Deorece organismul uman consideră mai importante proteinele decât carbohidraţii şi grăsimile, cei care urmează o dietă cu un număr scăzut de proteine sunt mai predispuşi să consume mai multe alimente din celelalte două grupuri pentru a ajunge la nivelul de energie dorit, se arată în studiul citat de Daily Mail.
În ultimi 60 de ani, cantităţile de proteine din alimentaţia persoanelor din ţările din Vest au scăzut considerabil şi aceasta ar fi, potrivit specialiştilor, una dintre cauzele creşterii obezităţii la populaţia occidentală.
„Ne putem folosi de aceste informaţii pentru a ajuta la gestionarea şi prevenirea obezităţii, asigurându-ne că alimentele pe care le consumăm au un nivel de proteine suficient pentru a ne satisface apetitul”, este de părere nutriţionistul David Raubenheimer, conducătorul studiului.
Acesta a ţinut să atragă atenţia că acest gen de diete, bogate în proteine, ar putea genera anumite probleme de sănătate şi că, de aceea, indicat este ca fiecare persoană să urmeze o dietă echilibrată.
„Ar trebui să menţinem un echilibru corect de grăsimi şi carbohidraţi. Dietele bogate în proteine ne ajută să pierdem în greutate, dar pot provoca, totodată, şi alte dezechilibre în organism”, avertizează specialistul.
Proteinele nu reprezintă doar o sursă de energie, ci sunt esenţiale şi pentru o creştere sănătoasă, pentru repararea ţesuturilor corpului, precum muşchii, inima, organele interne şi pielea.
Printre sursele bogate în proteine, recomandate de echipa de specialişti, se află:
- pieptul de pui şi de curcan
- peşte – ton sau somon
- diferite sortimente de brânză săracă în grăsimi, precum mozzarela sau brânza proaspătă de ţară
- muşchiul file de porc
- carnea slabă de vită sau viţel
- tofu
- fasolea
- ouăle
- iaurtul, laptele şi laptele de soia
- nucile şi seminţele
Concluzia autorilor acestui studiu a fost că nu este atât de important ca o persoană care îşi doreşte să slăbească să numere caloriile din alimentele consumate, ci este mult mai eficient să urmeze o dietă echilibrată, în care să fie incluse alimente bogate în proteine, dar şi carbohidraţi şi grăsimi.