În acest articol vom explora și vom descoperi împreună ce presupune acest job, ce calități și abilități sunt necesare pentru a deveni un ghid turistic de succes în România și cum poți să-ți începi cariera pe piața turistică din țara noastră.

De ce să devii ghid turistic

În cazul în care cuvintele lui Stevenson te definesc și pe tine ca persoană căreia îi place să călătorească și, astfel, să descopere locuri și oameni noi, dar și să împărtășească cu alții experiențele personale și frumoasele povești țesute în numeroasele călătorii pe care le-ai făcut în diverse colțuri ale lumii, atunci o carieră de ghid turistic ar putea fi o opțiune de carieră foarte interesantă pentru tine.

Cum să devii ghid turistic - Imagine cu un grup de persoane care ascultă explicaţiile unui ghid turistic.
A fi ghid turistic înseamnă să lucrezi în echipă

România este foarte ofertantă în ceea ce privește atracțiile turistice, de la peisaje naturale care îți taie răsuflarea, până la orașe pline de istorie, farmec și cultură, obiceiuri și tradiții bine păstrate din generație în generație. Dacă ești un pasioant de turism și îți dorești să le transmiți celor din jur cunoștințele tale temeinice despre istorie, geografie, artă și altele, meseria de ghid de turism este cu siguranță cea care ți se potrivește cel mai bine.

Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”
Recomandări
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Ghidul de turism face de regulă diferenţa în cadrul unei excursii în sensul că este o componentă foarte importantă a „angrenajuluI” călătoriei, pentru că succesul acesteia nu poate fi asigurat doar de modalitatea de transport, de locul de cazare, de mâncare ori de destinaţia pe care urmează să o vizitezi.

Ce presupune meseria de ghid turistic

Este important de știut faptul că a fi ghid turistic înseamnă să lucrezi în echipă, fie că ești angajatul unei agenții de turism, al unei instituții culturale sau al unei companii ori că pur și simplu vrei să începi o carieră pe cont propriu. Iar aici ne referim în primul rând la colegii de la agențiile locale de turism, la șoferii de autocare alături de care străbați sute și mii de kilometri și, nu în ultimul rând, la turiștii din grupul de care răspunzi.

De asemenea, trebuie să știi ce reprezintă meseria de ghid turistic. Astfel, în conformitate cu definiția din Hotărârea de Guvern nr. 305/2001 privind atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, cu modificările și completările ulterioare, profesia de ghid turistic reprezintă activitatea unei persoane care conduce și îndrumă un grup de turiști sau de vizitatori, le oferă acestora informațiile și explicațiile necesare referitoare la locurile pe care le vizitează și asigură, totodată, desfășurarea în condiții de siguranță și de confort a programului turistic contractat sau, altfel spus, a agendei de călătorie planificată.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Cum să devii ghid turistic - Imagine cu o femeie gid turistic care le vorbeşte turiştilor într-un autocar.
Atestatul de Ghid de Turism pe care îl obţii de la Autoritatea Naţională pentru Turism

De cele mai multe ori, scrie site-ul BundeAngajat.olx.ro, nu ghidul turistic este cel care concepe agenda turistică, astfel că nivelul calitativ al călătoriilor va depinde într-o mare măsură de capacitatea acestuia de a se putea adapta la diverse situații ce pot interveni în orice moment la fața locului, precum și de o foarte bună cunoaștere a realității din teren. Spre exemplu, în cazul în care pe agendă este prevăzută vizitarea mai multor obiective turistice, dar acest lucru este îngreunat de posibile lucrări de reabilitare ale drumurilor ori de fenomene naturale extreme, ghidul va trebui să reorganizeze programul rapid și eficient, astfel încât turiștii să nu fie afectați și acele obiective să poată fi până la urmă explorate. Nu în ultimul rând, experiența ghidului reprezintă un aspect esențial în asigurarea bunei desfășurări a excursiilor.

Cerințe și calificări pentru a deveni ghid turistic

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

Pentru a deveni ghid turistic în România trebuie să îndeplinești anumite cerințe și să deții anumite calificări. În același timp, trebuie să ai o pasiune pentru turism și să fii interesat de istoria, cultura și tradițiile țării.

Potrivit prevederilor Legii nr. 199/2010, care reglementează activitatea de ghid turistic în țara noastră, în primul rând  trebuie să deţii atestatul de Ghid de Turism pe care îl obţii de la Autoritatea Naţională pentru Turism. Primul pas în vederea obţinerii atestatului de ghid este acela de a urm un curs de calificare profesională şi anume cursul Agent de Turism – Ghid, care este organizat de către un furnizor de formare profesională autorizat de către Autoritatea Naţională pentru Calificări. Există și varianta de a deveni ghid specializat, asta în cazul în care dorești să mergi pe o anumită nișă.

