Merișorul face parte din familia Ericaceae și este un arbust pitic ce se regăsește în zonele montane, în special la altitudini de peste 1.300 de metri. Conține mai multe principii active printre care: fraxină, flavonoide, taninuri și antocianidine, iar în scopuri medicinale se folosesc și frunzele, care se recoltează în lunile septembrie și octombrie.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Merișoare – acțiuni
- Antiinflamator;
- Diuretic;
- Antiseptic urinar;
- Diaforetic;
- Astringent;
- Expectorant;
- Antitusiv;
- Antioxidant;
- Dezinfectant pentru cavitatea bucală.
Ceaiul de merișoare este cunoscut în termeni populari și sub denumirea de “doctorul rinichilor”, deoarece are calități terapeutice în tratarea afecțiunilor renale.
Ceai de merișoare – beneficii
Este un tratament natural, dar puternic pentru tratarea infecțiilor urinare. Ceaiul de merișoare este recomandat și în cazul infecțiilor precum cistite, uretrite sau pielonefrite, dar și în cazul inflamațiilor urogenitale precum leucoree.
Scade nivelul riscului cardiac
Merișoarele conțin antioxidanți care cresc nivelul colesterolului bun (HDL) și care luptă împotriva radicalilor liberi responsabili pentru dezvoltarea bolilor degenerative precum cancerul.
Ceai de merișoare benefic pentru sistemul imunitar
Extractul de merisoare, dar și consumul de merișoare crude este benefic pentru întărirea sistemului imunitar datorită antioxidanților din compoziție. Antioxidanții contribuie la procesele de regenerare a mucoaselor din organism și previn apariția mai multor probleme de sănătate. De asemenea, fructele de merișor conțin calciu, magneziu, potasiu și vitamine A, B, C, cunoscute pentru efectele benefice asupra sistemului imunitar.
Combat bacteria Helicobacter pylori
Chiar dacă nu prezintă simptome, deoarece acționează lent, bacteria Helicobacter pylori poate provoca, pe termen lung, ulcer la stomac. Consumul regulat de merișoare, chiar și sub formă de ceai contribuie la prevenirea apariției bacteriei.
Ceai de merișoare – cum se prepară
Pentru a prepara infuzie de merișor ai nevoie de 1-2 lingurițe de fructe pentru o cană de 250 ml de apă fierbinte. Ceaiul se lasă la infuzat pentru 5-10 minute, după care poate fi consumat cald. Se pot consuma până la 3 căni pe zi, între mese.
Merișorul mai poate fi consumat și prin alte metode și anume: pulbere, macerat la rece sau decoct.
Pulbere de merișor
Va trebui să macini frunzele uscate de merișor pe care le poți consuma ca atare, una, două lingurițe de pulbere pe zi, ori le poți dizolva în 100 ml de apă.
Merișor macerat la rece
Se prepară din două linguri de plante și 500 ml de apă. Se amestecă totul și se lăsa la macerat timp de 6-8 ore, după care totul se strecoară și se consumă pe parcursul zilei, înainte de masă.
Decoct de merișoare
Se pregătește din 1-2 lingurițe de frunze sau frunze de merișor peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Amestecul se mai pune la fiert, la foc mic, timp de 10-15 minute, după care vasul se acoperă și se lasă cu capac pentru încă 10 minute. Se strecoară decoctul și se consumă până la 3-4 picături pe zi.
Orice cură cu ceai de merișoare trebuie urmată după indicațiile medicului specialist.
Ceai de merișoare – contraindicații și efecte secundare
Ceaiul de merișoare este sigur pentru majoritatea adulților, dar consumul de peste 1 litru pe zi poate provoca dureri de stomac și diaree, iar în cazul excesului pe o perioadă lungă de timp poate duce la apariția pietrelor la rinichi, arată studiile.
În ceea ce privește contraindicațiile, ceaiul de merișoare nu este recomandat persoanelor care au alergie la aspirină.
De asemenea, persoanelee care au gastrită sau alte probeleme la stomac, trebuie să evite merișoarele deoarece duc la creșterea de vitamina B12, care duce la iritarea mucoasei gastrice.
Daniel9090 • 09.12.2023, 21:37
Tratament eficient, infecții urinare, ceai benefic, efecte antibacteriene notabile