa Familiei Regale: „Nu Regele Mihai a decis înlăturarea principelui Nicolae”

VIDEO EXCLUSIV/ Povești nespuse despre Regele Mihai. Cum a fost ajutat de un revoluționar și de un general de poliție să treacă pe sub Arcul de Triumf. ”Am scos pilonii din pământ cu ranga”

Fostul principe Nicolae a încercat să intre la Regele Mihai. A forțat intrarea în reședință și a agresat infirmierele

Regele Mihai I, monarhul fără patrie. Cum a fost alungat și umilit de două ori după 1989. VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
FANATIK.RO
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care să te ferești
FANATIK.RO
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care să te ferești
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Știrileprotv.ro
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Observatornews.ro
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri
HOROSCOP
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI