Modul de funcţionare a magneţilor în medicină nu a fost complet elucidat, însă se presupune că acţionează prin stimularea unor molecule care favorizează vindecarea şi influenţează benefic nervii, reducând durerea. Chiar dacă nu au un efect vizibil (câmpul magnetic fiind invizibil), se constată rapid atenuarea sau chiar dispariţia durerilor ori însănătoşirea organelor bolnave. Acesta este şi motivul pentru care se folosesc adesea în sport, în caz de entorse, de rupturi musculare sau osoase, de tumefieri sau de dureri puternice.
Iată în ce probleme pot fi de ajutor magneţii:
Durere – se aplică magneţi statici direct pe zona afectată sau de-a lungul traiectului nervilor afectaţi. În acest caz, dacă intensitatea magneţilor utilizaţi e diferită, se stimulează activitatea neuronală. Dacă este vorba de dureri articulare, pot fi utilizate brăţări magnetice, corsete sau chiar o saltea cu aplicaţii magnetice.
Migrenă – se pot folosi atât magneţi statici, cât şi magneţi electrici aplicaţi în jurul capului, cu un dispozitiv special şi cu un curent de forţă şi o frecvenţă variabile.
Tratează Parkinson
Parkinson – magnetoterapia dă rezultate pozitive şi în tratamentul pacienţilor care suferă de Parkinson, însă este necesar un tratament mai îndelungat.
Fracturi – câmpurile electromagnetice pulsate pot fi utile în vindecarea fracturilor oaselor piciorului şi ale vertebrelor.
Întărirea organismului – se toarnă apa de băut într-un vas cu pereţi magnetici. Se lasă câteva zeci de minute în acel vas, apoi se bea. Apa magnetizată îmbunătăţeşte semnificativ starea generală de sănătate, prin reglarea funcţionării tuturor organelor interne, revigorează organismul, reglează procesele digestive, creşte apetitul, ajută la eliminarea rapidă a toxinelor şi reglează circulaţia şi tensiunea. Mai mult, echilibrează sistemul nervos, îmbunătăţeşte memoria, activitatea rinichilor şi a ficatului, ajută la tratarea astmului, tusei, bronşitei, febrei, eczemelor, rănilor, tăieturilor şi a arsurilor.
În loc de acupunctură – dacă vi s-a recomandat să faceţi acupunctură, dar vă e teamă de ace, o puteţi înlocui cu terapia prin magneţi.
În ce afecţiuni sunt recomandaţi
♦ Dureri de cap;
♦ Reumatism;
♦ Dureri de spate, musculare sau vertebrale;
♦ Inflamaţii ale nervilor;
♦ Îmbunătăţirea funcţiei renale, temperarea crizelor de rinichi şi împiedicarea formării de pietre;
♦ Dureri menstruale;
♦ Prostată;
♦ Reglarea activităţii stomacului, a intestinelor, tratarea constipaţiei şi creşterea poftei de mâncare;
♦ Dureri de dinţi;
♦ Probleme musculare şi osoase cauzate de activităţi sportive sau de fracturi;
♦ Afecţiuni ale vezicii biliare;
♦ Tuse, bronşită, astm;
♦ Insomnii;
♦ Probleme cu circulaţia sângelui.
Când e contraindicat acest tip de terapie
Înainte de a recurge la magnetoterapie, următoarele categorii de persoane trebuie neapărat să-şi consulte medicul:
♦ Bolnavii de epilepsie sau persoanele cu tulburări psihice;
♦ Cei care au proteze dentare sau alte tipuri de proteze;
♦ Persoanele cu stimulator cardiac;
♦ Cele suprasolicitate fizic sau răcite;
♦ Dependenţii de alcool;
♦ Femeile însărcinate (pentru a nu afecta sănătatea fătului).
Ce contează la un magnet?
Puterea – între 600 şi 2.000 Gauss, apar efectele pozitive în tratarea bolilor. Magneţii mici (300-500 Gauss) sunt eficienţi în controlul durerii. Puterea magnetului este dată însă şi de materialul din care este realizat;
Mărimea – e strâns legată de lărgimea câmpului magnetic dezvoltat şi, respectiv, de puterea lui;
Tipul – magneţii pot fi statici (cei care nu au nevoie de o sursă externă de putere) sau electrici (a căror polaritate şi intensitate se pot modifica datorită curentului electric). Aceştia pot fi aplicaţi pe zona dureroasă sau pot fi transformaţi în bijuterii terapeutice: brăţări, cercei, coliere.
Atenţie!
Remediile homeopate pot fi afectate de câmpurile magnetice. Acestea conţin o energie subtilă, care poate fi anulată de energia magnetică. De aceea, se recomandă să nu stocaţi remedii lângă telefoane, televizoare, radiouri etc.
Înainte de a urma sfaturile de mai sus, consultă-ţi medicul de familie. Amănunte legate de subiectul abordat de dr. Nwabudike, medic dermatolog, acupunctor şi homeopat, obţii la cabinetul acestuia – Bucureşti, bd. Decebal nr.1, bl. H2, sc.2, ap.45, tel. 021.322.66.99 sau 0752.304.536.