Județul Maramureș este unul dintre cele mai vizitate din România, având numeroase puncte de atracție turistice care nu trebuie ratate de nicio persoană care ajunge în această zonă.

Județul Maramureș se află poziționat în nordul țării și cuprinde patru zone folclorice vechi, care făceau parte din regiunea istorică Maramureș: Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Codrului și Țara Maramureșului. Descoperă care sunt cele mai frumoase obiective turistice în Maramureș.

Obiective turistice în Maramureș

Cimitirul Vesel din Săpânța

Spre deosebire de majoritatea cimitirelor din lume, Cimitirul Vesel din Săpânța are o altă abordare despre moarte. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, deoarece crucile din interior au mesaje vesele și totul este decorat cu motive tradiționale. Fiecare cruce este pictată într-o nuanță specială de albastru, cunoscută și sub denumirea de „albastru de Săpânța”, o culoare unică precum „albastrul de Voroneț”.

Cimitirul Vesel din Săpânța
Cimitirul Vesel din Săpânța

Cascada Cailor

Este una dintre cele mai frumoase cascade din România, cu o înălțime de aproximativ 90 de metri, care se află în apropierea stațiunii montane Borșa. Cascada Cailor este spectaculoasă în orice sezon, deoarece apele care se adună pe Muntele Cailor se strâng într-un cerc glaciar și alunecă pe versantul abrupt al Muntelui Piatra Rea și se revarsă peste Podul Cailor.

Cascada Cailor din Maramureș
Cascada Cailor, din Maramureș

Satul Breb

Satul Breb este una dintre locațiile emblematice din zona Maramureș. Aici se regăsesc case din lemn, dar și o biserică unică, datând încă din secolul al XVI-lea. Zona este plină de istorie, iar localnicii sunt ospitalieri și pregătiți să spună secretele acelor locuri.

Lacul Albastru, Baia Sprie

Lacul este unic în lume deoarece își schimbă culoarea în funcție de poziția Soarelui și de temperatura apei. Astfel, lacul din Baia Sprie este primăvara albastru și vara verde închis cu nuanțe de smarald, în timp ce toamna devine mai închis la culoare. Lacul Albastru a fost declarat rezervație naturală și se află într-o zonă sălbatică, neamenajată.

Lacul Albastru Baia Sprie - obiective turistice în Maramureș
Lacul Albastru, Baia Sprie – obiective turistice în Maramureș

Memorialul Sighet

Este amenajat în clădirea fostei închisori din orașul Sighetu Marmației și mai este cunoscut și sub denumirea de Închisoarea Miniștrilor, deoarece acolo au fost închise și torturate mai multe personalități din epoca interbelică.

Este unul dintre obiectivele turistice din Maramureș pe care trebuie să-l vizitezi, pe lângă Cimitirul Săracilor, locul unde au fost îngropați peste 50 de deținuți politici care și-au pierdut viața în Închisoarea Miniștrilor.

Mănăstirea Bârsana

Considerată una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, Bârsana a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea și reflectă credința puternică a localnicilor, deoarece locul în care a fost ridicată a fost un cimitir în trecut.

Mănăstirea este un loc impresionant din Maramureș datorită picturilor interioare. Predomină culorile alb, roșu și albastru, iar scenele religioase pictate au influențe din stilul baroc.

Obiective turistice în Maramureș - Mănăstirea Bârsana
Obiective turistice în Maramureș – Mănăstirea Bârsana

Muzeul de mineralogie din Baia Mare

Muzeul de mineralogie este cel mai vast muzeu regional din Europa în interiorul căruia se regăsește o colecție impresionantă de minerale, fosile și roci, dintre care aproximativ 1.000 de elemente sunt unice în lume.

Muzeul din Baia Mare este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice care include cele mai rare exponate.

Muzeul Etnografic

Muzeul Maramureșean este alcătuit din două sectoare: Secția de aer liber (Muzeul Satului) și Secția Pavilionară. Muzeul Satului a fost creat în 1984 și este localizat în prezent pe Dealul Florilor, iar secția pavilionară a fost creată în anul 1964 și conține numeroase obiecte din Țara Chioarului, Codrului, Lăpușului și Maramureșului.

Mocănița de pe Valea Vaserului - MaramureșIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Valea Vaserului

Una dintre cele mai pitorești zone din România, de unde nu lipsește renumita Mocăniță a Maramureșului. Aici este ultimul tren cu aburi din țara noastră. Valea Vaserului se întinde pe o suprafață de 40 km, iar peisajul este fascinant și poate fi observat din vagoanele închise ale Mocăniței.

