Ce este „travel shaming”?
Ce înseamnă? Acest fenomen se referă la impulsul justificat sau nejustificat de a-i face pe cei care aleg să călătorească în această perioadă să se simtă ruşinaţi de alegerea lor, chiar dacă, din punct de vedere practic, nu comit niciun fel de act ilegal. Prin comentarii pe reţelele sociale sau prin interpelarea directă a turiştilor, cei care cred că toate călătoriile ar trebui interzise vor să-şi facă punctul de vedere auzit şi asta se poate rezuma la un singur îndemn: „Staţi acasă la voi!”
Multe state şi guverne au interzis aşa-zisele călătorii neesenţiale, în timp ce alte ţări fac tot ce pot să-şi salveze economia şi, în special, sectorul turistic. Aceste aparente neconcordanţe în politicile guvernamentale au contribuit la fenomenul de „travel shaming”. Dacă cei din domeniul ospitalităţii se străduiesc să atragă turiştii în ţările lor pentru a reuşi să-şi salveze afacerile, alţii au ţinut să le spună aceloraşi turişti, mai mult sau mai puţin politicos, că în acest moment sunt o parte din problemă, adică ajută la o potenţială răspândire şi mai mare a virusului.
Ce este de făcut?
Fie că ne place, fie că nu, societatea va avea mereu ceva de spus indiferent ce alegem să facem. Opţiunea înţeleaptă este, ca aproape întotdeauna, calea de mijloc. Ce înseamnă asta în acest caz? Înseamnă o abordare echilibrată. Înseamnă să te informezi cu mare atenţie cu privire la toate condiţiile de călătorie impuse de ţara de destinaţie, să respecţi cu mare stricteţe regulile sanitare şi să nu pleci de la premisa că în vacanţa mult visată te aşteaptă o realitate fundamental diferită. Atât timp cât faci asta, poţi ignora orice comentariu răutăcios care, cel mai probabil, vine pe fondul unor temeri profunde.
De ce sunt importante vacanţele
Fie că îţi iei câteva nopți de cazare munte, fie că îţi iei un sejur în Punta Cana, este important, din mai multe puncte de vedere, să îţi iei o vacanţă. Contrar aparenţelor, studiile arată că o vacanţă suficient de lungă îi face pe angajaţi să fie mai productivi. În plus, s-a constatat şi un raport între zilele de concediu de odihnă şi cele de concediu medical. Angajaţii care îşi iau mai multe zile de concediu sunt mai puţin susceptibili să-şi ia concediu medical. De ce? Pentru că multe boli, de altfel tratabile fără concediu medical, sunt agravate de stres. Vacanţele, pe de altă parte, ajută la combaterea stresului. Schimbarea peisajului şi relaxarea ajută organismul să se refacă, chiar şi după perioade prelungite de stres. Stresul este şi unul dintre principalii factori care contribuie la bolile de inimă și la apariţia hipertensiunii. Un studiu (Framingham Heart Study) din 2010, efectuat atât la bărbați, cât și la femei, a arătat că vacanțele pot reduce riscul de boli de inimă și atac de cord. Bărbații care au plecat în vacanță în mod regulat au înregistrat cu 32% mai puține șanse de a muri din cauza unui infarct, iar la femei cifra se ridică la 50%. În acelaşi timp, neurologii au constatat că persoanele care călătoresc de plăcere sunt mai puţin predispuse să dezvolte probleme legate de depresie sau de anxietate. Aşadar, vacanţele sunt bune pentru trup, minte şi pentru dezvoltarea profesională.
Alegeri sănătoase
În contextul în care pandemia afectează felul în care ne gândim la multe dintre activităţile noastre de zi cu zi, inclusiv modul în care ne organizăm vacanţele, este important să faci cea mai bună alegere pentru tine sau să găseşti soluţii de compromis. Dacă ai nevoie de o vacanţă şi cei mai mulţi dintre noi chiar avem, dar nu eşti dispus să rişti şi să te urci într-un avion spre o destinaţie exotică, unde nu sunt impuse atât de multe restricţii, atunci te poţi orienta spre o vacanţă în ţară, într-o zonă mai puţin populară printre turişti. Poate fi oportunitatea excelentă de a descoperi locuri noi. Dacă totuşi te decizi pentru o vacanţă în străinătate, nu comite nicio abatere de la regulile sanitare şi nu lăsa pe nimeni să te facă să te simţi vinovat sau ruşinat.
Când vine vorba de călătorii şi vacanţe, lucrurile s-au schimbat fundamental în ultimul an şi perspectivele nu se conturează foarte clar, dar, chiar şi în aceste circumstanţe, este esenţial să-ţi aminteşti că este important pentru sănătatea ta psihică şi fizică să-ţi acorzi o pauză. Cu sau fără schimbare de peisaj, alegerea este a ta.
Sursă foto: Pexels.com