În ianuarie 2019, Libertatea a început să publice seria de reportaje „Plecat”, realizate de jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț de la Teleleu.eu. Aceștia călătoresc cu o autorulotă prin Europa și documentează viața românilor din diaspora.
Vernisajul expoziției a avut loc la Pavilionul României de la Bienală, iar la eveniment au vorbit Comisarul României pentru Bienala de la Veneția, Attila Kim, Ambasadorul României în Italia, George Bologan, Consulul General la Trieste, Cosmin Victor Lotreanu, Consulul General onorific la Treviso, Mario Moretti Polegato, Directorul Muzeului Național al Țăranului Român și reprezentantul Ministerului Culturii, Virgil Nițulescu, Directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, prof. Grigore Arbore Popescu, și președinta Uniunii Arhitecților din România, Ileana Tureanu.
La vernisaj au participat mai mulți români care locuiesc în zonele Veneto, Milano și Verona.
Efectul migrației asupra orașelor
Proiectul care reprezintă România la Bienala de la Veneția se numește „Fading Borders” (Ștergerea granițelor – n.r.). Acesta explorează fenomenul migrației din punctul de vedere al felului în care vom locui și în care vor arăta orașele. Expoziția poate fi vizitată virtual aici.
Autorii proiectului sunt arhitecții Irina Meliță, Ștefan Simion, Cristi Bădescu, Ștefania Hîrleață și Radu Tîrcă de la biroul de arhitectură Poster. Aceștia și-au propus să identifice soluții pentru o dezvoltare urbană sustenabilă care să nu se mai bazeze exclusiv pe modelul creșterii.
„Migrația a fost până acum un fenomen asociat sărăciei, războiului, dezastrelor naturale, dar realitatea migrației ar trebui adusă în centrul discuțiilor despre modul în care vom trăi, despre modul în care vor trăi orașele, deoarece, cel mai probabil, acest fenomen se va extinde și va fi legat de dorința de îmbunătățire a calității vieții”, a declarat arhitectul Ștefan Simion.
În cadrul Pavilionului României, expoziția aduce laolaltă două fenomene: într-o parte este documentată viața imigranților români în diferite țări europene prin proiectul „Plecat”, iar în cealaltă parte este prezentat studiul „Shrinking Cities” despre orașele românești în contracție, realizat de echipa Ideilagram.
Pe urmele românilor plecați în străinătate
„Plecat”, proiectul jurnalistic realizat de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, documentează comunitățile de români din diverse țări din Europa. Reportajele lor prezintă dificultățile cu care se confruntă imigranții români și oportunitățile care s-au ivit odată cu plecarea lor din țară sau episoade din noua lor viață și comunitatea pe care aceștia o construiesc în afara țării.
Proiectul „Fading Borders” va fi prezentat în ambele spații expoziționale deținute de România la Veneția: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Foto: Cosmin Bumbuț / Teleleu.eu
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10Citește articolele publicate de echipa Teleleu, formată din Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, în Libertatea:
- Abuzurile pe care le îndură șoferii români de TIR din Germania, de teamă să nu-și piardă slujba. „I-am zis șefului, dar mi-a râs în nas”
- REPORTAJ. Cum i-a sprijinit statul german pe doi români să-și păstreze afacerea în pandemie. „Ei sunt copiii Europei”
- Granițele pandemiei. Copiii rămași singuri acasă: „Ei nu apreciază neapărat ce le trimit părinții și nici nu înțeleg plecarea lor”
- REPORTAJ | În spatele cearșafurilor. Cum arată viața unei femei care face curățenie în Portugalia: “Atâta am muncit, că n-am mai știut care e noapte și care dimineață”
- Mărturiile românilor care lucrează la căpșuni în Spania: “Cum strângi un ban, cum apare ceva. Zici că dai înapoi, nu dai înainte niciodată”
- Românii din Spania vorbesc despre rușinea de-a fi “căpșunari”: “Ne tratează ca și cum am face ceva umilitor”