Sighetu Marmației

Fosta capitală a regiunii Maramureș este Sighetu Marmației, unul dintre cele mai cunoscute și vizitate orașe. Aici este punctul de plecare pentru toate atracțiile turistice importante din zonă. Orașul este plin de locuri fascinante și este cunoscut pentru bogatul patrimoniu cultural, dar și pentru numeroasele muzee care spun istoria orașului.

Munții Rodnei

Pentru iubitorii de drumeții montane, Munții Rodnei sunt unul din obiectivele turistice din Maramureș care nu trebuie ratate. Cele mai multe trasee au ca punct de plecare stațiunea Borșa. De aici, se poate ajunge la Lacul Știol, Șaua Gărgălău, Cascada Cailor sau Lacul Iezer.

Muzeul Satului Maramureșean

Un punct de atracție turistică localizat în Sighetu Marmației. Muzeul, inaugurat în anul 1981, grupează o colecție de case specifice zonei Maramureșului. Programul de vizitare este în fiecare zi, în intervalul
10.00-18.00, iar prețul unui bilet este 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Turnul Sfântului Ștefan din Baia Mare

Turnul este tot ce a mai rămas din fosta biserica Sfântul Rege Ștefan din Baia Mare și poate fi găsit la intersecția străzilor Crișan și 1 Mai. Este accesibil printr-o scară de piatră, în formă de spirală, urmată de niște scări de lemn.

Turnul, construit din piatră masivă, a fost ridicat la inițiativa principelui Ioan de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomița (1442) împotriva otomanilor.

Astăzi, este deschis publicului care vrea să-l viziteze, zilnic, intrarea fiind gratuită.

Pasul Prislop

Pasul Prislop este cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali, fiind situat la o altitudine de 1.416 metri. Face legătura între Depresiunea Maramureș și valea Bistriței Aurii. Este un loc cu un peisaj fascinant, unde anual este organizată „Hora de la Prislop”, un eveniment tradițional care datează din 1738.

În Pasul Prislop, poți vizita Hanul și Mănătirea Prislop, Muzeul Rădăcinilor și Monumentul de la Preluca Tătarilor.

Mănăstirea Rohia

Este situată în „Țara Lăpușului”, în partea de sud a județului Maramureș, la o distanță de circa 50 km de orașul Baia Mare. Ctitorită în anul 1923, de Nicolae Gherman, în amintirea fiicei sale, Ana, care murise la vârsta de 10 ani. Mănăstirea Rohia este locul unde a trăit și a murit Nicolae Steinhardt. Aici, el a scris „Jurnalul fericirii”, operă considerată testamentul său literar.

Lacurile sărate de la Ocna Șugatag

Pentru un moment de respiro în Maramureș, o vizită în stațiunea balneară Ocna Șugatag este bine-venită. Lacurile sărate din Maramureş sunt dezvoltate în doline de dizolvare pe sare.

Lacurile sărate din Maramureș sunt unice în Europa, datorită modului de formare. Prin secolul al XIV-lea aici era o zonă minieră importantă de extragere a sări, dar după ce s-au oprit exploatările, minele au fost părăsite. Cu timpul, ploile au dus la dărâmarea tavanului minei, lucru care a determinat apariția lacurilor cu apă salină.

Sursă foto: Shutterstock.com

Citeşte şi:

Locuri de vizitat în București – cele mai frumoase obiective pe care să le descoperi în capitala României

Top 20 locuri de vizitat în Brașov și împrejurimi pe care să nu le ratezi

Top 20 locuri de vizitat în Sibiu și împrejurimi, de neratat în acest an

„Am DIVORȚAT, dar am hotărât să nu știe nimeni!” » Anamaria Prodan a scăpat declarațiile care înconjoară România!
PARTENERI - GSP.RO
„Am DIVORȚAT, dar am hotărât să nu știe nimeni!” » Anamaria Prodan a scăpat declarațiile care înconjoară România!
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Momentul în care tânărul cu trotineta este lovit mortal de o maşină, după ce motociclistul îi dă cu casca în cap - VIDEO
Observatornews.ro
Momentul în care tânărul cu trotineta este lovit mortal de o maşină, după ce motociclistul îi dă cu casca în cap - VIDEO
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
Tragedie pe o autostradă. Zece oameni au murit, iar 20 au fost răniţi, după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat
Știrileprotv.ro
Tragedie pe o autostradă. Zece oameni au murit, iar 20 au fost răniţi, după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!
PUBLICITATE
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!