Cuprins:
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Despre ridichea neagră
Ridichea neagră, a cărei denumire științifică este Raphanus sativus var. niger și care mai este cunoscută și drept ridiche neagră spaniolă, e o legumă care face parte din aceeași familie cu varza, conopida și broccoli.
Ridichea neagră este ușor de recunoscut după coaja ei închisă la culoare, aproape neagră, și miezul alb, crocant și ușor picant.
Ridichea neagră are o rădăcină mare și cărnoasă, care crește în pământ. Deasupra solului are frunze verzi. Dacă este lăsată să crească mai mult de un an, face și flori mici și alb-liliachii. Este o plantă destul de rezistentă, care se adaptează bine la clima noastră, mai ales dacă e plantată în sol afânat și bine udat.
Originile ridichii negre nu se știu cu exactitate, însă se consideră că provine din zona estică a Mării Mediterane sau din Asia de Sud-Est. Se crede că se numără printre cele mai vechi plante cultivate de om. Primele dovezi ale folosirii sale datează din Egiptul Antic, unde era folosită nu doar ca aliment, ci și în scopuri medicinale.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_812cc68752fe62ae17888fe9f50622ec.jpg)
În medicina tradițională a Greciei și Romei antice, ridichea neagră era apreciată pentru efectele sale digestive și detoxifiante. De asemenea, printre utilizările sale terapeutice se numărau și tratarea tusei, afecțiunilor vezicii urinare și colicilor.
Beneficii ale ridichii negre
Ridichea neagră este cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, iar siropul de ridiche neagră cu miere este adesea folosit pentru tratarea afecțiunilor căilor respiratorii. Ridichile negre conțin niveluri modeste ale grupului de vitamine din complexul B, cum ar fi folații, vitamina B-6, riboflavina, tiamina și mineralele precum fierul, magneziul, cuprul și calciul.
Tratarea afecțiunilor pielii
Ridichea neagră este bogată în calciu, vitamina C, vitamina K, vitamine din complexul B, fosfor și zinc. Este eficientă pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi erupțiile cutanate și pielea uscată. În plus, ridichea neagră are o cantitate semnificativă de antioxidanți care pot ajuta la reducerea radicalilor liberi și la prevenirea efectelor dăunătoare asupra pielii.
Susține sănătatea ficatului
În mod tradițional, ridichea neagră a fost folosită intens pentru drenajul hepatic și a fost folosită și pentru durerile de cap hepatice.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_93fee96284a0a88314e2d85a554c6ca7.jpg)
Ridichea neagră stimulează producția și eliminarea bilei, ceea ce e important mai ales după mese grele sau perioade în care mâncăm mai nesănătos. Din acest motiv, mulți o folosesc în cure de detoxifiere, pentru a susține ficatul și a ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Susține digestia
Ridichea neagră mai este bună și pentru digestie. Are un efect ușor laxativ și ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind recomandată mai ales celor care suferă de constipație. În plus, are un conținut ridicat de fibre, care contribuie și ele la o digestie sănătoasă.
Sănătatea sistemului respirator și calmarea tusei
Un alt beneficiu important este efectul ei asupra căilor respiratorii. Reduce rinita alergică și astmul, calmează tusea și a fost folosită pentru a reduce afecțiunile spasmodice precum tusea convulsivă. Ridichea neagră prezintă efect tonic asupra sistemului respirator, deci este utilă în tratamentul bronșitei, tusei și astmului
În medicina populară, se folosește adesea pentru calmarea tusei, mai ales la copii. Cea mai cunoscută rețetă este aceea în care se scobește o ridiche, se pune miere înăuntru și se lasă câteva ore. Sucul care se formează este un sirop natural, care ajută la expectorație și calmează iritațiile gâtului.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ddb0171dd7adf7f277db656f619e2b09.jpg)
Antibacterian și antiinflamator
Ridichea neagră are și proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare datorită substanțelor active din ea, în special compușii cu sulf. Aceștia pot ajuta corpul să lupte împotriva infecțiilor și să reducă inflamația din diferite zone ale organismului.
Efect diuretic
Ridichea neagră are și un ușor efect diuretic, adică ajută rinichii să elimine mai bine apa și toxinele din corp. Din acest motiv, poate fi utilă și în curele pentru reducerea retenției de apă sau pentru susținerea rinichilor.
Susține sistemul imunitar și sănătatea inimii
Nu în ultimul rând, ridichea neagră e bogată în vitamine (mai ales vitamina C și complexul B), dar și în minerale precum potasiu, calciu și magneziu. Acestea contribuie la întărirea sistemului imunitar și la menținerea sănătății generale.
Nutrienții precum vitamina C și mineralele precum calciul și potasiul pot ajuta la controlul tensiunii arteriale, ceea ce reduce riscul de boli de inimă.
