► Parizerul,cel mai periculos
Produsul alimentar care prezintă cele mai multe riscuri e parizerul. Motivul e simplu: „Aproape niciodată nu ştim ce conţine cu adevărat! Este un amestec omogenizat din care carnea reprezintă doar o fracţiune, probabil destul de mică. În rest, avem făină de soia, amidon din cartofi (în unele cazuri ajungând la 30-40% din volumul total), E-uri (fosfaţi, coloranţi, substanţe pentru amplificarea gustului), grăsime animală. Nici carnea existentă nu ştim din ce parte a corpului animalului provine, putând avea valoare nutritivă redusă. În plus, unele mezeluri sunt injectate cu apă”, a mai detaliat dr. Damian.
►”Muşchiuleţul”, mai puţin riscant
Totuşi, fiecare are poftă din când în când de o feliuţă sau două de mezeluri, chiar şi dacă ştim că nu sunt sănătoase. În acest caz, spre ce ar trebui să ne orientăm în galantare? Din punctul de vedere al medicului nutriţionist nu este mare diferenţă între consumul de salam, cârnaţi, şuncă sau alte produse de acest gen. Însă, „probabil”, spune el, „cele în care se poate identifica muşchiul (carnea) sunt mai puţin nocive decât cele omogenizate, deşi şi acestea conţin aditivi, sare, grăsime”.
ALEGE CARNEA PROASPĂTĂ!
„Chiar dacă nu se poate spune că face parte din categoria mezeluri, aceasta, cu siguranţă, este cea mai sigură variantă, dacă ne preocupă mai ales sănătatea copiilor. Este de preferat să cumpărăm carne proaspătă şi să o gătim acasă. Consumul de mezeluri ar trebui să rămână doar ocazional, pentru că nu reprezintă o necesitate în alimentaţia noastră, iar pentru copiii sub 10-12 ani este chiar de evitat”, avertizează dr. Şerban Damian.
AGRAVEAZĂ NUMEROASE BOLI
Consumul repetat şi în cantităţi mari poate să accelereze procesul aterosclerotic, deci de depunere a grăsimilor în interiorul vaselor de sânge, din cauza prezenţei în compoziţia mezelurilor a grăsimilor saturate de origine animală. În plus, ne mai spune specialistul Şerban Damian, „creşte riscul dezvoltării obezităţii, a bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, dislipidemiilor, diabetului zaharat sau gutei”. Aceste boli nu le facem din cauza consumului de mezeluri, însă pot constitui un factor agravant.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei