Această decizie vine în contextul eforturilor de combatere a schimbărilor climatice și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și de consolidare a securității energetice și de protejare a consumatorilor vulnerabili la fluctuațiile prețurilor. În mod firesc, mulți români își pun întrebarea cu ce vor putea înlocui aceste centrale și care vor fi repercusiunile asupra populației și asupra infrastructurii energetice. De aceea, ne-am propus ca în acest articol să-ți prezentăm câteva dintre soluțiile alternative, precum și avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre acestea.

Ce este o centrală termică pe gaz

Confortul termic și apa caldă nu mai reprezintă de mult timp un lux, ci o necesitate pentru toată lumea. Datorită eficienței lor sporite, majoritatea familiilor și companiilor adoptă încălzirea cu ajutorul centralelor termice. Există trei tipuri de centrale termice pentru locuințe, iar principalul factor diferențiator între acestea îl reprezintă tipul de combustibil folosit. Cum gazul este cel mai ieftin dintre combustibilii convenționali, în România, cea mai populară alegere în materie de sisteme de încălzire a utilizatorilor casnici cu acces facil la rețeaua de gaz constă în centralele termice pe gaze, potrivit Buderus.

Rezultatele finale în cazul fetiței care a murit după ce a mâncat pește. Nu au fost găsite bacterii în preparatele de la magazin
Recomandări
Rezultatele finale în cazul fetiței care a murit după ce a mâncat pește. Nu au fost găsite bacterii în preparatele de la magazin

O astfel de centrală este o instalație care produce căldură și apă caldă menajeră folosind gazele naturale. Centrala termică pe gaz utilizează aproape toată căldura creată de gaz pentru încălzire și apă caldă, ceea ce le face cu 90% mai eficiente. Acestea sunt de două feluri: clasică și cu condensare, cea din urmă având un randament sporit. Spre deosebire de centralele termice cu combustibil solid, cele pe gaz se potrivesc atât în apartament, cât și la casă deoarece nu ocupă mult spațiu. În plus, sunt și mult mai ușor de folosit, având un mod de funcționare intuitiv, în timp ce mentenanța lor este mai ușoară decât în cazul altor tipuri de centrale.

Cum funcționează o centrală pe gaz

O centrală termică pe gaze este foarte populară deoarece, pe de-o parte, este economică, iar pe de altă parte are un principiu de funcționare simplu. Cum spuneam, o astfel de centrală termică utilizează gazele naturale pentru a oferi căldură și apă caldă. Astfel, centrala încălzește apa prin pomparea lichidului prin țevi peste o serie de flăcări de gaz, iar pe măsură ce apa trece prin flăcări, aceasta se încălzește întocmai ca apa dintr-o cratiță sau dintr-un ceainic. De la centrala termică apa este pompată către fiecare radiator din locuință și este în circulație constantă dacă încălzirea este pornită. După ce apa va trece prin toate radiatoarele existente în circuit, va pierde o parte din căldură, însă aceasta revine în centrală și apoi este recirculată.

De ce a iertat-o instanța pe Sorina Pintea de 15 luni de închisoare, deși a fost prinsă cu mita în pungă. Judecătorul a apreciat „implicarea inculpatei în domeniul sănătăţii”
Recomandări
De ce a iertat-o instanța pe Sorina Pintea de 15 luni de închisoare, deși a fost prinsă cu mita în pungă. Judecătorul a apreciat „implicarea inculpatei în domeniul sănătăţii”

Când temperatura este inferioară, termostatul va activa centrala care va porni încălzirea. Acesta este, practic, un termometru cu un întrerupător care se activează atunci când este sub o temperatură stabilită și se dezactivează când este peste. Drept urmare, temperatura din casă va rămâne mai mult sau mai puțin constantă, la câteva grade de temperatura setată. Cea de-a doua funcție a unei centrale termice pe gaz este aceea de a încălzi apa mneajeră. Această sarcină este îndeplinită în același mod ca și încălzirea centrală, adică prin pomparea apei, care circulă peste flacără pentru a o încălzi, potrivit EK Instal.

