Cuprins:
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Ridiche neagră – de unde provine
Este o legumă rădăcinoasă din familia Brassicaceae și se mai numește ridiche spaniolă neagră sau ridiche Erfurter.
Rădăcina ei este comestibilă și are un înveliș negru dur, cu miez alb. Are o aromă puternică datorită diferiților compuși chimici pe care planta îi folosește ca sistem de apărare împotriva dăunătorilor.
Ridichea neagră își are istoria în Egiptul Antic, iar regiunea Siriei de astăzi este locul în care crește. În Europa, a fost menționată pentru prima dată în secolul XVI și este principalul soi de ridichie. Au apărut apoi ridichea de primăvară, cel mai obișnuit soi la noi în țară.
Acum, ridichea neagră este văzută ca un soi vechi și este folosită mai degrabă ca plantă medicinală. Aceasta este mai mare decât soiurile de primăvare și crește până la zece centimetri în diametru sau lungime, în timp ce planta poate crește până la jumătate de metru.
Ele pot fi rotunde, cilindrice sau alungite. Se păstrează bine într-un loc întunecat și rece sau chiar la frigider, la temperaturi de la 0 la -5 grade.
Ridichea neagră poate fi consumată crudă, în salată sau gătită în supe și tocănițe. În medicina tradițională, sucul de ridiche neagră este folosit pentru stimularea funcției biliare.
Beneficii și proprietăți
Folosirea ridichei negre ca un remediu pentru multe boli încă se practică și azi din cele mai vechi timpuri. Un proverb popular chinez spune că „atunci când ridichile negre sunt în sezon, medicii ar trebui să ia o pauză”.
Chinezii cred că consumul de ridichi și alte legume din grupul brassica, cum ar fi varza și conopida ar aduce beneficii importante organismului.
Folosită de faraoni pentru proprietățile sale răcoritoare și hrănitoare, ridichea a fost recomandată ulterior pentru a stimula pofta de mâncare și a fost apoi folosită ca diuretic în Evul Mediu. Apoi a fost retrogradată și numită pur și simplu un remediu expectorant împotriva tusei și bronșitei, potrivit cercetărilor.
Reglează metabolismul și ajută sistemul imunitar
Sursă de vitamina B9 din ridichea neagră contribuie la menținerea normală a metabolismului corpului, reduce oboseala și reglează sistemul imunitar.
Îmbunătățește funcțiile sistemului nervos
Ridichea neagră este bogată în potasiu, motiv pentru care îmbunătățește funcțiile normale ale sistemului nervos și muscular, menținând în același timp tensiunea arterială normală constantă.
Ajută la tratarea tulburărilor digestive
Ridichea neagră ameliorează tulburările digestive (balonare, constipație etc.) și ușurează digestia. Are proprietăți foarte interesante pentru epurarea ficatului.
Stimulează activitatea bilei și astfel ajută la eliminarea diferitelor toxine și resturi care s-au acumulat din cauza digestiei. Este chiar recomandat persoanelor care suferă de insuficiență hepatică și persoanelor victime ale tulburărilor hepatice.
Ajută în cazurile de bronșită
Rădăcinile uscate de ridiche neagră par a fi benefice în caz de bronșită ușoară. Se spune că sucul de ridiche neagră (pe care îl puteți obține și cu un blender) contribuie la reducerea tulburărilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer datorită glucozinolaților și izotiocianaților pe care îi conține, potrivit studiilor.
Calmează arsurile solare și erupțiile cutanate
În cele din urmă, sucul de ridiche neagră este, de asemenea, eficient pentru a calma arsurile solare, rănile ușoare și erupțiile cutanate.
Valori nutriționale și compuși
Ridichea neagră are aceeași valoare calorică precum alte ridichi convenționale. Conține doar 16 calorii la 100 de grame. Cu toate acestea, este o explozie de antioxidanți, vitamine și fibre.
Ridichile negre conțin concentrații mai mari de compuși glucozinolați decât variantele sale albe. Glucorafanina este glucozinolatul predominant găsit în aproape toate părțile plantei de ridiche.
Glucorafanina este transformată în sulforafan prin reacție enzimatică de hidroliză care îi conferă în mod caracteristic o aromă înțepătoare.
Proprietățile vindecătoare ale ridichei negre
Studiile de cercetare sugerează că glucozinalatele din legumele familiei Brassica oferă proprietăți anti-virale, stimulatoare imune, anti-cancer.
Rădăcinile proaspete de ridiche neagră sunt o sursă medie de vitamina C (15 mg sau 25% din necesarul zilnic pentru 100 g). Vitamina C este un puternic antioxidant solubil în apă, necesar organismului pentru sinteza colagenului. Sporește imunitatea și ajută la eliminarea radicalilor liberi inflamatori, conform studiilor.
În medicamentele tradiționale, extracția ridichi negre este utilizată pentru tratarea tulburărilor hepatice și biliare, cum ar fi indigestia, calculii vezicii biliare și pentru a vindeca afecțiunile respiratorii, reumatismul și artrita.
În plus, ridichile negre conțin niveluri modeste ale grupului de vitamine din complexul B, cum ar fi folații, vitamina B-6, riboflavina, tiamina și mineralele precum fierul, magneziul, cuprul și calciul.
Ridichea, fiind un membru al legumelor crucifere, transportă alți fitonutrienți, cum ar fi indol-3-carbinol (I3C), care sunt agenți de detoxifiere. Studiile experimentale au sugerat că activitățile anti-estrogenice ale I3C și DIM (di-indol metan) ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer hormonal dependent, cum ar fi cancerul la sânul și endometrioza.
Știința a început recent să verifice utilizarea tradițională a acestei ridichi. În 2012, un articol din Journal of Biomedicine a constatat că sucul a scăzut colesterolul și a eliminat calculii biliari pe bază de colesterol. Acest lucru este deosebit de interesant, deoarece ridichile obișnuite sunt adesea folosite cu precauție pentru cei cu calculi biliari. În acest studiu special, a existat și o creștere a HDL, uneori numit „colesterol bun”.
Jurnalul de agricultură și chimie alimentară a confirmat utilizarea folclorică a ridichei negre ca detoxifiant, găsind dovezi ale beneficiilor sale privind cancerul la ficat.
Cum să consumi ridiche neagră
Sunt multe feluri prin care poți consuma acest aliment minune, fie că îl gătești sau îl mănânci crud, ori faci suc și îl bei în fiecare dimineața pentru multitudinea de antioxidanți pe care îi conține. Iată câteva feluri de a integra ridichea neagră în dieta ta:
- Chipsuri din ridiche- pur și simplu dai ridichea neagră prin răzătoare care taie felii, apoi așezi feliuțele într-o tavă tapetată cu foaie de copt. Pui sare și piper și bagi la cuptor la temperatură mare, 200-220 de grade până se formează chipsuri.
- Suc de ridiche- poți tăia ridichea în bucățele mici și o poți stoarce cu ajutorul unui storcător de fructe. De asemenea, poți să le bagi în blender și să obții un suc mai gros, sau să îl combini cu diverse fructe și să obții un smoothie delicios.
- Sirop de ridiche- este cel mai indicat pentru răceli și tuse care vine la pachet cu dureri în gât. Taie capacul de la ridiche neagră mare și scobește puțin miezul. Adaugă o linguriță de zahăr apoi pune capacul și lasă peste noapte. Dimineața se va fi format un sirop gros, ideal pentru tratarea roșului în gât și durerilor din piept cauzate de tuse.
- Salată- poți tăia feliuțe subțiri din ridiche neagră și adăuga peste orice salată, la fel cum faci cu ridichea de primăvară, cea cu înveliș roșu și micuță.
- Mâncăruri- o poți adăuga la orice supă sau tocăniță, pentru un gust mai puternic și o aromă deosebită. Dacă vrei, poți să îi îndepărtezi coaja.
- Sosuri- ridichea neagră se aseamănă puțin la gust cu hreanul, așa că poți obține sosuri delicioase. Combină ridiche, muștar, ulei de măsline, sare și piper și ai un sos ideal pentru orice friptură.
O altă legumă plină de vitamine și substanțe nutritive este păstârnacul. Află mai multe despre el
Sursa foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 19.12.2023, 15:00
poate fi folosită în bucătărie pentru a adăuga savoare și textură diferitelor preparate
Costica2023 • 19.12.2023, 14:59
Ridichea neagră este apreciată pentru gustul său intens și este adesea consumată
Costica2023 • 19.12.2023, 14:59
are o carne albă, crocantă și o aromă distinctă, adesea mai puțin iute decât alte soiuri de ridichi