Dragă Marcel, constat că şi tu – ca majoritatea cititorilor, de altfel – confunzi psihosexologul cu un profesor de sex.
Eu nu sunt aici pentru a da lămuriri legate de “probleme tehnice”, am mai spus-o. Singurele lucruri pe care ţi le pot spune “la obiect” sunt unele de bun simţ.
Şi anume că, din punct de vedere igienic, este indicat întâi sexul vaginal şi apoi cel anal. Un duş între “partide” ar fi şi mai potrivit. Prezervativul, în cazul sexului anal, este indicat pentru a evita contaminarea cu bacterii, pentru că o sarcină este, evident, exclusă. În privinţa poziţiei, dragul meu, te poate ajuta numai partenera, spunându-ţi cum îi este ei mai bine. Nu are cum să ghicească acest lucru un străin.
Acum, ca să-mi exercit şi adevărata profesie, am să-ţi spun ce concluzii am tras citind scrisoarea ta. E ciudat că ai astfel de dileme la începutul unei relaţii – mai mult, la începutul vieţii sexuale. Parcă sunt prea multe porniri şi e prea mare dorinţa de a experimenta. Ca şi cum te grăbeşti să recuperezi ceva sau eşti într-o competiţie cu tine însuţi.
Am totodată senzaţia că îţi place să deţii controlul în orice situaţie, iar acum simţi că pierzi acest control. Sfatul meu pentru tine este s-o iei mai uşor. Acordă-ţi timp pentru a descoperi mai multe lucruri despre sex şi nu sări etape, pentru că, dacă o faci, vei acumula experienţă doar din punct de vedere cantitativ, nu şi calitativ.
Monica Călugăru, psihosexolog, lector universitar doctorand la Universitatea Hyperion, răspunde scrisorilor voastre.
Scrieţi-i pe e-mail, la despre sex@libertatea.ro, sau pe adresa redacţiei (Bucureşti, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2)