Însă, pentru a putea deveni pescar trebuie să deții un permis special de pescuit, iar noi îți vom spune ce trebuie să faci pentru a obține acest document.

Ce este permisul de pescuit sportiv recreativ

Permisul de pescuit recreativ este documentul nominal și netransmisibil care atestă faptul că o persoană deține dreptul de a practica pescuitul sportiv recreativ, conform legislației în vigoare. Acesta este valabil numai însoțit de actul de identitate care a stat la baza emiterii acestuia.

Actul este emis și eliberat online de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) și este valabil până la sfârșitul anului în curs. Acesta are anumite limitări atât ca regulament, cât și ca zonă geografică.

Ce este permisul de pescuit sportiv recreativ şi cum îl obţii în 2022 - Afiş pe un domeniu care precizează că pescuitul este permis doar pentru deţinătorii unui permis.
Permisul de pescuit este valabil numai însoțit de actul de identitate care a stat la baza emiterii acestuia.

Astfel, pescuitul recreativ se va desfășura în habitatele piscicole naturale necontractate de către asociațiile de pescari recreativi, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Permisul de pescuit sportiv recreativ poate fi solicitat de către orice persoană care a împlinit vârsta de 14 ani, pe baza actului de identitate.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Copiii care nu au împlinit încă 14 ani și, deci nu dețin carte de identitate, pot obține la rândul lor permisul de pescuit sportiv recreativ tot online pe site-ul ANPA, pe baza CNP-ului.

Câte tipuri de permis de pescuit sportiv recreativ există

La fel ca în anii precedenți, pescarilor li se eliberează trei tipuri de permis de pescuit recreativ, și anume:

  • Permis de pescuit pentru Dunăre cu brațele sale și habitatele piscicole naturale necontractate;
  • Permis de pescuit pentru Marea Neagră;
  • Permis de pescuit valabil în habitatele piscicole naturale contractate de către asociațiile de pescari recreativi.

Primele două tipuri de permise se eliberează online de pe site-ul oficial ANPA, în timp ce al treilea tip este eliberat prin intermediul asociațiilor de pescari. Toate cele trei categorii de permise de pescuit se eliberează gratuit și pot fi emise începând cu prima zi a fiecărui an.

Ce este permisul de pescuit sportiv recreativ şi cum îl obţii în 2022 - Permis ANPA pentru Marea Neagră.
Permisele de pescuit se eliberează gratuit și pot fi emise începând cu prima zi a fiecărui an

În cazul permiselor eliberate prin intermediul unei asociații de pescari, acesta va fi tot gratuit, însă obținerea lui poate fi condiționată de plata unei taxe de membru în cadrul respectivei asociații.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Lista habitatelor piscicole naturale contractate de către asociațiile de pescari recreativi se regăsește pe site-ul ANPA. Tot pe site-ul agenţiei se găseşte şi lista habitatelor piscicole naturale necontractate de către asociaţiile de pescari recreativi.

O singură persoană poate deține simultan toate cele trei tipuri de permise ANPA. Permisul de graniță (PG) reprezintă avizul suplimentar permisului, necesar pentru pescuitul în apele de frontieră, care este emis de Poliția de Frontieră din județul de care aparține zona de pescuit respectivă.

Vizele de tip PG se pot obține online prin completarea unei cereri și a unui formular și se eliberează gratuit în termen de 30 de zile.

Permisul de pescuit pentru Delta Dunării este emis și eliberat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), autoritate competentă distinctă de ANPA.

Cum se obține permisul de pescuit sportiv recreativ

Persoana care dorește eliberarea unui permis de pescuit ANPA în 2024 va face solicitarea pe platforma electronică dedicată, care este disponibilă pe site-ul instituției.

