Produsul chimic ce dă gustul de mentă gumei de mestecat face ca unele alimente, îndeosebi fructe și legume, să aibă un gust neplăcut, potrivit Agerpres. Christine Swoboda, co-autor al studiului, doctorand în nutriție la Universitatea de Stat din Ohio, arată: „Este exact același efect ca atunci când beți suc de portocale după ce v-ați spălat pe dinți: are gust neplăcut”.
În cadrul studiului, 44 de voluntari au efectuat câteva teste. Fiecare candidat a fost invitat să joace un joc, primind ceva de mâncat ca recompensă. Se puteau câștiga bucăți de fructe, chipsuri și bomboane. Înainte să înceapă experimentul, jumătate din candidați au mestecat gumă cu gust de fructe sau mentă.
Cercetătorii au descoperit că cei care mestecaseră gumă cu gust de mentă erau mai puțin dispuși să joace ca să câștige fructe, preferând mâncarea nesănătoasă. Cei care mestecaseră gumă cu gust de fructe au fost și ei mai puțin atrași de fructe, însă rezultatele nu au fost atât de relevante.
Oamenii de știință au mai descoperit că cei care mestecă mult gumă au tendința să mănânce mai rar, dar fără ca acest lucru să însemne mai puține calorii. Ei au depistat această tendință în cadrul unei alte experiențe, voluntarii fiind invitați să țină un jurnal alimentar. Participanții au mestecat gumă cu mentă înainte de masă, putând apoi să mănânce ceea ce doreau. Rezultatele au arătat că au mâncat de mai puține ori, dar nu au consumat mai puține calorii. Cercetătoarea Christine Swoboda crede că acest lucru s-ar datora faptului că mentolul interacționează cu nutrienții prezenți în fructe și legume, creând un gust amar, lucru care face alimentele sănătoase mai puțin atrăgătoare.