Ai Weiwei și Alexander Nanau au fost găzduiți în dezbaterea lor online de publicația britanică Screen International.
„Colectiv e un film foarte aparte (…) Eu vin din China și ceea ce ați descris voi în Colectiv este dincolo de societatea comunistă furioasă. Acest tip de luptă, care pune la îndoială structura puterii, este o treabă foarte dificilă. Este nevoie de cineaști și jurnaliști să lucreze cu adevărat la conștiința de sine și la înțelegerea dreptății, pentru că altfel situația peste tot se va înrăutăți. Care este situația din România acum?”, l-a întrebat Ai pe Nanau.
Regizorul a răspuns că societatea românească evoluează: „În acest moment, societatea civilă, prin ONG-uri, construiește spitale, prin donații private. Trupa Metallica a donat un sfert de milion de euro unui spital nou construit”. De asemenea, a mai spus Nanau, implicarea cetățenilor se vede în mai multe zone ale societății.
„Am vorbit cu scriitoarea Herta Müller, care nu este atât de optimistă”
Disidentul chinez a remarcat că relatarea lui Nanau vine cumva dincolo de ce el știa despre România.
Pari destul de optimist. Am vorbit cu scriitoarea Herta Müller, care nu este atât de optimistă. Ea a spus că, chiar și după schimbare, sistemul este controlat de aceiași oameni.
Ai Weiwei:
„Schimbarea socială necesită generații pentru a deveni reală. O mare parte din asta este exact ceea ce se întâmplă în China: un sistem corupt care controlează toate resursele. Fără corupție, pur și simplu nu pot supraviețui. Faceți parte din Uniunea Europeană, dar uitați-vă la tot ce se întâmplă în celelalte țări – cu Julian Assange scos dintr-o ambasadă și pus în închisoare pentru 700 de zile sau ceva. Acesta este un caz foarte important pentru jurnalismul de investigație: furnizarea unei platforme pentru voce. Cum te gândești la viitor? Societatea civilă… cu cineaști și artiști care apar ca o forță capabilă să aducă schimbarea politică?”, a întrebat Ai Weiwei.
„În România, văd o generație tânără, între 16 și 30 de ani, care chiar începe să fie diferită. După căderea comunismului în România, educația despre ceea ce comunismul a făcut societății și despre ce este o democrație nu a fost practic oferită în școli”, a răspuns Nanau.
Așadar, există o generație tânără în România care a trebuit să învețe acest lucru (n.r. – racilele comunismului și efectele sale) doar trăind. Și acum, o generație care a călătorit mai mult și a studiat în afara țării se ridică pentru a-și aduce contribuția societății prin valorile în care cred.
Alexander Nanau: