Despre corpul uman și piele

Pielea noastră este acoperită de miliarde de bacterii, fungi și alte organisme microscopice, colectiv cunoscuți sub numele de microbiom al pielii. Aceste microorganisme joacă un rol crucial în menținerea sănătății pielii noastre și în protecția împotriva invadatorilor nocivi. Straturile principale ale pielii includ epiderma, dermul și hipodermul.

De asemenea, pielea noastră este cea mai mare și mai exterioară barieră de protecție a corpului împotriva agenților patogeni și a factorilor de mediu nocivi, cum ar fi bacteriile, virusurile, substanțele chimice și radiațiile ultraviolete.

Tot pielea servește și ca o parte importantă a sistemului imunitar al corpului nostru, oferind o primă linie de apărare împotriva invadatorilor patogeni și stimulând răspunsul imun.

Descoperă mai multe despre cum să protejezi pielea în sezonul rece.

Gura este un alt loc important unde trăiesc bacterii. Microbiomul oral este implicat în protejarea împotriva infecțiilor și în menținerea sănătății cavității bucale și a dinților.

Mucoasele respiratorii, cum ar fi cele din nas și gât, găzduiesc și ele o comunitate diversă de bacterii. Aceste bacterii pot juca un rol în protejarea împotriva infecțiilor respiratorii și în menținerea sănătății tractului respirator.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Bacteriile care trăiesc pe mucoasele noastre sunt esențiale pentru sănătatea noastră generală și joacă un rol crucial în menținerea echilibrului și protecției împotriva agenților patogeni.

Dincolo de aceste comunități de bacterii care se află în mod natural pe corpul uman, există și locuri care sunt considerate a fi murdare, mai multe decât restul corpului în orice caz.

Cele mai murdare locuri de pe corpul uman

Există anumite zone ale corpului uman care pot găzdui o concentrație mai mare de bacterii sau potențiali agenți patogeni decât altele.

Este important însă de precizat că, așa cum am văzut deja, nu toate bacteriile sunt nocive și că multe dintre aceste locuri „murdare” au propriile lor ecosisteme microbiene care sunt esențiale pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, există locuri considerate „murdare” în sensul de a găzdui o concentrație mai mare de bacterii decât altele și care, din acest motiv, au și nevoie de o igienă corespunzătoare.

Ombilicul

Ombilicul este considerat unul dintre cele mai murdare locuri de pe corpul uman, unde se pot acumula bacterii, mai ales la persoanele care au un ombilic adânc sau care nu îl curăță regulat.

Ombilicul poate găzdui diverse tipuri de bacterii, deși nu există studii specifice care să analizeze microbiomul ombilical în detaliu. Cu toate acestea, precum alte zone ale corpului nostru, ombilicul poate fi colonizat de bacterii datorită mediului cald și umed, care oferă condiții propice pentru creșterea microorganismelor. Dar și pentru că este o zonă pe care cei mai mulți dintre oameni nici nu o curăță corespunzător.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Este important să menținem igiena ombilicului pentru a preveni acumularea bacteriilor și a altor potențiali patogeni. Curățarea delicată a ombilicului cu apă și săpun în timpul băilor regulate poate ajuta la îndepărtarea murdăriei și a bacteriilor. De asemenea, este important să se usuce bine zona ombilicală după baie pentru a preveni umiditatea care poate favoriza dezvoltarea bacteriilor.

Gura și cavitatea bucală

Gura este un loc ideal pentru creșterea bacteriilor din cauza umidității și a resturilor alimentare rămase după mâncare. Placa bacteriană se poate acumula pe dinți și gingii, contribuind la formarea cariilor dentare și a bolilor gingivale. De asemenea, limba, palatul și amigdalele pot găzdui bacterii și alte microorganisme. Este important să menținem igiena orală pentru a preveni acumularea excesivă de bacterii.

Îți cureți limba în fiecare zi? Mulți oameni nu, deși ar trebui. Limba poate deveni foarte murdară dacă nu o periați sau nu o răzuiți zilnic și poate fi unul dintre cele mai murdare locuri de pe corpul uman. O mulțime de bacterii se adună pe limbă. În timp ce multe dintre ele nu sunt dăunătoare, un număr semnificativ dintre ele poate fi. Dacă nu vă curățați limba în mod regulat, aceste bacterii dăunătoare se pot înmulți și își pot ajunge în alte părți ale gurii. Curățarea limbii nu necesită instrumente speciale. Puteți folosi pur și simplu periuța de dinți.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Nasul

Nasul este, de asemenea, un loc unde bacteriile pot trăi și se pot reproduce, mai ales în căile nazale și sinusuri. Nasul poate fi o sursă de bacterii atunci când este atins cu mâinile murdare.

Axilele

Axilele sunt locuri umede și calde, ceea ce le face o alegere ideală pentru bacterii și fungi. Transpirația din aceste zone poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care provoacă mirosuri neplăcute.

Picioarele

Picioarele pot găzdui o concentrație mare de bacterii, mai ales între degete, din cauza umidității și a transpirației. Acest lucru poate duce la apariția mirosurilor neplăcute și a infecțiilor fungice.

Zonele genitale

Asemenea axilelor, zonele genitale pot fi calde și umede, oferind un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a fungilor.

Pentru mulți, zona rectală ar putea fi cu ușurință încoronată drept cea mai murdară fiind locul care conține o mulțime de bacterii din simplul motiv că este locul prin care se elimină materiile fecale. Cu toate acestea, dacă este spălată corespunzător, zona devine cu ușurință una dintre cele mai curate părți ale corpului uman.

Este important să se acorde o atenție specială igienei genitale și să se evite utilizarea produselor agresive care pot perturba echilibrul bacterian natural al zonei. Mucoasa vaginală, spre exemplu, este colonizată de bacterii care contribuie la menținerea unui mediu vaginal sănătos, prin menținerea unui pH echilibrat și protecția împotriva invadatorilor patogeni, cum ar fi fungi și bacterii nocive.

Urechea externă

Urechea externă poate acumula ceară și alte reziduuri, furnizând un mediu potențial pentru dezvoltarea bacteriilor. Utilizarea necorespunzătoare a obiectelor pentru curățarea urechilor poate agrava această problemă și poate crește riscul de infecții.

Pielea feței

Pielea feței poate fi considerată murdară din cauza acumulării de sebum, celule moarte și bacterii care pot duce la apariția acneei și a altor probleme de piele. Curățarea regulată a feței și utilizarea produselor de îngrijire adecvate pot ajuta la menținerea sănătății pielii feței.

Unghiile

Sub unghii pot fi acumulate resturi alimentare, bacterii și alte reziduuri, ceea ce poate duce la dezvoltarea infecțiilor dacă unghiile nu sunt curățate regulat. Unghiile și mâinile pot fi considerate și ele unele dintre cele mai murdare locuri de pe corp și pe bună dreptate.

Descoperă și când e bine să faci duș, dimineața sau seara.

Cât de frecvent este necesar să ne spălăm

Frecvența și metodele de igienă personală pot varia în funcție de preferințele individuale, stilul de viață și nevoile specifice ale fiecăruia.

Este recomandat să ne spălăm dinții de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel puțin două minute fiecare dată. Acest lucru ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare, prevenind cariile dentare și bolile gingivale.

Curățarea limbii este, de asemenea, importantă pentru menținerea sănătății orale. Se recomandă curățarea limbii de două ori pe zi, de obicei dimineața și seara, după spălarea dinților.

Pentru majoritatea oamenilor, este recomandat să se spele pe față de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru a îndepărta uleiurile, impuritățile și alte reziduuri de pe piele. Este important să se folosească un produs de curățare adecvat pentru tipul de piele și să se evite excesul de curățare, care poate duce la uscarea și iritarea pielii.

De asemenea, este recomandat să ne spălăm pe corp în mod regulat, pentru a îndepărta murdăria, bacteriile și alte impurități de pe piele. Majoritatea experților recomandă o baie sau un duș pe zi pentru adulți. Cu toate acestea, pentru unele persoane, mai ales cele cu pielea uscată sau sensibilă, este posibil să fie suficient să facă o baie sau un duș la fiecare două zile. Este important să se ia în considerare și activitatea fizică, mediul în care trăiești și alţi factori care pot influența necesitatea de a face duș.

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Andrissima   •   08.02.2024, 08:49

Foarte interesant si util acest articol!

2402   •   07.02.2024, 16:58

Pielea noastră este acoperită de miliarde de bacterii, Citeşte întreaga ştire: Cele mai murdare locuri de pe corpul uman

Luntrasul   •   07.02.2024, 09:40

Detaliile despre igienă sunt relevante și utile pentru sănătatea personală...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI