Nu peste mult timp, vom renunța la sandale, la rochii înflorate și la pălării de soare și ne vom adapta ținutele vestimentare pentru temperaturi mai scăzute. Însă, în această perioadă, nu doar de garderobă trebuie să ne preocupăm, ci și de casa în care locuim. Verificarea instalației sanitare, a acoperișului, a ușilor și a ferestrelor, precum și a sistemului de climatizare sunt doar câțiva dintre pașii pe care este bine să îi facem pentru a ne pregăti pentru sezonul rece.
Pregătirea sistemului de climatizare
Odată ce vremea se răcește, îți vei dori să poți să stai confortabil în casă, bucurându-te de o temperatură constantă. Centrala termica va fi cea mai bună „prietenă“ a familiei în timpul sezonului rece și, de aceea, este important să alegi un produs de calitate, care să poată încălzi întreaga locuință. În cazul în care ai deja instalată o centrală termică, acesta este cel mai bun moment pentru a verifica dacă este funcțională și dacă va putea face față lunilor răcoroase.
Totodată, pentru că vom petrece mai mult timp în interior, este indicat să luăm în calcul achiziționarea unui purificator de aer. Deoarece în aerul dintr-o locuință se găsesc numeroase particule care ne pot afecta sănătatea (alergeni, microbi, praf), un purificator va îmbunătăți calitatea aerului din casă.
Modificarea designului locuinței
Poate că ultimele luni, în care am fost nevoiți să petrecem mai mult timp acasă, ne-au pregătit pentru sezonul rece, când, probabil, vom înlocui plimbările nocturne cu vizionarea unor filme sau alte activități realizate acasă, însă, o schimbare de design este mereu binevenită. Draperii colorate, care să atenueze efectul de spleen din zilele înnorate, perne noi, pentru a înveseli atmosfera, o canapea mai confortabilă, astfel încât serile petrecute în familie să fie mai plăcute, sunt doar câteva idei pentru o schimbare de design. Pentru că multe companii au decis ca angajații să își desfășoare, în continuare, activitatea remote, ca măsură de precauție împotriva răspândirii noului coronavirus, reamenajarea spațiului de lucru poate fi una dintre deciziile necesare în această toamnă.
Verificarea exteriorului locuinței
Odată ce vremea se răcește, va fi mai dificil să rezolvăm problemele care pot apărea în exteriorul locuinței. De aceea, cât soarele este încă prietenos, este bine să facem verificările obișnuite la începutul unui nou sezon. În primul rând, este important să verificăm acoperișul și să ne asigurăm că nu sunt fisuri, plăci deteriorate ori rugină care pot afecta structura acestuia. Totodată, curățarea jgheaburilor este esențială. O altă verificare pe care ar fi bine să o facem vizează ușile și ferestrele. În cazul acestora, este bine să ne asigurăm că nu există spații prin care aerul poate circula. O astfel de verificare ne ajută să avem o temperatură constantă în casă și facturi mai mici la utilități.
Cu toate că toamna astronomică începe la 22 septembrie (și se încheie la 21 decembrie), toamna meteorologică începe tot timpul mai devreme (la 1 septembrie). De aceea, este important să ne pregătim cât mai curând pentru sezonul autumnal și să nu lăsăm anotimpul ploios să ne ia pe nepregătite.
Sursă foto: Evgeny Atamanenko/ Shutterstock