Programul evenimentului include un târg al meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii și adulți, demonstrații meșteșugărești, gastronomie tradițională, dar și lansări de carte. Aleile sunt pline, dar majoritatea vizitatorilor sunt străini. Marea lor majoritate englezi și francezi, dar în muzeul de lângă Herăstrău sunt și spanioli, italieni sau nemți.
Evenimentul se ghidează după motto-ul „La iarmaroc… avem oale și ulcele, linguri și mărgele, prăjituri și acadele, cozonaci, turtă dulce și colaci”. Vizitatorii iarmarocului pot pleca acasă și cu obiecte tradiționale, ce pot fi cumpărate de la fața locului. Ceramică roșie și neagră, smălțuită și nesmălțuită, provenită din centre ale olăritului de la Horezu, Rădauți, Baia Mare, Corund, Marginea sau Vlădești.
Farfurii, străchini, ulcioare, căni cu preturi cuprinse între 5 și 120 de lei. Țesăturile din bumbac, lână sau cânepă care costă între 10 și 900 de lei, iar covoarele țesute manual în Maramureș, Bucovina sau Muntenia pot ajunge și până la 3.000 de lei! Nu lipsesc nici icoanele de lemn, dar și pe sticlă. Realizate în diferite centre de iconari din Țara Făgăralului, acestea au prețuri care pornesc de la 90 de lei.
Sâmbătă a avut loc și lansarea cărţii lui Iustin Cristian Oprea: „Din tainele voievozilor”. „Frumusețea vieții la țară, așa cum am perceput-o încă de timpuriu cu sufletul de copil, iar mai apoi sfaturile de viață creștinească culese cu maturitate din scrierile Sfinților Părinți, precum și pătrunderea rostului nostru ca urmași ai ștrămoșilor ce ne-au lăsat moștenire acest «plai cu deal și cu vale», m-au îndemnat să aștern pe hârtie un cuvânt de suflet cu gândul la aproapele meu”, spune Oprea.
În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Ilie marchează miezul verii pastorale, când le era permis ciobanilor să coboare în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală. Tot acum, apicultorii recoltează mierea de albine, activitate numită şi retezatul stupilor. „Evenimentul este menit să refacă atmosfera vechilor petreceri câmpeneşţi organizate cu prilejul marilor sărbători religioase”, spun oficialii Muzeului Național al Satului.
Ziua de duminică începe de la ora 09:00, iar la ora 13:00 este programat primul eveniment pentru public, „La frământat de plăcinte cu mere”. Apoi de la ora 14:00 copiii intră în scenă cu un atelier de modelaj în lut. Ziua se închide la ora 19:00. Accesul la târg se plătește, adulții câte 15 lei, pensionarii trebuie să scoată din buzunar 8 lei, iar copiii, elevii și studenți doar 4 lei.