Despre petunii 

Petuniile au numeroase varietăți. Există specii înalte, mijlocii și pitice, care cresc de la 20 la 80 de centimetri. Soiurile pitice cresc compact și au flori mici, ideale pentru plantat în ghivece. 

Petuniile înfloresc din luna iunie până în luna septembrie. Sunt rezistente la frig și ploaie, dar și la vânt. Au nevoie de mult soare, așa că dacă vrei să le plantezi la tine acasă trebuie să găsești un loc în care razele soarelui să bată direct.

Petuniile înfloresc în luna mai, însă pot atinge maximum de înflorire și în luna aprilie sau iunie, în funcție de condițiile climatice. 

Se mai numesc și flori de tutun sau florile cu o mie de culori, având o varietate mare, de la alb, roz, galben, roșu, mov, albastru sau combinații între ele. Sunt printre cele mai spornice și frumoase plante cu flori, deloc pretențioase și foarte rezistente.

Îngrijirea petuniilor 

Această plantă preferă spațiile deschise și iubesc soarele. Au nevoie de raze directe cel puțin 6 ore pe zi, iar dacă vor fi ținute la umbră vor face mai multe frunze decât flori. 

Este foarte bine să le ții în casă în perioadele cu frig, iar vara le poți ține pe balcon, în razele soarelui. În privința solului, petuniile au nevoie de sol nisipos, care se drenează bine și ușor, cu un pH neutru și bogat în substanțe nutritive. 

În luna mai, petunia se umple de flori, însă trebuie eliminate florile ofilite, pentru ca planta să formeze noi boboci. Este bine să ciupești vârful lăstarilor pentru o înflorire abundentă. 

Petuniile suportă bine perioadele secetoase, însă trebuie apărate de frig și ger. Cu toate că nu sunt plante foarte sensibile, e bine să fie adăpostite de viscol și zapădă. 

Poți uda petuniile în fiecare zi, iar vara chiar de două ori pe zi. Apa va stimula producția de flori, iar primul semn că nu primește suficientă apă este că i se usucă frunzele. 

E bine să le pui îngrășământ petuniilor, pentru a înflori și mai mult. Pe perioada înfloririi, le poți pune îngrășământ de două ori pe lună. 

Care sunt cele mai frumoase flori de vara.

Petunii – plantare în grădină 

Poți planta petunii în grădină din semințe sau ca răsad. Semințele le găsești la florărie sau în magazinele speciale de grădinărit, iar răsadurile le găsești în același loc. 

Dacă vrei să plantezi petunii sub formă de răsad, trebuie să găsești cel mai călduros loc din grădina ta. Un loc în care soarele bate direct și în care ai suficient spațiu încât să poți planta petuniile la distanță de aproximativ 25 de centimetri. 

Poți folosi un sol fertil cu o textură nisipoasă, bogat în humus și substanțe nutritive. În rest, trebuie să o uzi de două ori pe zi vara, dimineața și seara, însă nu exces, astfel încât să nu o îneci. 

În anotimpurile reci o poți uda o dată pe zi.

Dacă vrei să plantezi petunii în grădina ta prin semințe, pentru început trebuie să te decizi asupra soiului și asupra culorilor. Cumpără semințele și găsește cel mai însorit loc din grădină. 

Petunii plantate în grădină
Petunii plantate în grădină

Cam în luna februarie poți planta semințele, asta pentru ca planta să înflorească în luna mai. Plantează petuniile într-un vas cu pământ de flori special sau turbă tratată.

Semințele trebuie să intre în contact cu pământul, așa că rarefiază bine pământul. Pune semințele pe o foaie de hârtie și folosește o scobitoare cu vârful ud pentru a le putea selecta și introduce în pământ. 

Între semințe trebuie să fie o distanță de 0,5 cm. Acoperă semințele cu pământ. Pune vasul la lumină naturală sau artificială.

În două săptămâni, petuniile vor răsări. După răsărire, aerisește petuniile, pentru că umezeala le dăunează. După o lună de la răsărire, poți să muți fiecare plantă într-un vas separat, iar ulterior, florile pot fi transplantate în grădină. 

Temperatura este foarte importantă pentru creșterea petuniilor. Până la răsărire, au nevoie de 23-25 de grade constant. Nu trebuie să scadă temperatura sub 15 grade pe timp de noapte. 

Se recomandă apa călduță la udare. Poți să le oferi un îngrășământ special o dată pe lună. Poate dura până la trei luni până să muți petuniile în grădină, așa că cel mai simplu ar fi să iei răsaduri pentru grădină. 

Petunii – plantare în ghiveci 

Dacă vrei să plantezi petunii în ghiveci, pentru a-ți transforma balconul într-un adevărat spectacol de culori, cumpără semințe din soiul și culoarea pe care le vrei, sau mai multe culori.

Ia o cutie sau o lădiță și pune un amestec de turbă și nisip. Aerisește-l bine și întinde semințele uniform și la distanță. Apasă-le puțin cu degetele și nu le îngropa complet.

Petuniile au nevoie de lumină și căldură ca să germineze, așa că e bine să le plantezi în luna martie.

Când le uzi, ai grijă să o faci cu un pulverizator, ca jetul să nu facă găuri în pământ. Trebuie menținută o umiditate constantă. După ce germinează și încep să apară frunzulițele, poți replanta răsadurile în tăvi speciale. 

Petunii în jardiniere pe balcon
Petunii în jardiniere, pe balcon

Ciupește vârful lăstarilor de la primele 4-5 frunze, ca să înflorească frumos. Când vine luna mai, poți să le muți în ghivece individuale sau orice vase preferi.

Când vine vara și sunt temperaturi extrem de crescute, le poți muta în casă pe timpul nopții și le poți muta pe zi în balcon, unde bate soarele. 

Udă-le dimineața și seara și ai grijă să alegi ghivece încăpătoare. Le poți planta și în jardiniere și poți pune două sau trei răsaduri într-un vas. 

Dăunători 

Petuniile au ca dușmani păduchii verzi, omizile, păienjenii, musculițele albe și alte astfel de insecte. 

Poți folosi un insecticid lejer sau poți stropi frunzele și florile cu apă, astfel încât să îndepărtezi dăunătorii. 

Mare grijă la jetul puternic de apă, pentru că frunzele și florile sunt fragile și le poți rupe. 

Odată ce au scăpat de dăunători, ele își revin rapid și încep să înflorească. 

Tipuri de petunii 

Petuniile Grandiflora au flori mari și superbe. Ele atârnă frumos și le poți pune în jardiniere sau ghivece suspendate pe pervaz. Speciile din aceasta categorie sunt Ultra, Storm, Daddy, Supermagic.

Petuniile Multiflora sunt sub formă de tufă și au mai multe flori decât cele din soiul Grandiflora, dar mai mici. Au nevoie de mai puțin spațiu de creștere, înfloresc mai ușor și sunt mai rezistente.

Petuniile Miliflora înfloresc devreme și nu cresc mai înalte de 20 de centimetri. Florile au un diametru destul de mic, de aproximativ doi-trei centimetri. Fac parte din petuniile pitice.

Petuniile de val acoperă solul și se răspândesc pe suprafețe mari de teren, ele nu se înalță prea mult și sunt ideale pentru jardiniere.

Ce flori de grădină poți planta, în funcție de anotimp

Sursa foto: 123rf.com

       
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Observatornews.ro
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
HOROSCOP
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație
PUBLICITATE
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație