Excepţie face totuşi reţeta de friptură de miel, care deşi nu poate fi rapidă, căci presupune timp de coacere lung, este uşor de pus în practică şi vine servită alaturi de cea mai sănătoasă garnitură, un amestec de păstăi verzi şi galbene perfecte pentru primăvară.
În continuare, dacă nu eşti cel mai mare fan al păstăilor, vei găsi alte două garnituri sănătoase şi colorate ce merg de minune alături de friptura de miel.
Şi pentru că sigur vei vrea şi o reţetă de salată aperitiv, găseşti aici o reţetă rapidă, cu o maioneză ce e gata în maxim 2 minute şi e foarte uşor de preparat!
Cotlete de miel în stil italian, în sos aromat de mentă
5-6 cotlete de miel cu os
3 căţei usturoi
2 crenguţe rozmarin
3 linguri ulei de măsline
sare
piper
Ingrediente pentru sosul de ceapă
3 cepe
2 linguri făină
200 ml vin roşu sec
o lingură gem de coacăze
450 ml apă
Ingrediente pentru sosul de mentă
o mână frunze de mentă proaspătă
1/2 legătură pătrunjel
1 căţel usturoi
o linguriţă muştar
o lingură ulei de măsline
sare
piper
Spală cotletele de miel şi crestează-le cu un cuţit ascuţit, în profunzime. În fiecare loc crestat, îndeasă 1 feliuță de căţel de usturoi și o crenguţă mică de rozmarin.
Unge bine cotletele cu ulei de măsline, presară-le cu sare şi piper, apoi lasă-le deoparte pentru 10 minute.
În răstimp, toacă ceapa feliuţe şi pune-le în tava de cuptor, împreună cu restul de usturoi tocat feliuţe şi cotletele de miel pregătite pentru cuptor.
Dă tava la cuptor la 200 grade pentru 60-90 de minute, sau până când carnea de miel se pătrunde şi se frăgezeşte.
Când scoţi tava de la cuptor, dă cotletele de miel deoparte, iar din tavă scoate din grăsimea rezultată, până ce rămâi cu 1-2 linguri, însă păstrează ceapa coaptă.
Peste sosul caramelizat din tavă, adaugă cele două linguri de făină şi aşează tava pe ochiul aragazului, la foc mare.
Amestecă pentru 30 de secunde energic, apoi stinge sosul cu vinul roşu. Când sosul începe să se îngroaşe, adaugă o lingură generoasă de gem de coacăze (sau alt gem de fructe dulce-acrişor).
Pentru a obţine sosul aromat de ierburi, combină pătrunjelul, menta, muştarul şi un căţel de usturoi într-un blender, până ce se mărunţesc bine. Adaugă puţină sare, puţin piper şi o lingură de măsline.
Serveşte cotletele de miel pe pat de păstăi galbene şi verzi cu 1-2 linguri de sos de ceapă şi 3-4 linguriţe de sos aromat de mentă, aşezat pe friptura de miel.
Spanac cremos, garnitura perfectă lângă friptura de miel pentru Paşte
o conservă 765 g spanac frunze d’aucy
100 g unt
o ceapă medie
un cuişor
4 căţei de usturoi
50 g făină
350 ml lapte
sare
piper
un praf nucşoară
Desfă conserva de spanac d’aucy de 765 g şi las-o la scurs într-o strecurătoare. Presează spanacul uşor cu spatele unei linguri pentru a elimina cât mai bine excesul de apă.
Odată scurs, tamponează spanacul cu 2-3 şervete de bucătărie pentru a absorbi umezeala.
Topeşte untul şi adaugă ceapa tocată cât mai fin. Sotează ceapa pentru 7-8 minute. Cât timp ceapa se sotează la foc mic, adaugă şi cuişorul, pentru doar 2-3 minute, apoi scoate-l din cratiţă.
Când ceapa e sotată, adaugă făina şi omogenizează rapid, apoi încorporează laptele rece.
Lasă compoziţia la foc mediu şi amestecă periodic, până când sosul se îngroaşă.
Potriveşte cu sare, piper şi adaugă nucşoara.
Adaugă spanacul perfect uscat în sosul alb si amestecă rapid, până ce obţii un spanac cremos, garnitura perfectă lângă friptura de miel, pe masa de Paşte.
Salată de primăvară
2 conserve amestec mexican d’aucy, 300 g fiecare
1 conservă fasole roșie daucy, 200 g
un dovlecel mic
1 ardei iute
2 linguri pătrunjel mărunţit
2 linguri ulei de măsline
zeama a 1/2 de lămâie
sare
piper
Taie dovlecelul felii de 1-2 cm, presară feliile cu sare şi lasă-le deoparte pentru 15 minute, la scurs.
După ce dovleceii s-au scurs, sotează-i la foc mediu într-o lingură de ulei de măsline până ce se înmoaie şi se rumenesc uşor.
Scurge dovleceii bine şi aşază-i într-un castron. Deasupra, adaugă cele două conserve de amestec mexican d’aucy, fasolea rosie daucy, ardeiul tocat şi pătrunjelul.
Separat, combină uleiul de măsline cu zeama de lămâie, sare şi piper după gust. Agită dressingul cât mai bine pentru a obţine o emulsie.
Serveşte salata de primăvară cu dressingul de ulei de măsline, alături de friptura de Paşte preferată.
Salată aperitiv rapidă, cu maioneză
Ingrediente pentru salată
2 conserve amestec mexican d’aucy, 150 g fiecare
1 conservă sfeclă roşie d’aucy, 200 g fiecare
1 conservă morcovi baby daucy, 200 g
3 cartofi mari
o căpăţână ţelină cu frunze
o bucată păstârnac
1 linguriță pătrunjel uscat
sare
piper
Ingrediente pentru maioneză
un ou
o lingură suc de lămâie/oţet
un praf sare
240 ml ulei de floarea soarelui
o linguriţă muştar clasic
Curăţă cartofii, păstârnacul şi ţelina. Pune-i la fiert în apă suficientă, cu un praf generos de sare.
Dupa 10-15 minute, când poţi pătrunde legumele cu furculiţa, scoate-le şi scurgele de apă.
Odată răcite, taie legumele fierte cubuleţe potrivite şi combină-le cu cele două conserve de amestec mexican d’aucy şi conservele de sfeclă roşie și morcovi baby d’aucy.
Pentru prepararea maionezei rapide, e necesar un blender vertical cu pahar.
Pune toate ingredientele în paharul blenderului vertical, inclusiv uleiul de floarea soarelui.
Introdu accesoriul de mixare al blenderului până jos în pahar şi porneşte blenderul. Pe măsură ce ingredientele se transformă într-o emulsie albă, ridică blenderul fără a-l opri.
Continuă mişcarea sus-jos în paharul blenderului, până când maioneza se îngroaşă omogen, circa un minut.
Odată obţinută maioneza, adaug-o peste restul ingredientelor pentru salata aperitiv rapidă şi amestecă până la omogenizare, presară pătrunjelul şi potriveşte de sare şi piper.