Cuprins:
Despre ghebe
Este o specie parazitară care crește în România în număr mare, pe trunchiuri de copaci în putrefacție sau vii, în păduri de foioase și în cele de conifere pe molizi.
Această specie de ciuperci se dezvoltă din septembrie până în noiembrie sau decembrie. Pălăria lor are cam 10-15 centimetri și este cărnoasă cu marginea răsucită în jos.
Lamelele sunt inegale și acoperite cu firicele. Piciorul este lung, aproape 20 de centimetri elastic, ușor curbat și pufos pe interior. Culoarea lor variază de la gălbui și maroniu până la negru spre bază.
Carnea este albicioasă și devine neagră în timpul fierberii. Mirosul este plăcut, de ciuperci, ușor mărui. Dacă sunt mâncate crude sau sunt bătrâne, ghebele provoacă intoxicații grave.
Ghebele de toamnă sunt ciuperci foarte gustoase. Tulpinile nu se folosesc, iar bureții tineri sunt ideali fierți sau prăjiți.
Ghebe – benefici și proprietăți
Bogate în antioxidanți
Ghebele reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți, care sunt compuși care ajută la neutralizarea radicalilor liberi.
De fapt, studiile in vitro arată că mai mulți compuși specifici izolați din ghebe pot fi eficienți în eliminarea radicalilor liberi și prevenirea deteriorării oxidative a celulelor.
Ar putea ajuta la combaterea creșterii celulelor canceroase
Deși sunt necesare încă mai multe cercetări pentru a determina modul în care ghebele pot afecta cancerul la oameni, unele studii arată că ar putea ajuta la blocarea creșterii și răspândirii celulelor canceroase in vitro.
De exemplu, un studiu in vitro a constatat că armilarikin, un compus găsit în Armillaria mellea, a fost capabil să distrugă celulele canceroase ale ficatului. Între timp, alte cercetări arată că ar putea fi chiar terapeutic împotriva leucemiei și a celulelor canceroase esofagiene.
Protejează sănătatea creierului
Una dintre cele mai promițătoare utilizări ale acestor ciuperci este potențialul său de a spori funcția creierului și de a proteja împotriva tulburărilor neurodgenerative.
De fapt, un studiu a constatat că extractele obținute din Armillaria mellea au fost eficiente la îmbunătățirea funcției neuronilor, prevenind leziunile celulare și scăzând acumularea de proteine din creier care au fost legate de boala Alzheimer.
Poate stabiliza nivelul zahărului din sânge
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate avea consecințe grave, variind de la dureri de cap și sete până probleme de vedere.
Potrivit unui studiu in vitro din 2015, extractele de Armillaria mellea au prezentat puternice proprietăți antioxidante și de scădere a zahărului din sânge, sugerând că ar putea fi utilizate pentru a dezvolta suplimente alimentare și produse farmaceutice destinate tratamentului diabetului.
Sunt versatile și delicioase
Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, ghebele sunt gustoase, versatile și ușor de savurat în mai multe rețete diferite. Au o aromă ușor dulce, dar pământească și o textură distinctă, masticabilă.
Pot fi sotate pentru o garnitură simplă sau combinate cu fructe sau legume de sezon pentru o varietate mare de minerale și vitamine. Alternativ, puteți folosi aceste ciuperci în paste, supe sau umpluturi pentru a da rețetelor preferate o aromă suplimentară și antioxidanți.
Cum să faci cea mai bună zacuscă din ghebe
Ingrediente:
- 1 kg ceapă
- 2 kg ardei roșii
- 850 g morcovi
- 500 g ghebe proaspete
- 600 g bulion
- 500 ml ulei
- frunze dafin
- sare
- piper
Mod de preparare
Toacă sau dă prin robotul de bucătărie ceapa, apoi pune la călit într-o tigaie sau oală mare cu ulei.
Curăță, spală și toacă morcovii și adaugă-i și pe ei. Urmează ardeii și poți da toate legumele prin robotul de bucătărie astfel încât să obții o zacuscă omogenă și fină. Lasă legumele la călit și apoi dă focul mic să fiarbă cam o oră jumătate, amestecând din când în când.
Legumele trebuie să fie bine fierte. Se adaugă apoi ghebele tocate, se pune sarea și piperul, bulionul, se amestecă bine și se lasă la fiert cam 2 ore.
Se pun foile de dafin și compoziția se pune în borcane sterilizate, care se lasă sub un prosop până se răcesc.
Apoi, se depozitează în locuri răcoroase și întunecate și pot fi servite orcând. Poți adăuga mărar sau pătrunjel, în funcție de preferințe. În plus, poți face rețete cu diverse soiuri de ciuperci.
Anghinare – cultivare și beneficii. Cum se consumă anghinarea
Sursa foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 09.12.2023, 20:52
Hebe, plante aromatice, gust intens, zacuscă delicioasă, preparare traditionala