Precauții și contraindicații
Ridichea neagră trebuie consumată cu precauție de către persoanele cu probleme gastrice, pentru că poate irita mucoasa stomacului. La fel, persoanele cu afecțiuni grave hepatoice ar trebui să evite consumul fără sfatul unui medic.
Despre siropul de ridiche neagră
Ridichea neagră este adesea folosită în preparate tradiționale împotriva tusei și afecțiunilor respiratorii. Un remediu popular românesc presupune scobirea unei ridichi negre și umplerea acesteia cu miere de albine, lăsând-o peste noapte la macerat. Siropul de ridiche neagră cu miere obținut este administrat pentru a ameliora tusea seacă sau productivă, având efecte expectorante, antiseptice și calmante.
De asemenea, sucul proaspăt de ridiche neagră este utilizat în cure pentru stimularea secreției biliare și combaterea dischineziei biliare, a constipației sau pentru susținerea funcției hepatice în cazul suprasolicitării ficatului, de exemplu după perioade de alimentație bogată sau consum excesiv de alcool.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/sirop-de-ridiche-neagra-cu-miere--1024x683.jpg)
Ce beneficii are siropul de ridiche neagră cu miere
Siropul de ridiche neagră cu miere este unul dintre cele mai cunoscute remedii tradiționale, folosit de generații întregi pentru calmarea tusei.
Acest sirop este apreciat pentru că ajută la eliminarea mucusului din căile respiratorii, calmează iritația gâtului și reduce inflamația. Ridichea are proprietăți expectorante și antibacteriene, iar mierea are și ea un efect calmant, cicatrizant și imunostimulator.
Siropul de ridiche neagră cu miere este util mai ales în caz de tuse seacă sau productivă, răceli ușoare și dureri de gât. Poate fi folosit atât de copiii cu vârsta peste 1 an și care nu au alergie la miere, cât și de adulți, fiind o alternativă naturală și blândă la siropurile din farmacii.
Doza recomandată nu a fost stabilită cu exactitate, dar se consideră că adulții ar putea lua 3-4 linguri de sirop de ridiche cu miere pe zi, iar copii 3-4 lingurițe pe zi.
Cum se face siropul de ridiche neagră – rețetă
Siropul de ridiche neagră este foarte ușor de preparat și rapid, chiar și pentru cei care îl fac pentru prima dată.
Ingrediente:
- o ridiche neagră mare
- 2-3 lingurițe de miere
Mod de preparare
Spală bine ridichea neagră. Taie un capac în partea ei de sus, iar în partea de jos taie foarte puțin, cât să fie plată și să o poți așeza pe o farfuriuță. Este important să stea dreaptă, pentru a nu se vărsa siropul din ea.
După ce ai tăiat capacul, folosește o linguriță sau un instrument pentru cotoarele de mere pentru a scoate o parte din miezul alb din interior. Fă acest lucru cu atenție, astfel încât pereții ridichii să rămână intacți.
După ce ai scos o parte din miezul alb, pune miere și acoperă cu capacul de ridiche neagră pe care l-ai făcut inițial. Lasă la temperatura camerei peste noapte și dimineața poți folosi siropul de ridiche neagră cu miere chiar pe stomacul gol.
După ce ai golit primul sirop, mai poți pune încă o dată miere, pentru a forma un nou sirop. Poți repeta acest procedeu de două-trei ori.
Află mai multe și despre siropul de ceapă și beneficiile sale.
Sirop de ridiche neagră macerată
Chiar dacă varianta cu ridichea neagră scobită este cel mai des utilizată, siropul de ridiche neagră cu miere se mai poate prepara și într-un alt fel.
Se spală bine ridichea neagră și apoi se curăță de coajă. Miezul alb obținut se dă prin răzătoare sau se taie cubulețe mici, se pune într-un vas și se acoperă cu miere. Proporția este bine să fie de 1 la 1 miere și ridiche.
Amestecul se lasă aproximativ 24 de ore la macerat, apoi se strecoară și se păstrează la frigider.
Sursă foto – Shutterstock.com
Vezi rezultate exit poll pentru alegerile prezidențiale 2025 – turul 1 și urmărește rezultate BEC după numărătoarea voturilor!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_e2d8674899d24eaad26ee8bb6fac6a6d.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_f680bfe4850c0845c6eabae2d80612cd.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_f526dc2bea7fc9cca915d74b87a49fba.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_52b8efaeb453aa05d10a4d0eb8d081de.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_5eeb01d9ba3d5ca35c061a5390046e27.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_dde60f373c0d863ccb50cd462e57f021.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_c4828df3aeb69a0d3a1a0340ea0948b3.jpg)