MENIU CAUTĂ

Ai probleme cu glicemia? Fereşte-te de cozonac!

Distribuie

Mâncărurile consistente, băuturile, prăjiturile sau petrecerile târzii îţi pot da organismul peste cap de Sărbători. Dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls din Capitală, te învaţă cum să previi şi să tratezi eventualele probleme de sănătate specifice acestei perioade a anului.
 

  • Cardiacii n-au voie pastramă – Hipertensivii şi cei care au probleme cu inima trebuie să evite preparatele sărate, precum pastrama sau murăturile, şi mâncărurile grase, care le cresc nivelul colesterolului.
  • 4631-318523-untitled2.jpgReumaticii trebuie să stea la căldură – Bolnavilor de reumatism le este contraindicat să meargă la colindat, pentru că statul afară, în frig, nu le face bine. Temperaturile foarte scăzute le pot provoca o criză. Dacă se întâmpla asta, li se recomandă băile sărate şi căldura aplicată local, pe articulaţiile dureroase.
  • Nu pierde şirul paharelor – Excesele îţi pot afecta ficatul, care este ”programat” să metabolizeze maximum 10 ml de alcool într-o zi. Intoxicaţiile repetate sunt printre principalele cauze ale cirozei hepatice.
  • Stimulează-ţi circulaţia sangvină cu tincturi – De Sărbători, chiar dacă ai probleme circulatorii, te poţi juca în zăpadă, dacă ştii că ai în casă o tinctură de plante care să te ajute să faci faţă frigului. Cea mai eficientă este cea din buruiană de venin. Poţi stimula circulaţia şi prin băi cu muguri de brad sau consumând ceaiuri de ţelină şi morcov.
  • Prăjiturile sunt interzise diabeticilor – Chiar dacă este Crăciunul şi tentaţiile dulci sunt nenumărate, persoanele care suferă de diabet nu trebuie să se lase ispitite de cozonaci sau de prăjituri. Excepţie fac cele preparate cu îndulcitori artificiali.
  • Protejează-ţi stomacul – Dacă ai ulcer sau alte afecţiuni digestive, nu renunţa la regim de Sărbători şi tratează arsurile cu Dicarbocalm. Pentru cei care au probleme de digestie, dr. Luca recomadă ceaiul de mentă, iar pentru gaze, Gas-X, Mylicon sau Motilium.
Comentarii