„Avem de-a face cu o boală care apare după vârsta de 50 de ani. La noi nu există cifre raportate privind incidenţa fracturilor osteoporotice”, a declarat dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române de Reumatologie.
Dacă la nivelul Uniunii Europene această afecţiune e considerată o prioritate, osteoporoza lipseşte din politicile de sănătate din România. „Într-un studiu recent al Comisiei de Sănătate, doar două ţări stau mai prost decât noi”, explică dr. Codreanu. Odată boala depistată, scopul tratamentului e de a preveni prima fractură osteoporotică, pentru că, după aceasta, rupturile osoase se succed în cascadă. „În 20% din cazuri, complicaţiile conduc la decesul pacientului”, susţine specialistul. Riscul de fractură se poate măsura gratuit pe site-ul www.shef.ac.uk/ FRAX. Formularul disponibil aici se completează după o evaluare cu ultrasunete a ţesutului osos, dar, pentru mai multă precizie, persoanele suspecte de osteoporoză sunt testate cu un densitometru osos.
Costul unei astfel de investigaţii porneşte de la 30 de lei pentru o măsurătoare şi se face pe baza trimiterii primite de la medicul de familie în toate marile centre spitaliceşti din întreaga ţară.
Cum prevenim apariţia acestei afecţiuni:
–aport necesar de calciu şi vitamina D (recomandările variază între 800 şi 1300 mg/zi, în funcţie de vârstă);
-exerciţiu fizic regulat;
-renunţarea la fumat;
-evitarea cosumului excesiv de alcool.