Martini
Pasionaţii şi connaisseurs dezbat deseori, chiar cu pasiune, pe tema reţetei corecte pentru un Martini adevărat. Dacă raportul de gin şi vermut este discutabil, la fel este şi adevărata origine a acestei celebre băuturi. Unii susțin că este pur și simplu o versiune a unui cocktail mai vechi numit Martinez, alţii spun că băutura preferată a lui James Bond a luat naştere în localitatea Martinez, din California, Statele Unite, în timp ce italienii spun că numele băuturii provine, pur și simplu, de la Martini & Rossi, o companie dintr-un orăşel din apropiere de Torino care își exportă vermutul în SUA încă din secolul al XIX-lea. Alții susțin că băutura a fost creată și numită după Martini di Arma di Taggia, barmanul de la Knickerbocker Hotel din New York, deși există dovezi că cocktailul ar fi putut fi inventat cu mult înainte ca el să înceapă să practice această meserie. Dacă nu ştiai, Martini are şi o zi mondială, care se sărbătoreşte anual pe 19 iunie.
Manhattan
Venerabilul Manhattan, un amestec de whisky, vermut dulce și bitter, este un alt cocktail pe care zeci de persoane au pretins că l-au inventat. Cel mai probabil acest cocktail este servit în barurile din New York din anii 1860, dar există și unele povești mai interesante despre originile sale. Potrivit uneia dintre aceste legende, Jennie Churchill, mama prim-ministrului britanic Winston Churchill, a organizat o petrecere la Manhattan Club în 1874 pentru a sărbători victoria lui Samuel J. Tilden în alegerile guvernamentale din New York. Un barman întreprinzător a creat un nou cocktail pentru eveniment, pe care l-a numit Manhattan în onoarea clubului.
Negroni
Contele Camillo Negroni este cel creditat pentru crearea acestui cocktail, în jurul anului 1919. Povestea spune că lui Negroni i-a plăcut foarte mult combinaţia de Campari, vermut dulce și apa minerală, dar a vrut o notă acidă în paharul său, aşa că i-a cerut unui barman să înlocuiască apa minerală cu gin pentru a da amestecului o savoare aparte. Şi aşa s-a născut Negroni, un cocktail sinonim cu rafinamentul aristocratic.
Bellini
Acest cocktail încântător – care combină sucul de piersici albe, cu tot cu pulpă, și Prosecco – are o origine bine stabilită. Giuseppe Cipriani, fondatorul celebrului Harry’s Bar din Veneția, a început să prepare acest cocktail în 1948, cu ocazia unei expoziții de pictură dedicate artistului venețian Giovanni Bellini la Palatul Dogilor. Numele cocktailului a fost ales în cinstea celebrului pictor renascentist. În scurt timp a devenit unul dintre cele mai populare cocktailuri de sezon la Harry’s Bar. Apreciat de personalități cunoscute precum Hemingway, Gianni Agnelli, Sinclair Lewis și Orson Welles, cocktailul Bellini a reușit să cucerească și New York-ul.
Tom Collins
Această băutură răcoritoare de vară își datorează numele unei farse din secolul al XIX-lea. În 1874, sute de newyorkezi s-au auzit ponegriţi de un anume Tom Collins, care părea că face tot ce poate pentru a le strica reputaţia. Deși acești oameni nu-l cunoşteau pe domnul Collins, erau totuşi indignaţi de felul în care acesta vorbea despre ei. Mulţi dintre ei au fost atât de indignaţi încât și-au propus să-l găsească pe ticălos. Desigur, păcăleala consta în însuşi faptul că Tom Collins nu exista cu adevărat. Totuşi, acest lucru nu i-a împiedicat pe barmanii newyorkezi să prepare un cocktail cu acest nume, astfel încât atunci când un cetăţean înfuriat venea să întrebe de Tom Collins, să le poată pune pe masă o băutură care să le stingă setea, inclusiv cea de răzbunare.
Mai mult decât o combinaţie de ingrediente, care nu mai sunt de mult secrete, cele mai celebre cocktailuri pe care le întâlnim în barurile şi restaurantele din întreaga lume sunt un melanj de poveşti care trebuie consumate cu mai puţină moderaţie decât alcoolul.
Sursă foto: Unsplash.com