MENIU CAUTĂ
, de Miruna Darcovici

Ce este colesterolul ”rău” și ce să mănânci pentru a evita problemele

Distribuie

Știm despre colesterol că e o problemă dacă valorile lui sunt mari. Dar ce este, de fapt, colesterolul? Colesterolul e o substanţă de care organismul are nevoie. Se găseşte în sânge şi în fiecare celulă a organismului. Nivelul total al colesterolului se împarte în colesterolul bun (HDL) şi cel rău (LDL). 75% din colesterol e produs de ficat, iar restul provine din alimentele de origine animală. Iată ce înseamnă colesterol mărit (hipercolesterolemie).

Denumirea vine din limba greacă, unde ”chole” înseamnă bilă și stereos, solid. În chimie, este un sterol, un alcool organic din țesuturile organismului, transportat în sânge. Colesterolul ajunge să se stabilească în principal la nivelul ficatului, măduvei spinării, creierului, dar și la nivelul vaselor de sânge, joacă un rol important, fiind cel care menține integritatea celulelor, reglează vâscozitatea sângelui, sintetizează acizii biliari, ajută la metabolismul vitaminelor solubile în grăsimi, precum A, D, K și E. În plus, colesterolul intervine în sistemul imunitar și asupra producerii de hormoni ai glandelor suprarenale și sexuale.

Colesterolul mărit (hipercolesterolemia) poate fi moștenit, dar el este adesea rezultatul unei alimentații nesănătoase. Colesterolul poate fi, însă, prevenit și tratat. O dietă sănătoasă, exerciții practicate în mod regulat și, câteodată, tratamentul medicamentos pot reduce cu succes colesterolul.

Tipuri de colesterol

1.       Colesterol HDL sau lipoproteine cu densitate mare. Este colesterolul ”bun” și ajută la transportul trigliceridelor la ficat, pentru excreție.

2.       Colesterol LDL, așa-numitul colesterol ”rău”, care ajuns la un nivel crescut, duce la accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare.

Citește mai mult în DICȚIONARUL MEDICAL.

Citește mai multe despre colesterol și trigliceride pe Libertatea.

Comentarii