Aceste anomalii dentare, cunoscute în termeni uzuali ca și dinți strâmbi, pot avea atât cauze ereditare, cât și pot fi dobândite în urma unor activități precum rosul unghiilor sau suptul degetelor, în cazul copiilor. Chiar dacă aparent, acestea își pun amprenta doar asupra aspectului fizic, în realitate pot conduce la dezvoltarea unor probleme ale mandibulei, fracturi dentare și chiar bruxism sau tulburari articulare.
În categoria anomaliilor dentare se încadrează: malocluzia ce reprezintă alinierea incorectă a dinților conducând la o mușcătură incorectă, dinții înghesuiți sau cu spații foarte mari între aceștia, dinții rotiți față de axul lor normal, strungăreața, aliniera pe arcadă a dinților aflați prea în față sau prea în spate față de linia arcadei.
Ortodonția este o specializare din domeniul medicinei dentare, dedicată corectării deformărilor dento-maxilare. Dinții strâmbi sau nealiniați sunt mai greu de întreținut, pot fi pierduți devreme din cauza cariilor și a bolilor parodontale și forțează mușchii masticatori să depună un efort suplimentar, ceea ce poate provoca dureri de cap și dureri de gât, umeri și spate. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dinților strâmbi sau nealiniați. Beneficiile tratamentului ortodontic includ o sănătate orală mai bună, un aspect mai plăcut și o durată de viață mai mare a dinților.
Pentru corectarea problemelor de natură ortodontică sunt utilizați brackeți, aliniatoare, elastice, aparate ortodontice mobile sau fixe sau disjunctoare. Uneori, înaintea începerii tratamentului ortodontic este necesară și o vizită în cadrul departamentului de chirurgie dentară, în funcție de probleme sesizate de medicul tău dentist. Aparatul dentar poate fi purtat atât de copii cât și de adulți având o eficientă crescută indiferent de vârstă.
Dr. Andreea Jianu, medic specialist ortodontie la clinica Unique Smile, in Sibiu, a realizat pentru noi o listă cu cele mai importante motive pentru a purta un aparat dentar.
- Un zâmbet perfect, de invidiat. Aparatul dentar va corecta anomaliile dentare, aliniind întreaga dantură pentru a-ți oferi zâmbetul perfect pe care ți-l doreai. Chiar dacă procedura este una de durată ce presupune vizite destul de dese la medicul tău ortodont, vei observa că rezultatele merită cu adevărat. În plus beneficiezi de o gamă diversă de aparate dentare. Poți opta atât pentru un aparat metalic, clasic sau pentru unul din safir, mai discret și mai puțin vizibil. În ambele cazuri vei avea oportunitatea de a-ți accesoriza zâmbetul cu elastice colorate sau în culori neutre, la fiecare activare.
- Dantura ta va funcționa corect. Pe lângă aspectul estetic, care este unul cu adevărat important, aparatele dentare sunt recomandate și pentru a reda funcționalitatea corectă a danturii. Astfel, o dantură aliniată va fi mai ușor de curățat, limitează apariția cariilor dentare și a fracturilor dentare. Totodată, pe lângă alinierea dentară, aparatul dentar redă și simetria estetică a feței. În primele săptămâni vei observa o ușoară schimbare pozitivă a fizionomiei tale.
- Este eficient indiferent de vârstă. Varietatea gamei de aparate dentare disponibile pe piața actuală face posibilă purtarea eficientă a acestuia, indiferent de vârstă, atat adulti cat si copii. În ambele cazuri acesta va reda zâmbetul perfect, atât estetic, cât și funcțional. Singura diferență legată de vârstă este reprezentată de faptul că, în cazul celor mici, corectarea danturii va fi realizată într-o perioadă mai scurtă de timp, structura osoasă a acestuia fiind mult mai maleabilă. Însă diferențele sunt foarte mici, un adult va trebui să poarte aparatul dentar pe o perioade de până la 10% – 20% mai lungă decât un copil cu aceeași problemă dentară.
- Îți asigură o mușcătură corectă. O mușcătură strâmbă nu se va tratat de la sine, astfel încât e nevoie de intervenția medicului ortodont. De cele mai multe ori mușcătura strâmbă (denumită în termeni de specialitate malocluzie dentară) este reprezentată de o relație anormală între dinții celor două arcade dentare, cea inferioară și cea superioară. Apare, de obicei atunci când există disproporții între mărimea maxilarului și cea a dinților, în urma extracțiilor dentare sau atunci când maxilarul și mandibula nu au aceeași dimensiune. Aceasta poate conduce în unele cazuri la fracturi dentare, dificultăți în exprimare sau în mestecarea și înghițirea alimentelor. Din acest motiv este necesară aplicarea unei corecții dentare pentru a realiza o mușcătură corectă, dar și estetică.
- Vei avea parte de o digestie mai bună. Așa cum am menționat anterior, malocluzia poate avea efecte negative asupra mestecării și înghițirii alimentele. Având în vedere că dinții de pe maxilar nu sunt aliniați cu cei de pe mandibulă, mușcătura este una greșită, conducând la punerea unei presiuni destul de mari pe unii dinți, dar și la mestecarea necorespunzătoarea a alimentelor. Astfel, acestea sunt mai greu de înghițit și de digerat, îngreunând absorbția elementelor nutritive.
Acestea sunt doar câteva dintre multele beneficii oferite de purtarea unui aparat dentar. Chiar dacă tratamentul este unul de lungă durată și aparent destul de complex, rezultatele vor fi peste măsura așteptărilor. După finalizarea tratamentului te vei putea bucura de o dantură sănătoasă, o ocluzie perfectă și un zâmbet frumos și sincer.
Pentru mai multe detalii legate de tratamentul ortodontic sau pentru a realiza o programare la Unique Smile, te rugăm să ne contactezi la numărul de telefon: 0747.071.986