Dr. Clarisa Bîrlog: „Felul în care un pacient se raportează la propria greutate este puternic influențat de ceea ce este considerat normal în familie”
Kilogramele în plus afectează profund toate aspectele vieții unei persoane, de la sănătatea fizică și mentală și până la relațiile sociale, viața profesională și chiar percepția de sine. Cu toate acestea, mulți oameni care suferă de obezitate au tendința să nu conștientizeze cu adevărat propria greutate și, implicit, riscurile asociate acestei afecțiuni.
Adevărul despre greutatea în exces poate fi foarte dificil de înțeles și gestionat, din cauza complexității problemei și a felului în care este perceput de societate. Pentru a înțelege care sunt motivele pentru care persoanele supraponderale nu conștientizează riscurile asociate obezității, am discutat cu Dr. Clarisa Bîrlog, medic specialist chirurgie generală în Centrul de Excelență în Chirurgie Bariatrică și Metabolică în Ponderas Academic Hospital.
Percepția privind greutatea „normală” a suferit modificări în timp
„Oamenii nu conștientizează greutatea în exces din motive psihologice, sociale, culturale sau care țin de accesul la informație. În funcție de nivelul social sau de educație, o persoană poate fi influențată mai mult sau mai puțin de riscurile la care este supusă atunci când vine vorba de riscurile obezității”, menționează dr. Clarisa Bîrlog.
Medicul mai precizează că percepția despre ceea ce este considerat o greutate „normală” a suferit modificări în timp. Minimizarea riscurilor sau negarea faptului că greutatea lor reprezintă o problemă este, de cele mai multe ori, un mecanism psihologic de apărare, prin care oamenii se protejează de sentimentele negative asociate cu stigma sau criticile celor din jur. A manifesta că te simți bine în corpul tău este, de multe ori, mai ușor decât a acționa concret pentru sănătatea ta.
Lipsa simptomelor imediate poate influența, de asemenea, percepția oamenilor asupra obezității. Afecțiunea se dezvoltă în timp, iar multe dintre semnele care anunță declanșarea unor alte probleme de sănătate apar mai târziu. De exemplu, bolile cardiovasculare sau diabetul au o dezvoltare lentă, ceea ce poate determina o persoană să nu realizeze gravitatea situației și să amâne luarea unor decizii.
„Persoanele care au încercat să slăbească în trecut și nu au avut succes pot dezvolta un sentiment de neputință în ceea ce privește schimbarea greutății. Acest sentiment poate duce la o atitudine de resemnare și la ignorarea riscurilor. De asemenea, există multe mituri și dezinformări despre obezitate, ceea ce poate complica înțelegerea riscurilor reale”, adaugă medicul.
Familia joacă un rol esențial asupra percepției obezității
Familia și apropiații au o influență majoră asupra unei persoane care se confruntă cu kilogramele în exces, prin felul în care discută despre greutate, alimente și sănătate, dar și prin modul în care își exprimă sprijinul sau criticile. Este important ca aceste influențe să fie constructive și să încurajeze o relație sănătoasă cu propriul corp.
În perioada copilăriei și adolescenței, comentariile părinților despre mâncare și aspectul fizic pot modela felul în care o persoană se percepe pe sine. De exemplu, părinții care subliniază importanța menținerii unei anumite greutăți sau fac comentarii critice despre greutatea copiilor lor pot contribui la declanșarea unor anxietăți puternice și la lipsa încrederii de sine.
„Felul în care un pacient se raportează la propria greutate este puternic influențat de ceea ce este considerat normal în familie. Dacă ceilalți membri ai familiei sunt supraponderali, nu respectă un echilibru între alimentație, mișcare și somn, aceste comportamente vor fi percepute ca fiind bune și încurajate în continuare”, menționează dr. Clarisa Bîrlog.
Bărbații de vârstă înaintată își subapreciază mai mult greutatea
În unele cazuri, sexul poate fi un factor care influențează percepția propriei greutăți.
„Bărbații pot considera creșterea în greutate ca un aspect inevitabil al îmbătrânirii și, prin urmare, nu o percep ca pe o problemă. Schimbările fiziologice asociate înaintării în vârstă, când metabolismul lor încetinește, iar masa musculară scade, sunt văzute ca fiind normale și pentru care nu este necesară luarea unor măsuri”, completează medicul.
Intervențiile bariatrice – tratamente eficiente pentru obezitatea severă
Chirurgia bariatrică sau metabolică este cea mai eficientă metodă de a obține o scădere semnificativă în greutate și de a diminua sau chiar elimina riscurile de comorbidități asociate obezității. Acestea sunt recomandate pacienților care au un indice de masă corporală peste 35, indiferent de prezența altor afecțiuni metabolice, sau între 30 și 35, dacă asociază afecțiuni precum – diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială, dislipidemie sau boli cardiovasculare, și care nu au avut rezultate pe termen lung în urma tratamentului convențional (regim alimentar, medicație, activitate fizică).
Cu toate acestea, pacienții trebuie să înțeleagă că intervențiile metabolice reprezintă doar o etapă a tratamentului obezității. Pentru rezultate pe termen lung, sunt necesare schimbări permanente ale stilului de viață, o preocupare serioasă pentru sănătatea fizică, dar și emoțională, disciplină, o comunicare deschisă cu echipa medicală și monitorizarea periodică a stării de sănătate.