Cuprins:
Codul – cum arată și unde se găsește
Cele mai comune două specii de cod sunt codul Atlantic, care trăiește în apele mai reci și regiunile adânci ale mării din Atlanticul de Nord și codul Pacific, care se găsește atât în regiunile estice, cât și în cele vestice din nordul Pacific.
Codul este popular ca aliment și are o aromă blândă și o carne albă densă, cu textură ca de fulgi.
Ficatul de cod este procesat pentru a produce ulei de ficat de cod, o sursă importantă de vitamina A, vitamina D, vitamina E și acizi grași omega-3 (EPA și DHA).
În Regatul Unit, codul Atlantic este unul dintre cele mai comune preparate, fiind servit pane alături de cartofi prăjiți.
Cum arată codul
Codul din genul Gadus are trei dorsale rotunjite și două aripioare anale. Aripioarele pelvine sunt mici, cu prima rază extinsă și sunt așezate sub capacul branhial (adică regiunea gâtului), în fața aripioarelor pectorale.
Maxilarul superior se extinde peste maxilarul inferior, care are o bărbie bine dezvoltată. Ochii sunt de dimensiuni medii, aproximativ la fel ca lungimea bărbii.
Codul are o linie laterală albă distinctă care trece de la fanta branhială deasupra aripioarei pectorale, până la baza aripioarelor caudale sau cozii.
Spatele tinde să fie de culoare verzuie până la maro și prezintă o pată extinsă, în special spre părțile mai deschise și pântecele alb.
Culoarea maro închisă a spatelui și a părților laterale nu este neobișnuită, mai ales pentru peștii care au locuit în regiuni stâncoase de pe mal.
Codul Atlantic poate schimba culoarea la anumite adâncimi ale apei. Are două faze de culoare distincte: gri-verde și maro roșiatic. Greutatea sa medie este de 5-12 kilograme, dar au fost înregistrate exemplare cu o greutate de până la 100 kg. Codul Pacific este mai mic decât codul Atlantic și are o culoare mai închisă.
Unde se găsește
Codul Atlantic trăiește în apele mai reci și în regiunile mari adânci din Atlanticul de Nord. Codul Pacific se găsește atât în regiunile estice, cât și în cele vestice ale Pacificului.
Codul Atlantic ocupă un habitat variat, favorizând terenul accidentat, în special la țărm.
Depunerea icrelor are loc între ianuarie și aprilie (martie și aprilie sunt lunile de vârf), la o adâncime de 200 de metri în spații de reproducere specifice, la temperaturi ale apei cuprinse între 4 și 6 ° C.
Ouăle sunt planctonice și eclozează între opt și 23 de zile, larva atingând lungimea de 4 milimetri. Codul ajunge la maturitate la aproximativ 50 cm) la aproximativ 3 până la 4 ani.
Cum se gătește codul
Codul este un pește fraged, oceanic, care cel mai adesea vine congelat. Dacă totuși reușești să îl cumperi proaspăt, ar trebui să îl tratezi cu mare grijă termic.
El nu poate fi prăjit pentru că se va sfărâma în multe bucățele. În schimb, fileurile pot fi puse la cuptor sau pot fi gătite la aburi.
Desigur, există și opțiunea de a le face pane și a le prăji într-o baie de ulei, însă această variantă e mai potrivită pentru codul congelat.
De regulă, dacă iei cod congelator va trebui să îl dezgheți, apoi să îl tai în bucățele. Îl stropești cu puțină zeamă de lămâie pentru a scăpa de mirosul specific a apei sărate.
Poți să îl gătești la aburi sau la cuptor în foaie de copt sigilată. De asemenea, îl poți poșa în lapte sau un amestec de lapte și smântâna pentru a se infuza cu cremozitatea lichidului și aromele din el.
Rețete cu cod
Cod pane
- 400 g fileuri de cod
- sare
- piper
- 50 g făină
- 1 ou
- 100 g pesmet
- ulei
Decongelează peștele și taie-l în bucățele pătrate. Pregătește trei farfurii în care să pui separat făina, pesmetul și oul pe care îl bați cu puțină sare.
Treci bucățile de cod prin făină, apoi prin oul bătut și la final prin pesmet. Așezi toate bucățile de pește pe o farfurie și apoi le pui la prăjit.
Ai nevoie cam de 300 de ml de ulei în funcție de mărimea tigaii. Uleiul ar trebui să ajungă măcar până la jumătatea fileului de cod. Lasă uleiul să se încingă bine înainte să pui peștele în tigaie.
Lasă-le câte 3 minute pe o parte și apoi servește codul pane cu un sos de tartar și garnitură de cartofi prăjiți.
Cod în sos de unt cu usturoi
- 4 fileuri de cod
- 60 g unt
- 1 legătură pătrunjel
- 1 căpățână usturoi
- 1 ceapă mică
- 1/2 linguriță muștar
- 1 lingură făină
- 2 linguri zeamă lămâie
- sare
- piper
- ulei
Într-o tigaie antiaderentă pune ulei și apoi asezonează fileurile de cod cu sare și piper. Lasă fileurile la prăjit 4 minute pe fiecare parte.
Celelalte ingrediente se amestecă într-un castron, usturoiul se zdrobește bine și se amestecă cu celelalte ingrediente. Se pune cam o lingură din sosul obținut pe fileurile din tigaie. Tigaia se dă la cuptor pentru 2-3 minute și când se scoate se adaugă unt pe pește.
Se servește cu mămăliguță și mujdei.
Cod cu legume la cuptor
Legumele se taie felii și se fierb la foc mediu în apă cu soare până se înmoaie. Într-o tigaie încinsă și antiaderentă se pune ulei și se prăjește codul pe care l-ai asezonat cu sare și piper, dar și cimbru proaspăt.
Legumele se scot pe farfurie și se condimentează, iar codul se așează lângă. Se poate servi cu un sos fin pe bază de maioneză și muștar.
Citește și: Ce pește este mai bun – ce pește are cele mai puține oase
Sursa foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!