Soluții alternative de a avea căldură și apă caldă în locuință

După cum aminteam anterior, Parlamentul European a adoptat în urmă cu mai bine de o lună un pachet de noi reforme menite să consolideze securitatea energetică și să protejeze consumatorii vulnerabili la fluctuațiile de prețuri. Una dintre acestea este noua Directivă reformulată (UE) 2023/1791 privind piața gazelor și energiei electrice, care are scopul de a accelera tranziția către o energie curată. Noua directivă prevede ca țările din UE să nu mai subvenționeze sistemele de încălzire pe bază de gaze începând din 2025, potrivit Euractiv.

Filmul răpirii bărbatului din București. Cum au intrat făptații, care nu au fost încă prinși, în complexul rezidențial
Recomandări
Filmul răpirii bărbatului din București. Cum au intrat făptații, care nu au fost încă prinși, în complexul rezidențial

Acesta este și motivul pentru care din ce în ce mai mulți cetățeni încearcă să găsească soluții alternative pentru încălzire și apă caldă. Conform noilor reglementări, acestea trebuie să fie eficiente, dar și prietenoase cu mediul înconjurător. Iată câteva dintre soluțiile de încălzire alternative la centralele termice pe gaze:

Pompe de căldură

Una dintre cele mai eficiente metode de încălzire a unei locuințe și de obținere a apei calde menajere o reprezintă pompele de căldură. Vorbim despre un echipament destinat încălzirii locuințelor, care utilizează o cantitate mică de energie electrică pentru a absorbi căldura naturală dintr-un spațiu rece și a o elibera într-unul mai cald, relatează Evergreen Energy. De asemenea, acestea sunt folosite și pentru a ajuta la încălzirea serelor în lunile mai reci de iarnă, în timp ce în timpul verii pot fi utilizate pentru răcire prin instalarea unui sistem cu ciclu invers.

Aceste dispozitive funcționează pe principiul transferului de căldură dintr-un loc – „sursă” cu temperatură mai mică într-un alt loc – „radiator” cu o temperatură mai mare folosindu-se de principiile termodinamicii prin implementarea conceptelor de transfer termic, energie termală și surse de căldură. Majoritatea pompelor de căldură au patru componente principale, și anume condensator, ventil de expansiune, vaporizator și compresor, prin care circulă lichidul de transfer termic. Pompele de căldură sunt extrem de eficiente, fiind capabile să producă de 3-4 ori mai multă căldură decât încălzitoarele electrice convenționale folosind aceeași cantitate de energie electrică. De asemenea, sunt extrem de fiabile și funcționează pe tot parcursul anului, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru case cu panouri solare.

Cu ce se pot înlocui centralele pe gaze care vor fi interzise în UE - Imagine cu o unitate externă a unei pompe de căldură.
Una dintre cele mai eficiente metode de încălzire a unei locuințe o reprezintă pompele de căldură

Nu în ultimul rând, pompa de căldură utilizează o sursă de energie curată și durabilă, căldura naturală fiind reînnoită constant de soare spre deosebire de alți combustibili. În plus, aceste dispozitive nu produc gaze cu efect de seră deoarece nu implică fenomenul de ardere.

Instanturi și boilere electrice

Pe timp de iarnă este esențial să te asiguri că locuința ta beneficiază nu doar de căldură, ci și de apă caldă. În situația în care te confrunți cu probleme legate de centrala termică pe gaze ori de rețeaua de gaze ar fi momentul să optezi pentru achiziționarea unui boiler electric instant sau a unui încălzitor instant de apă. Cele două dispozitive moderne sunt concepute special pentru a furniza apă caldă în orice moment.

Boilerele sunt rezervoare alcătuite dintr-un ansamblu de încălzire și un termostat, care reglează temperatura apei în funcție de preferințele utilizatorului. Sunt mai ieftine, ușor de instalat și oferă un debit mare de apă datorită capacității lor de acumulare. În plus, datorită funcționării pe bază de curent electric, boilerele nu necesită coș de evacuare sau o tubulatură specială, ci doar o priză pentru alimentare.

De asemenea, acestea încălzesc apa foarte rapid, au o durată de viață îndelungată și necesită întreținere minimă, ceea ce face să fie soluții convenabile și fiabile pentru asigurarea unui flux constant de apă caldă în locuință. Este bine să știi că variantele moderne de boilere sau încălzitoare electrice instant sunt gândite pentru a economisi energie. Practic, ele încălzesc doar cantitatea de apă necesară în momentul utilizării, iar pentru că sunt montate în imediata apropiere a punctului de utilizare, aduc economii semnificative de energie, apă și de timp prin eliminarea lungimii mari a țevilor.

Panouri solare

Panourile solare reprezintă o altă opțiune alternativă la centralele pe gaze care vor fi interzise în Uniunea Europeană. Acestea reprezintă o modalitate tot mai populară în rândul românilor atât pentru încălzirea locuinței, cât și pentru obținerea apei calde și folosesc energia solară, care este una dintre resursele ecologice și regenerabile la care oamenii pot apela.

Aceste sisteme ecologice absorb căldura de la soare în așa-numitele colectoare solare, care sunt montate pe acoperișul casei tale. Lichidul încălzit este apoi transferat în rezervorul de apă caldă unde este stocată pentru a fi folosită în zilele cu mai puțină lumină solară. Pot asigura 50% din necesarul de apă caldă. Există câteva tipuri de panouri solare, unele specializate în producerea exclusivă a energiei verzi, iar altele potrivite pentru încălzirea locuinței și pentru producerea apei calde, așa cum spuneam.

Această soluție te poate ajuta să faci economii semnificative la facturile de utilități. Din păcate, trebuie să știi că panourile solare nu sunt suficiente pentru a satisface singure cerințele de încălzire și de apă caldă ale unei case. De aceea, sunt adesea folosite împreună cu panouri de încălzire cu infraroșu sau cu pompe de căldură, mai precizează Evergreen Energy. Ca și în cazul tuturor tehnologiilor de energie regenerabilă este de așteptat un cost inițial ridicat, însă profiturile vor fi semnificative, iar amortizarea investiției se va realiza rapid.

Centrale și sobe pe bază de biomasă lemnoasă (peleți)

Sistemele casnice de încălzire pe bază de lemn (n.n. – sisteme pe biomasă lemnoasă sau peleți) reprezintă la rându-le o soluție alternativă de încălzire și obținere a apei calde. Combustibilii din biomasă mai pot include și deșeuri animale, alimentare și industriale. O sobă este utilizată pentru a încălzi o singură cameră, în timp ce un cazan pe lemne este mai degrabă o alternativă directă la un cazan pe gaz, cu care poți încălzi întreaga casă și obții apa caldă.

Cu ce se pot înlocui centralele pe gaze care vor fi interzise în UE - Imagine cu un bărbat care mâna plină cu peleţi, în faţa unui şemineu.
Sistemele pe bază de peleţi reprezintă o soluție alternativă de încălzire și obținere a apei calde

În sistemele de încălzire pe bază de peleți, aceștia sunt arşi din reziduuri de lemn sau din alte materiale vegetale. Acest lucru produce dioxid de carbon care este același cu cel absorbit în aceeași perioadă în care planta a crescut, ceea ce face ca procesul să fie sustenabil. Cu toate acestea, tehnologia îndeplinește cerințele legislației privind sursele regenerabile de energie deoarece combustibilul este o materie primă regenerabilă, mai precizează sursa citată anterior.

Unul dintre dezavantajele acestui sistem de încălzire este acela că centralele și sobele pe lemne sau peleți necesită o curățare regulată pentru a îndepărta cenușa (unele dintre ele sunt dotate cu sisteme de autocurățare). De asemenea, coșul de fum și țevile de evacuare trebuie să fie curățate măcar o dată pe an și trebuie să respecte reglementările în vigoare. În plus, centralele și sobele de acest gen sunt mai mari decât echivalentele pe gaz, ceea ce înseamnă că necesită mai mult spațiu.

Vezi şi cum schimbi furnizorul de gaze naturale în 2024!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

joydownson   •   03.05.2024, 09:23

Retelele eletrice din locuinte nu fac fata trecerii la incalzire pe curent si nici retelele stradale. Daca ar fi fost asa de performante pompele de caldura isi monta toata lume pana acum din proprie initiativa, nu era nevoie de dat legi. E vorba de multa incompetenta si prostie.

Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •   30.04.2024, 22:27

Dacă tot iubim atât de mult mediul, nu mai limităm și noi turismul sau "minarea" de criptomonede? Dar stai, alea-s de neatins chiar pentru ecoactiviștii care fac cu inima la baba care se încălzește la sobă, însă ferească sfântul să se atingă cineva de călătoriile lor. Că doar avioanele, autocarele și navele merg tot cu panouri solare, pompe de căldură sau peleți.

dabaca2020   •   26.04.2024, 18:15

Pompele de caldura ,consuma multa energie electrica ,Iar ,,,Statul , a plafonat pretul doar pana la 100 kw este pret o,68 lei /KW , apoi ceste consumul ,creste si pretul !!! Si cu asta ,ce am facut ? --O ipoteza foarte intereasanta cu care ,,,specialistii in domeniu ,,,probabil ca nu vor sa ne sperie ,, --Gazul metan asa pur fara sa fie ars ,ar fi mult mai mare pericol .,Daca acele gaze din fundul marii nu ,vor fi extrase ,ele se vor degaja pur si simplu in atmosfera , iar pericolul ar fi mult mai mare ,decat carbonul emis dupa ardere !! Circula pe net ,,tot felul de scenarii si povesti . O fi ceva si adevarat ?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Sâmbătă, 4 mai 2024, de la ora 11, viața acestor 5 zodii intră într-o nouă etapă. Le așteaptă bogăție și succes
FANATIK.RO
Sâmbătă, 4 mai 2024, de la ora 11, viața acestor 5 zodii intră într-o nouă etapă. Le așteaptă bogăție și succes
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Viva.ro
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri spune ce trebuie să faci imediat după ce te urci la volan. Sfat pentru șoferi
GSP.RO
Prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri spune ce trebuie să faci imediat după ce te urci la volan. Sfat pentru șoferi
Peștele pe care trebuie să îl ai pe masa de Paște. E gustos, se gătește ușor și are un preț accesibil
FANATIK.RO
Peștele pe care trebuie să îl ai pe masa de Paște. E gustos, se gătește ușor și are un preț accesibil
O fată de 19 ani a mers la spital pentru că avea dureri mari de cap, însă medicii au făcut o descoperire șocantă
Știrileprotv.ro
O fată de 19 ani a mers la spital pentru că avea dureri mari de cap, însă medicii au făcut o descoperire șocantă
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
O româncă a bătut cale lungă, 2.500 km, tocmai din Elveţia, ca să trăiască miracolul Învierii la Iaşi. Ce a adus-o acasă, după ce a vizitat "temple budiste, moschei"
Observatornews.ro
O româncă a bătut cale lungă, 2.500 km, tocmai din Elveţia, ca să trăiască miracolul Învierii la Iaşi. Ce a adus-o acasă, după ce a vizitat "temple budiste, moschei"
Horoscop 4 mai 2024. Vărsătorii trebuie să lase pe altă dată orice fel de discuții care implică bani sau bunuri, administrarea lor
HOROSCOP
Horoscop 4 mai 2024. Vărsătorii trebuie să lase pe altă dată orice fel de discuții care implică bani sau bunuri, administrarea lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI