MENIU CAUTĂ

Ceva dulce, dar de post

Distribuie

Postul Paştelui a început deja şi te-ai hotărât să-l ţii, dar simţi adesea că ţi-e poftă de ceva dulce? Iată câteva reţete de desert fără ouă, unt sau lapte, care te pot ajuta să treci mai uşor peste această perioadă. În plus, le poţi prepara foarte rapid acasă.

Clătite cu dulceaţă de caise

Ingrediente: 100 g de făină,100 ml de apă minerală, 50 ml de ulei, 25 g de zahăr, sare, dulceaţă de caise.

4317-228236-bucatarieshutterstock_43650535.jpg

Mod de preparare: într-un vas se pune făina şi se adaugă treptat apa minerală, se încorporează uleiul, zahărul şi sarea. Se toarnă din compoziţie cu un polonic într-o tigaie bine încinsă şi unsă cu ulei şi se roteşte, până ce aluatul se întinde uniform în toată tigaia. Se procedează la fel, până se termină compoziţia. După ce s-au făcut toate clătitele, se pune dulceaţa de caise pe fiecare foaie şi se rulează.

Plăcintă cu mere

Ingrediente pentru aluat: un kg de făină, 800 g de margarină, două pliculeţe de zahăr vanilat, două pliculeţe de praf de copt, 100 ml de oţet, 100 ml de apă, zahăr pudră.

4317-228235-bucatarieshutterstock_31404064.jpg

Ingrediente pentru umplutură: o jumătate kg mere, 100 g zahăr, un vârf de cuţit de scorţişoară.

Mod de preparare: se amestecă praful de copt şi zahărul vanilat cu făina, apoi se adaugă margarina, oţetul şi apa. Se frământă, iar aluatul obţinut se lasă zece minute la frigider, după care se scoate şi se împarte în două bucăţi. Fiecare parte se întinde şi se face foaie. Tava se unge cu ulei, se tapetează cu făină şi apoi se pune prima foaie în ea şi se lasă cinci minute la cuptor. Când se scoate, se adaugă merele rase şi amestecate cu zahăr şi scorţişoară. Peste ele se adaugă a doua foaie şi apoi se bagă tava înapoi la cuptor pentru 30 de minute. La sfârşit, se pudrează cu zahăr.

Negresă cu nuci şi stafide

Ingrediente pentru aluat: trei căni de făină, 100 g de zahăr, 100 ml de apă, patru linguri de ulei, o linguriţă de esenţă de rom, un praf de copt, un zahăr vanilat, trei linguri de cacao, 50 g de stafide şi de nuci.

4317-228234-bucatarieshutterstock_22451275.jpg

Ingrediente pentru glazură: cinci linguri de zahăr, trei linguri de apă, o lingură de margarină, esenţă de rom.

Mod de preparare: se pun într-un vas făina, zahărul, praful de copt, zahărul vanilat, cacaua şi esenţa de rom. Se amestecă, după care se adaugă uleiul şi apa. Se încorporează stafidele sau nucile, apoi se pune compoziţia într-o tavă tapetată cu margarină şi făină. Se ţine circa 20 minute la cuptor. Pentru glazură se pun toate ingredientele la fiert, iar când dau în clocot se iau de pe foc şi se adaugă romul. Se toarnă peste prăjitura caldă.

Tartă cu căpşune

Ingrediente pentru aluat: 100 ml de apă,100 ml de ulei, 350 g de făină,un vârf de cuţit de drojdie şi unul de sare, un cubuleţ de margarină, o fiolă esenţă de rom.

4317-228233-bucatarieshutterstock_1163930.jpg

Ingrediente pentru umplutură: 20 de căpşune, o banană, gelatină.

Mod de preparare: ingredientele, mai puţin esenţa de rom, se amestecă şi se formează un aluat care se lasă la crescut o oră. Apoi se întinde o foaie care se aşează în tava unsă cu margarină şi tapetată cu făină. Se pune la cuptor. Când este gata se lasă la răcit. Se face un sirop dintr-o ceaşcă de apă, esenţa de rom şi o ligură de zahăr. Se răceşte şi se însiropează cu el blatul. Se aşază căpşunele şi banana tăiată rondele, iar deasupra se pune gelatina.

Comentarii