Cuprins:
Despre castane
Poți încorpora castanele într-o varietate de feluri de mâncare, cum ar fi umpluturi, salate, supe și multe altele. Există multe tipuri diferite de castane, iar acestea au calități similare.
Cele mai comune tipuri includ castanul american, castanul chinezesc, castanul japonez sau coreean și castanul european. Este demn de remarcat faptul că aceste tipuri de castane nu sunt înrudite cu castanul de apă (Eleocharis dulcis), care este un tip de legumă acvatică populară în bucătăria asiatică.
Castanele nu doar că sunt delicioase, dar sunt bogate în nutrienți care au fost legați de multe beneficii pentru sănătate.
Beneficiile castanelor
Pline de substanțe nutritive
În ciuda dimensiunilor lor mici, castanele sunt pline de beneficii și de o varietate de nutrienți.
O porție de 80 de grame de castane prăjite oferă următoarele:
- Calorii: 206
- Proteine: 2,7 grame
- Grăsimi: 1,9 grame
- Carbohidrați: 44,5 grame
- Fibre: 4,3 grame, 15% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Cupru: 47% din DZR
- Mangan: 43% din DZR
- Vitamina B6: 25% din DZR
- Vitamina C: 24% din DZR
- Tiamină: 17% din DZR
- Folat: 15% din DZR
- Riboflavină: 11% din DZR
- Potasiu: 11% din DZR
În plus, castanele sunt o sursă decentă de alte câteva vitamine și minerale, inclusiv vitaminele K, B5 și B3, precum și de fosfor și magneziu.
În comparație cu majoritatea celorlalte fructe cu coajă lemnoasă, castanele conțin mai puține calorii, deoarece sunt sărace în grăsimi. De asemenea, sunt mai bogate în carbohidrați decât majoritatea nucilor și conțin o cantitate bună de fibre, asigurând 15% din necesarul zilnic într-o singură porție.
Castanele sunt o sursă bună de multe vitamine și minerale, cum ar fi cuprul, manganul, vitamina B6, vitamina C, tiamina, acidul folic, riboflavina și potasiul. Sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, cu 15% din necesarul zilnic în 10 castane prăjite.
Sunt o sursă excelentă de antioxidanți
Castanele conțin o mare varietate de antioxidanți, care sunt importanți pentru sănătatea ta.
Acești antioxidanți includ:
- vitamina C
- acidul galic
- acid elagic
- taninuri
- alcaloizi
- diverși polifenoli
- luteină
- zeaxantină
Ultimii doi antioxidanți se acumulează în retina ochilor și îi protejează împotriva daunelor provocate de lumina albastră.
Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de moleculele instabile numite radicali liberi.
Nivelurile ridicate de radicali liberi pot provoca o stare numită stres oxidativ. Aceștia pot crește riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerele.
În plus, studiile au arătat că diverși antioxidanți care se găsesc în castane, cum ar fi acidul galic și elagic, pot contribui la scăderea riscului de boli de inimă, la reducerea rezistenței la insulină și la suprimarea creșterii și răspândirii tumorilor.
Pot ajuta la sănătatea inimii
Castanele sunt o sursă bună de substanțe nutritive, care sunt excelente pentru inima ta.
Pentru început, ele conțin antioxidanți, cum ar fi acidul galic și elagic. Studiile au descoperit că acești antioxidanți pot ajuta la protejarea inimii împotriva stresului oxidativ, o condiție care poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale și boli de inimă.
Castanele sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu, asigurând 11% din necesarul zilnic. Potasiul este important pentru o inimă sănătoasă și ajută la reglarea tensiunii arteriale.
În plus, studiile au constatat că un consum de o dietă bogată în potasiu poate reduce riscul de boli de inimă cu până la 27%, cu un risc de accidente vasculare cerebrale cu 24% mai mic.
Sunt bogate în fibre
Castanele sunt o sursă bună de fibre, care are multe beneficii pentru sănătate.
În primul rând, fibrele ajută la adăugarea de volum la scaune, ceea ce le face mai ușor de eliminat și vă poate ajuta să vă mențineți regulat.
În plus, fibrele din dietă ajung în mare parte nedigerate în colon, unde acționează ca prebiotic. Acest lucru înseamnă că fibrele devin o sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase din intestin, care fermentează fibrele.
Atunci când bacteriile intestinale fermentează fibrele, acestea produc diverși compuși benefici, inclusiv acizi grași cu lanț scurt.
Studiile au arătat că pot ajuta la sănătatea intestinelor, reduc inflamația și îmbunătățesc controlul zahărului din sânge.
Ce poți face cu castanele
Sezonul castanelor este scurt, dar castanele decojite întregi, fie conservate, fie ambalate în vid, sunt disponibile în marile supermarketuri.
