Cuprins:
Iaurtul este un produs lactat care se obține prin fermentația laptelui, fermenții de bază fiind Lactobacillus Bulgaricus și Streptococcus Termophilus, care poartă denumirea și de bacterii lactice. Iaurtul poate fi obținut și acasă prin câțiva pași simpli. Vezi mai jos cele mai simple rețete pentru iaurt de casă.
Rețete pentru iaurt de casă
Iaurtul este obținut prin fermentarea laptelui cu bacterii lactice specifice, cum ar fi Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Acestea fermentează lactoza, transformând-o în acid lactic, ceea ce duce la coagularea laptelui și la formarea unui produs cu consistență densă și acrișoară. Iaurtul poate fi făcut din lapte de vacă, capră sau oaie și poate fi găsit în diferite forme cum ar fi natural, cu fructe sau cu adaos de zahăr.
Iaurtul pregătit în casă nu are în compoziție aditivi sau conservanți și poate fi păstrat la frigider pentru o perioadă de 7 zile.
Cum să faci iaurt acasă
Ingrediente
- 500 ml lapte fiert (lapte proaspăt sau pasteurizat cu 3,5% grăsime;
- 125 gr iaurt cu 3.5% grăsime;
- Fructe proaspete sau din compot.
Mod de preparare
Se pune laptele la fiert într-o oală încăpătoare, la foc mic, până când încep esă fiarbă. Ulterior, se lasă să se răcească până rămâne ușor călduț.
Vei avea nevoie de 2 borcane de 330 ml fiecare în care vei pune laptele, apoi vei adăuaga peste jumătate din cantitatea de iaurt. Vei amesteca bine cu o lingură și vei închide ermetic cu capace.
Ulterior, într-o tavă sau oală mai groasă vei pune un prosop de bucătărie, lași borcanele și le vei acoperi cu un prosop gros. Vei lăsa borcanele cu iaurt de casă într-un loc călduț pentru o zi. Temperatura ideală ar trebui să fie de aproximativ 25 de grade C.
A doua zi se verifică dacă iaurtul s-a acrit suficient, iar dacă mai este nevoie, borcanele se mai pot lăsa pentru încă 12-24 de ore la căldură. După acest timp, borcanele cu iaurt se păstrează la frigider pentru a încetini fermentația. Se pot adăuga și fructe proaspete ori din compot în compoziția iaurtului sau în momentul gustării acestuia.
Iaurtul făcut în casă poate fi păstrat la frigider pentru o perioadă de 7 zile.
Rețetă pentru iaurt cremos făcut în casă
Ingrediente
- 2 L lapte integral cu grăsime;
- Un iaurt de 200 gr care să conțină culturi lactice probiotice sau pudră din capsule de Acidophillus și Bifidus.
Mod de preparare
Se pune laptele la fiert până când începe să dea în clocot, după care se lasă să se răcească.
Se toarnă apoi într-un recipient de sticlă până când temperatura acestuia ajunge la 40 de grade C sau este ușor călduț. Se pun 5,6 linguri de iaurt peste și se amestecă. Dacă vei folosi pudră, atunci se vor adăuga 2-4 capsule de pudră de culturi. Ulterior, iaurtul se transferă în borcane curate și sterilizate și se pun capacele.
Se păstrează într-un loc călduț pentru câteva ore, minim 8, apoi iaurtul cremos se poate pune la frigider și se poate consuma în termen de 14 zile.
Cum faci iaurt grecesc acasă
Ingrediente
- 1 L lapte;
- 100 ml smântână cu 35% grăsime;
- 160 gr iaurt simplu.
Mod de preparare
Laptele și smântâna se pun într-un vas încăpător și se dau la foc mic. Se lasă până compoziția ajunge în punctul de fierbere, după care se lasă să se răcească. Se încorporează iaurtul și se amestecă bine până când se omogenizează compoziția. Se acoperă vasul cu un prosop sau o pânză subțire și se lasă într-un loc călduros pentru minim 8 ore. În tot acest timp, iaurtul va fermenta, iar compoziția se va lega.
După acest timp, iaurtul se scurge printr-o strecurătoare sau un tifon și se mută în borcane. Se dă totul la rece, la frigider, pentru minim 8 ore înainte de consum, pentru stabilizarea consistenței.
Citește și: La ce temperatură se coace checul în cuptorul electric
Sursă foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!