Datorită progreselor continue realizate în domeniul medical, procedurile chirurgicale au devenit și ele mult mai sigure și mai ușoare, chirurgia minim invazivă înlocuind multe proceduri chirurgicale tradiționale.
Aceste intervenții chirurgicale minim invazive necesită incizii de mici dimensiuni, procedurile fiind posibile datorită redării video în timp real, controlului de la distanță și precizia mișcărilor.
Deoarece chirurgia minim invazivă oferă numeroase beneficii comparativ cu cea tradițională, aceasta este folosită în diferite domenii medicale, de la ortopedie la neurologie și nu numai, așa că dacă dorești o consultație specializată sau doar un second opinion neurochirurgie, apelează la cel mai apropiat spital sau clinică și programează-te pentru o consultație.
5 beneficii ale chirurgiei minim invazive
Chiar dacă această chirurgie poate fi de două tipuri, cea asistată robotic și cea endoscopică/laparoscopică, în mare parte beneficiile oferite sunt aceleași și includ:
Incizii de mici dimensiuni
Majoritatea beneficiilor oferite de chirurgia minim invazivă sunt datorate inciziilor mici care reduc timpul de recuperare, reduc riscul de apariție a complicațiilor și oferă un rezultat cosmetic mult mai bun.
Deoarece procedurile robotice și laparoscopice utilizează instrumente specializate de mici dimensiuni, incizia realizată este de obicei de mărimea unei monede.
Mai mult decât atât, în funcție de caz, chirurgul poate accesa zona și prin utilizarea cavităților naturale ale corpului cum ar fi cea nazală, abordare întâlnită des în neurochirurgia minim invazivă.
Comparativ cu mărimea inciziilor realizate de chirurgia tradițională, unele dintre ele ajungând și la 20 de centimetri, inciziile de mărimea unei monede necesare chirurgiei minim invazive sunt mult mai benefice, chiar și atunci când acestea pot fi mai multe la număr.
Risc redus de complicații
Datorită inciziilor mici există mai puțin țesut lezat și mai puțină pierdere de sânge. Cu toate acestea, riscul de sângerare nu este redus doar de dimensiunea inciziei ci și de precizia oferită de instrumentele folosite.
Chiar dacă sângerarea reprezintă o complicație severă care poate apărea în timpul unei proceduri chirurgicale, există însă și alte motive de îngrijorare cum ar fi infecția.
Deoarece inciziile mari prezintă risc mai mare de infectare, cele realizate de chirurgia minim invazivă au o probabilitate de infectare mult mai mică și un timp de vindecare mult mai rapid.
Durere redusă
Pacienții care apelează la acest tip de intervenție chirurgicală prezintă de obicei mai puțină durere și disconfort, asta deoarece există mai puțin țesut lezat.
Folosind camere video și instrumentar de mici dimensiuni, chirurgia minim invazivă nu necesită incizii mari, ceea ce duce la o recuperare mai rapidă, durere redusă și apelarea mai rară la medicamente, ceea ce reprezintă un alt beneficiu pentru organism.
Internare de scurtă durată
Datorită riscului mic de infectare și a timpului rapid de vindecare, pacienții care au apelat la chirurgia minim invazivă au de obicei un timp de internare mult mai scurt, mulți dintre ei putând să plece acasă chiar și în aceeași zi.
Mai mult decât atât, recuperarea în sine este mai rapidă decât cea oferită de chirurgia tradițională, toate beneficiile menționate până acum contribuind la revenirea cât mai rapidă la normal a pacientului.
Rezultat cosmetic mult mai bun
Cicatricile lăsate de intervenția chirurgicală minim invazivă sunt mult mai mici comparativ cu cele realizate de chirurgia tradițională, asta datorită spațiului necesar pentru efectuarea procedurii.
Adițional, dacă procedura folosește cavitățile naturale ale corpului pentru a ajunge la zona dorită, atunci cicatricile nu vor fi vizibile deloc, acestea fiind situate în interiorul cavității.
În concluzie, chirurgia minim invaziva a schimbat domeniul chirurgical, pacienții având la dispoziție servicii care oferă cel mai mare grad posibil de siguranță și precizie, toate beneficiile oferite având un singur obiectiv: cel de a crește calitatea vieții pacientului.