Castanele uscate sunt, de asemenea, disponibile în magazinele de produse naturiste, dar trebuie să fie înmuiate în apă peste noapte, apoi fierte la foc mic înainte de a fi folosite. 450 g de castane proaspete (cântărite în coajă) echivalează cu 175 g de castane uscate, reconstituite, sau cu 350 g de nuci la conservă sau ambalate în vid.
Conservele de piure de castane, simple sau îndulcite, sunt o mană cerească, deoarece economisesc ore întregi de pregătire. Poți face o înghețată neobișnuită (dar foarte ușoară) amestecând frișca, zahărul pudră și o conservă de piure de castane îndulcit. De altfel, poți face acasă piure de castane simplu și delicios.
Făina de castane, obținută din castane uscate și măcinate, merită căutată în supermarketurile mari, în magazinele alimentare specializate și în magazinele de delicatese.
Făina de culoare maro deschis are o aromă neobișnuită, dar plăcută de afumat, nu conține gluten și este nutritivă. O poți folosi ca agent de îngroșare pentru supe și tocănițe sau pentru a face pâine, clătite, frigărui și prăjituri gustoase.
Făina de castane nu se păstrează bine, dar poate fi congelată, bine împachetată, până la nevoie.
Dacă le preferi simple, poți face castane coapte, o gustare ideală și sănătoasă pentru o zi de toamnă rece.
Cum se face piure de castane comestibile
Piure de castane dulce
Ingrediente:
- 350 de grame de castane fierte bine
- 2 căni de apă sau lapte
- 1-2 linguri de zahăr granulat
- ½ boabă de vanilie răzuită
- un vârf de cuțit de sare opțional
Mod de preparare:
Într-o cratiță medie, la foc mediu, se bate laptele împreună cu zahărul.
Dizolvă zahărul, apoi adaugă castanele fierte și boabele de vanilie (semințele și păstaia răzuite) și adu la fierbere la foc mic.
Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 20 de minute sau până când rămân scade Se amestecă din când în când, mai ales spre sfârșitul timpului de gătire, pentru a preveni arderea.
Scoate păstaia de vanilie și arunc-o.
Se transferă castanele, fără lichid, într-un robot de bucătărie și se pasează până la omogenizare. Dacă este necesar, oprește aparatul și dă cu spatula pe margini. Adaugă o parte din lichid până când se obține consistența dorită.
După ce amestecul s-a răcit, se păstrează într-un recipient etanș la frigider timp de 4-5 zile sau se poate congela până la 2 luni.
Poți folosi acest piure pentru prăjituri, foietaje sau chiar pentru a face o înghețată.
Piure de castane sărat
Ingrediente:
- 360 g de castane întregi fierte
- 700 ml lapte integral
- 1-2 crenguțe de cimbru
- 35 g unt
- 2 șalote, tăiate felii
- 1 lingură de smântână
- piper alb măcinat, după gust
- sare
Mod de preparare:
Pune castanele într-o cratiță cu laptele și cimbrul. Adu la fierbere la foc mediu, apoi redu focul la o fierbere ușoară și gătește timp de 10-15 minute. Castanele sunt gata atunci când încep să se desprindă ușor atunci când sunt înțepate cu o furculiță.
Între timp, încălzește untul într-o tigaie mică și prăjește șalotele la foc mediu până se înmoaie.
Îndepărtează cimbrul de pe castane și aruncă-l. Folosește o spumieră pentru a transfera castanele într-un robot de bucătărie, apoi toarnă 100 ml de lapte, rezervând restul.
Adaugă șalotele prăjite și smântâna, apoi amestecă până obții un piure gros, adăugând mai mult lapterezervat pentru ajunge la textura dorită.
Se condimentează cu sare și puțin piper alb, după gust. Pentru congelare, lasă să se răcească complet, apoi pune totul într-un recipient etanș și congelează timp de trei săptămâni.
Dacă îl servești pe loc, pune tot piureul înapoi în cratiță și acoperă-l pentru a-l păstra cald până când ești gata să îl serviți. Dacă piureul trebuie reîncălzit, adaugă un strop din laptele rămas și încălzește-l la foc mic.
Piure de castane și dovleac
Ingrediente:
- 400 g de dovleac, curățat de coajă și tăiat grosier în cubulețe
- 100 g de castane fierte
- 75 g de smântână
- puțin hrean răzuit
- ulei de măsline
- sare
Mod de preparare:
Preîncinge cuptorul la 220° C. Pune dovleacul pe o tavă de copt, stropește-l cu ulei de măsline și sare și amestecă-l pentru a-l acoperi uniform. Se prăjește în cuptor timp de 20 de minute sau până când se înmoaie și se caramelizează
După ce s-a răcit puțin, se transferă într-un blender împreună cu castanele fierte, smântână și puțin hrean și se mixează până se obține un piure omogen.
Se asezonează după gust și se servește.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!