Acest curs are dublă calificare, iar după absolvirea acestuia vei putea activa atât în calitate de agent de turism, cât şi ca ghid de turism local. Acest curs se întinde pe durata a opt luni şi presupune parcurgerea mai multor module tematice atât teoretice, cât şi practice. Scopul este acela de a obţine competenţele profesionale necesare, cum ar fi tehnica activităţii de ghid şi agent de turism, noţiuni de legislaţie în domeniul turismului, geografie, marketing turistic, comunicare şi comportament profesional, etc.  După ce ai îndeplinit cu succes criteriile de mai sus vei primi certificatul sau certificatele, după caz.

Cum să devii ghid turistic - Imagine cu un ghid care le vorbeşte tuiştilor, într-un teatru roman.
Un ghid de turism trebuie să aibă capacitatea de a comunica în mod clar, plăcut și eficient cu turiștii

Trebuie să știi că, pentru a putea lucra în calitate de însoţitor de grup şi pe trasee internaţionale, va trebui ca, după ce ai absolvit cursul de calificare, adică cel de opt luni la care am făcut referire anterior, să urmezi încă un curs, și anume unul de specializare de ghid național de turism. Durata acestui curs este de aproximativ o lună și jumătate.

Actele necesare pentru cursul de agent de turism/ghid turistic le poți găsi aici. Dacă vrei să afli detalii referitoare la cursul de ghid național/„tour-operator” va trebui să dai click aici.

Care sunt cerințele pentru a fi ghid de turism

Ca să obții licența de ghid de turism, care îți va da dreptul să profesezi ca ghid în România, trebuie să îndeplinești următoarele cerințe:

  • să ai studii superioare în domeniul turismului sau într-un domeniu conex, așa cum este istoria, geografia, arhitecture, și altele.
  • să deții o certificare într-una sau mai multe limbi străine de circulație internațională. De preferat sunt în special engleza și/sau germana, precum și alte limbi străine ca franceza, spaniola, italiana sau rusa.
  • Dacă ești vorbitor de mai mult limbi străine, atunci cel puțin una dintre acestea trebuie să fie la nivelu „avansat”, astfel încât să poți comunica fluent și eficient cu turiștii străini.
  • să absolvi un curs de pregătire profesională organizat de Ministerul Turismului, care trebuie să includă atât o parte teoretică, cât și cea o parte practică.
  • să promovezi examenul organizat de Ministerul Turismului, examen care care rolul să-ți verifice cunoștințele teoretice, precum și abilitățile practice în ceea ce privește ghidarea turistică.

Ce abilități și calități trebuie să aibă un ghid turistic

Orice meserie care implică lucrul cu oamenii presupune o serie de calităţi extraordinare din partea persoanei care dorește să fie ghid de turism. Indifernt că este vorba de șefi, colegi, clienţi ori turişti, în acestă meserie trebuie să dai dovadă de un spirit de iniţiativă extrem de dezvoltat, precum și de un nivel de creativitate ridicat. Totodată, un ghid trebuie să arate curaj, energie şi foarte multă răbdare, ținând cont de faptul că munca de ghid de turism este una foarte solicitantă, care implică adeseori 10-12 ore zilnic.

Trebuie să știi că de multe ori se întâmplă ca această meserie să fie plină de neprevăzut, iar una dintre necunoscute o reprezintă agenda de călătorie. Deși, de regulă, aceasta este planificată cu mult timp înainte de excursie, câteodată aceasta nu este respectată întru totul, motiv pentru care ghidul trebuie să dea dovadă în astfel de situații de reale abilităţi organizatorice şi de flexibilitate.

De asemenea, un ghid de turism din țara noastră trebuie să aibă și alte abilități și calități personale, cum ar fi:

  • capacitatea de a comunica în mod clar, plăcut și eficient cu turiștii.
  • să dețină cunoștințe temeinice despre geografia, istoria, cultura și tradițiile țării, precum și despre atracțiile turistice, obiceiurile și tradițiile locale.
  • să fie capabil să planifice și să organizeze excursii turistice.
  • să gestioneze grupuri de turiști într-un mod eficient și profesionist.
  • să aibă în permanență o atitudine pozitivă și prietenoasă față de turiști și să fie amabil și atent cu aceștia.
  • să fie capabil să negocieze pentru că se va confrunta cu multe situații neprevăzute în care va trebui să negocieze cu transportatorii locali pentru a face transferuri de la un obiectiv turistic la altul.
  • să fie capabil să gestioneze eventuale situații de criză și să poată lua decizii rapide și eficiente.
  • să dea dovadă de flexibilitate și de adaptabilitate fie la diferite situații ce pot apărea la un moment dat, fie la anumite cerințe care ar putea veni din partea turiștilor.
  • să fie rezistent la stres și din punct de vedere fizic.

Vezi şi cum să devii însoțitor de zbor – stewardesă!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
FANATIK.RO
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
FANATIK.RO
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Știrileprotv.ro
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
Observatornews.ro
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
RECOMANDĂRI