1. Spălatul pe mâini
A avea mâinile curate este un lucru foarte important la orice vârstă, fapt ce trebuie explicat şi copilului. Cel mai bine este să-i spuneţi de ce e nevoie să se spele des pe mâini: pentru că degetele ating tot felul de obiecte şi colectează astfel bacterii. Spălându-se pe mâini împiedică răspândirea microbilor. După ce-i explicaţi, arătaţi-i exact cum trebuie să spele, cu săpun.
2.Utilizarea toaletei
Explicaţi-i că nu este bine să aşeze pe scaunul toaletei când merge la o toaletă publică. Dacă este de fetiţă poate înveli capacul cu hârtie igienică.
Puteţi să faceţi o vizită la grădiniţă sau la şcoală şi să observaţi cum sunt toaletele: dacă sunt curate, adaptate vârstei copiilor şi dacă respectă intimitatea.
3.Să nu ia totul de pe jos
Copilul este atras de tot felul de lucruri pe care le găseşte în parc, pe stradă, la locul de joacă. Este indicat să-i interziceţi să ia orice obiect de pe jos. Explicaţi-i micutului că aceste obiecte călcate în picioare de alţii sunt pline microbi. Atenţie mare la mucurile de ţigară şi guma de mestecat aruncată pe jos. Pentru micuţi sunt foarte tentante.
4.Invăţaţi-l pe copil să nu-şi pună picioarele peste tot
Reamintiţi-i copilului mereu că banchetele din autobuz sau metrou sunt făcute sa stai pe ele, nu să-ţi pui picioarele.
De asemenea, este necesar să îl învăţaţi pe cel mic să şteargă tălpile pantofilor pe covor înainte de a intra în casă..
5.Nu atingeţi plantele
Copilul trebuie să ştie că, chiar dacă se află în locuri publice, unele plante pot fi toxice.
Unele pot crea urticarie numai prin simpla atingere, iar dacă inghite copilul o floare sau o frunză se poate declanşa o adevarată intoxicaţie.
Copiii întotdeauna urmează exempele părinţilor. Prin urmare aveţi grijă cum vă comportaţi pentru că micuţii sunt foarte atenţi şi de multe ori vă copiază.