Vă mai amintiţi celebrul generic al filmului serial „Linia maritimă Onedin”? Poate puţini dintre noi ştiu că superba linie melodică îi aparţine compozitorului armean Aram Haciaturian (baletul „Spartacus”). O altă creaţie importantă a celui care a fost considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai sec. XX este Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, definitivat în anul 1940 şi dedicat mareului violonist rus David Oistrah, unul dintre cei mai mari instrumentişti ai lumii.
Veţi asculta aşadar plăcuta partitură în intrepretarea lui Alexandru Tomescu, violonistul român care deţine din 2007 a dreptului de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.
Artistul a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.
Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.
Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach, turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.
Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.
Şi cum dintr-o seară dedicată iubirii nu putea lipsi cea mai cunoscută poveste de dragoste a tuturor timpurilor – Romeo şi Julieta – vă veţi bucura în cea de-a doua parte de selecţiuni din suitele orchestrale extrase de Prokofiev din baletul pe care l-a compus pe libretul tragediei lui Shakespeare. Baletul Romeo şi Julieta a făcut obiectul unor montări celebre cu cei mai mari balerini ai lumii, printre perechile care au onorat muzica lui Prokofiev numărându-se şi Margot Fonteyn şi Rudolf Nureev.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.