Cel mai important aspect de care trebuie să ţii cont la instalare este acoperirea întregii dimensiuni a aparatului de gătit deasupra căruia va fi montat, pentru a putea evacua aburul, fumul şi mirosurile. Hotele de bucătărie cu nivel redus de zgomot, capacitate mare de evacuare şi consum redus de energie sunt printre cele mai performante electrocasnice de la Franke, datorită filtrelor de grăsime şi cărbunelui activ din componenţă. Ca orice aparat pe care îl foloseşti frecvent în casă, durata de viaţă depinde de atenţia pe care o acorzi în timpul utilizării, când îl cureţi şi când apar semne de scădere a randamentului.
1. Identifică la timp eventualele probleme
Nu trebuie să fii specialist pentru a constata că hota de bucătărie dă semne de oboseală. Contactul frecvent cu fum, uleiuri şi grăsime lasă urme asupra pieselor de pe traseul de evacuare. Cel mai evident semn că ai nevoie să apelezi la service este atunci când porneşti hota la viteză maximă şi fumul rămâne în bucătărie.
O verificare sumară te poate scuti de cheltuieli suplimentare cu firma de service. În primul rând, urmăreşte dacă ventilatorul funcţionează corespunzător sau este împiedicat de depunerile de grăsime. De asemenea, verifică piesele consumabile ale hotei, care trebuie înlocuite periodic. Alte semnale evidente ale unei funcţionări defectuoase sunt cele sonore. Atunci când motorul hotei îşi pierde din silenţiozitatea de la început trebuie să verifici dacă îl obturează vreun obiect sau rulează greu tot din cauza unor depuneri. Înlocuirea acestuia poate prelungi durata de viaţă a hotei de bucătărie. Problemele de natură electrică apar atunci când luminile sau butoanele încetează să funcţioneze. În acest caz, este nevoie de prezenţa unui electrician care să verifice panoul electric al aparatului.
2. Curăţarea filtrului de aer
Filtrul de aer este primul dintre consumabilele amintite mai sus. Aceasta este prima piesă care intră în contact cu fumul pe care hota îl evacuează. Pe piaţă există două tipuri de filtre: metalice sau cu particule de cărbune. Filtrul metalic poate fi curăţat o perioadă, însă la moment dat tot trebuie să îl înlocuieşti. Se curăţă cu ajutorul unei soluţii de degresare şi prin spălare manuală sau în maşina de vase, iar înainte de reasamblare trebuie să fie complet uscat. Filtrul pe bază de cărbune nu poate fi curăţat, singura soluţie este înlocuirea anuală sau în momentul scăderii eficacităţii.
3. Curăţarea exteriorului hotei de bucătărie
Grija pe care o acorzi exteriorului hotei de bucătărie nu este una exclusiv estetică. O suprafaţă exterioară curată ajută la prelungirea duratei de viaţă a aparatului. Pentru igienizare, foloseşte produse de curăţat specifice materialelor pe care le aplici. Orice soluţie de tratare trebuie aplicată numai când hota este închisă, când partea metalică nu este încinsă şi trebuie evitată pulverizarea direct pe componentele electrice.
4. Curăţarea orificiului de evacuare
Întregul traseu pe care îl parcurge fumul de la aragaz până în exteriorul casei trebuie să fie fără obstacole. Fumul, grăsimea, uleiul şi alte reziduuri pot lăsa urme asupra canalului de aerisire, care atunci când se solidifică creează obturaţii şi împiedică funcţionarea corectă. Dacă nu ai la îndemână o soluţie degresantă pentru a o aplica pe orificiul de evacuare, apelează la un specialist.
5. Curăţarea sau înlocuirea ventilatorului
Hota foloseşte principiile tradiţionale de funcţionare pe bază de ventilator. Componentele electrice şi cărbunii ventilatorului trebuie să fie permanent în stare bună de funcţionare, pentru a da randament. Atenţie la grăsimea depozitată pe pereţii interiori ai hotei. Odată ajunsă în ventilator, aceasta poate împiedica buna funcţionare şi există chiar riscul declanşării unui incendiu. Dacă observi grăsime în apropierea ventilatorului, aplică soluţie degresantă sau apelează la un service profesionist.
Durata de viaţă a unei hote de bucătărie depinde de modul de utilizare, întreţinere şi curăţare. Fumul, grăsimea şi mirosul pe care nu le doreşti în bucătărie sunt la fel de dăunătoare şi dacă rămân în interiorul acestui aparat electrocasnic. Un minim de atenţie acordată hotei în timpul funcţionării te poate ajută să observi eventuale deficienţe de la început, prevenind alte defecţiuni ulterioare mai grave.