Ce este permisul de pescuit sportiv recreativ şi cum îl obţii în 2022 - Bărbat care pescuieşte dintr-o barcă.
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Pentru obţinerea permisului de pescuit sportiv recreativ, este necesar să răspunzi corect la un chestionar cu trei întrebări din legislația legată de pescuit, și, dacă ai avut un permis în anul precedent, să depui fisele de captură.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a dobândi permisul de pescuit ANPA:

  1. Accesează site-ul anpa.ro;
  2. Din meniul principal, apasă butonul Solicitare permis pescuit recreativ, de unde alegi opţiunea „Generare permis”;
  3. În pagina care se deschide apasă butonul „Persoane fizice”, apoi „Obține permis”;
  4. Citește mesajul afișat în partea de sus a ecranului şi apasă butonul „Următor”;
  5. În pagina nou-deschisă completează CNP-ul, alege tipul de permis (se pot bifa ambele opţiuni, în cazul în care doreşti sa obţii ambele permise) și apoi apasă butonul „Următor”.
  6. Introdu numele și prenumele, telefonul, adresa, email-ul (la iniţierea procesului ţi se va crea automat un cont pe platformă, care va avea ca username adresa de e-mail) și apasă butonul „Următor”. Atenţie, la completarea numelui şi prenumelui va trebui ca acestea să înceapa cu literă mare, să aibă cel puţin trei caractere şi să nu conţină litere ce au semne speciale, altele decât spaţiu sau cratimă. În câmpul unde trebuie menţionată adresa, trebuie să treci localitatea şi adresa ta completă;
  7. Bifează căsuța din dreptul mesajului „Confirmați că ați citit și înțeles” și apasă butonul „Următor”; Repetă această acţiune de câte ori ţi se cere, neomiţând să parcurgi textele afişate, extrase din legislaţia privind pescuitul şi acvacultura, dar și dimensiunile minime legale de reținere a peștilor. La final, se regăsesc o serie de întrebări de legislaţie specifică, la care este recomandat să răspunzi. În momentul de faţă, răspunsul greşit nu blochează emiterea permisului, dar duce la primirea recomandării de a revedea legislaţia.
  8. Află dacă ai răspuns corect la întrebărule de legislaţie şi apasă butonul „Următor”.
  9. La acest pas, dacă nu ai avut un permis activ anul trecut, vei fi informat despre acest lucru. Dacă ai avut permis, întră în cont, unde se verifică dacă ai depuse declarații de captură, altfel procesul se va bloca și ţi se va cere să depui aceste declarații.
  10. La pasul următor, pe e-mail-ul furnizat, vei primi un link spre contul tău, unde vei putea reseta parola. La acest pas, vei primi permisul/permisele solicitate pe care le poţi descărca (butonul Descarcă); vei putea reseta parola contului tău si te vei putea conecta la platformă (butonul Login), unde vei regăsi permisele solicitate sau vei putea relua procesul pentru generarea altor premise (butonul Generează alt permis). Indiferent de opţiunea pe care o selectezi, Platforma îţi va trimite un e-mail, la adresa de e-mail furnizata de catre tine, prin care îţi vei putea reseta parola contului.

Ce este fișa de captură ANPA

Conform prevederilor art. 3, alin (2) și (3) din Ordinul MADR nr. 60/2017, pescarii recreativi au obligația să raporteze anual către ANPA situația capturilor realizate prin pescuitul recreativ, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării”.

Raportarea capturilor realizate prin pescuit recreativ se face prin întocmirea așa-numitei fișe de captură, care este parte integrantă a permisului de pescuit recreativ.

Posesorii de permis sportiv recreativ trebuie să completeze și să transmită fișa de captură către ANPA. Acest proces este obligatoriu, indiferent dacă au avut partide de pescuit sau nu.

Posesorii de permis de pescuit recreativ emis în anul curent, au obligația întocmirii fișei de captură după fiecare partidă de pescuit desfășurată.

Aceasta trebuie transmisă la ANPA până cel târziu la data de 28 februarie a anului în curs pentru anul precedent. Dacă permisul a fost eliberat prin intermediul unei asociații de pescari recreativi, acolo se va depune fișa de captură.

Din 2024, notează sperpescar.ro, fișa se depune online până la 28 februarie a anului în curs. Așadar pentru 2023 trebuie depusă până cel târziu la data de 28 februarie 2024. Înainte, fişa de captură se depunea la adresa de e-mail fisacaptura@anpa.ro.

Citeşte şi: Ce trebuie să conțină trusa de pescuit pentru începători? Cum să te apuci de pescuit amator

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (8)

Gore24   •   13.01.2024, 18:58

Un articol foarte interesant. Super

piciusz   •   11.01.2024, 12:15

foarte interesant acest articol

Marica13   •   10.01.2024, 09:55

Un articol interesant cu multe informații pentru cine nu știe eu am avut asemenea permis

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
FANATIK.RO
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
FANATIK.RO
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI