Cuprins:
Rusia a anunțat în vara acestui an că va construi în Turcia, la Akkuyu, pe coasta Mării Mediterane, cea mai mare centrală nucleară din lume, singura din această țară. Aceasta va avea patru reactoare, iar experții estimează că va genera 10% din necesarul intern de electricitate.
Dar câți dintre voi știți câte centrale nmucleare există în momentul de față în lume, în ce țări se află acestea și care este puterea totală instalată? Dacă veți citi acest articol veți afla toate aceste informații.
Ce este centrala nucleară și reactorul nuclear
Centrala nucleară, cunoscută și sub numele de centrală atomoelectrică, este o instalație modernă de producere a energiei electrice pe baza reacțiilor nucleare.
Reactorul nuclear este acea instalație complexă în care se realizează fisiunea nucleelor elementelor grele, printr-o reacție în lanț controlată, cu scopul de a permite utilizarea energiei degajate. Zona activă a acestei instalații este alcătuită din combustibilul nuclear, moderator, barele de control și agentul de răcire.
În schimbătorul de căldură, apa se vaporizează și devine agentul producător de lucru mecanic, punând în funcțiune turbina. Generatorul electric este cel care convertește energia cinetică a turbinei în energie electrică.
Energia eliberată în miezul reactorului este transferată la agentul de răcire primar. Apoi, lichidul de răcire pătrunde în schimbătorul de căldură (n.n. – generatorul de abur) unde încălzește apele celui de-al doilea circuit la fierbere.
Aburul astfel rezultat intră în turbină prin rotirea generatoarelor electrice. La ieșirea din turbine, aburul intră în condensator unde este răcit de o cantitate mare de apă care vine din rezervor.
Unde există cele mai multe centrale nucleare
Centralele nucleare funcționează în 32 de țări și generează aproximativ 10% din necesarul de electricitate la nivel mondial. Majoritatea dintre aceste țări se află în Europa, America de Nord, Asia de Est și Asia de Sud.
În momentul de față, în lume funcționează 439 de reactoare cu o putere instalată totală de 374,958 MW. De asemenea, sunt în construcție 29 de reactoare, iar specialiștii spun că acestea ar urma să producă 62,862 MW.
Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare producător de energie nucleară de pe glob, în timp ce Franța deține cea mai mare pondere a energiei electrice generate prin energie nucleară, și anume aproximativ 75%.
Astfel, în SUA există cele mai multe reactoare active (104), în vreme ce la polul opus se află Olanda, Slovenia și Armenia, fiecare cu câte un singur reactor nuclear.
Ce loc ocupă România în topul centralelor nucleare
La rândul său, China deține programul nuclear cu cea mai rapidă creștere, iar la ora actuală pe teritoriul țării se construiesc 16 noi reactoare nucleare. China este urmată de India, unde se construiesc 8 noi reactoare.
Din totalul țărilor care dispun de centrale nucleare, cinci state își iau cea mai mare parte a energiei din centralele atomoelectrice, în timp ce țările de pe continentul asiatic intenționează să-și extindă rețeaua de energie nucleară.
În ceea ce o privește, în România există în prezent o singură centrală nucleară, cea de la Cernavodă, care are două reactoare nucleare.
Va fi construită a doua centrală nucleară în România
Țara noastră se află pe aceeași treaptă alături de Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Mexic și Pakistan. Dintre aceste țări, România se află pe locul al treilea din punct de vedere al puterii instalate (1.300 MW).
Cea de-a doua centrală nucleară care va fi construită în România va fi gata până în 2030, cu zece ani mai târziu decât fusese anunțat inițial. Aceasta va avea o putere instalată de 1.000 MW.
Multe țări renunță treptat la programele nucleare
Există, însă, și țări care, deși au avut reactoare nucleare în trecut, în prezent nu mai au instalate reactoare în funcțiune. Spre exemplu, Italia și-a închis toate centralele nucleare până în 1990, iar programul nuclear a fost întrerupt ca urmare a referendumului din 1987.
La rândul său, Kazahstanul plănuiește să reintroducă energia nucleară, în timp ce Belarus a început să opereze o unitate din prima sa centrală nucleară în iunie 2021, iar până la sfârșitul acestui an se așteaptă să pună în funcțiune cea de-a doua unitate.
De asemenea, unele state precum Spania, Olanda, Italia, Germania, Elveția, Belgia și Suedia și-au propus să elimine treptat programul nuclear.
Alte țări nu au construit niciodată centrale nucleare, așa cum este cazul Maltei și Greciei, în timp ce, spre exemplu, Austria nu a inaugurat niciodată centrala nucleară pe care a construit-o la Zwentendorf. La fel stau lucrurile și în cazul centralei de la Bataan (Filipine).
Care sunt cele mai mari centrale nucleare din lume
Cea mai mare centrală nucleară din lume din punct de vedere al puterii instalate se află în Japonia. Este vorba despre centrala de la NPP Kashiwazaki-Kariwa care, cu cele șapte reactoare ale sale, generează o capacitate maximă de 8.212 MW. Mega-instalația se întinde pe o suprafață de 4,2 km2 în regiunea orașelor Kashiwazaki și Kariwa din prefectura Niigata, pe coasta Mării Japoniei.
Pe locul al doilea în acest top se află centrala nucleară CNE Bruce din Canada, care produce în total 6.384 MW. Aceasta numără opt reactoare și se întinde pe o suprafață de 9,32 km2. Construirea instalației a costat aproape 8 miliarde de dolari. În cazul acestei centrale, nu s-au înregistrat incidente majore de securitate.
Podiumul este completat de centrala nucleară Shin Kori din Coreea de Sud, care se află într-o suburbie a orașului Busan. Aceasta dispune de patru reactoare, care generează o putere totală de 6.040 MW. Primele reactoare au fost date în folosință în anii 70, iar ultimul dintre cele șapte a fost inaugurat în 2016.
În top 10 mai figurează centralele nucleare de la Hanul (Coreea de Sud – 5.928 MW), Hanbit (Coreea de Sud – 5.875 MW), Zaporijia (Ucraina – 5.700 MW), Gravelines (Franța – 5.460 MW), Paluel (Franța – 5.320 MW), Cattenom (Franța – 5.200 MW) și Yangjiang (China – 5.000 MW).
Foto: 123rf.com
Citeşte și: Top 5 cele mai mari hidrocentrale din lume