- Creează spații deschise
Una dintre regulile de bază ale minimalismului este crearea spațiilor deschise oriunde este posibil acest lucru și evitarea pereților despărțitori, mai ales dacă nu au un rol foarte important în compartimentarea casei. O zonă open space, formă din living și bucătărie sau hol, fluidizează traficul, mărește vizual spațiul și facilitează enorm interacțiunea socială.
2. Optează pentru un aspect unitar
În general, un design preponderent alb este perfect pentru stilul minimalist. În versiunea sa cea mai dogmatică, decorul presupune monocromie absolută la nivelul pereților, tavanului și pardoselii, ca de exemplu alb, contrastul fiind obținut subtil cu ajutorul accesoriilor sau al pieselor de mobilier. Cea mai pură expresie a minimalismului o reprezintă combinația de alb și negru. Griul poate completa armonios această combinație, paleta sa bogată – gri cenușiu, gri petrol, gri argintiu, gri luminos, etc., aducând livingului diversitate fără să afecte în vreun fel armonia culorilor. Bineînțeles, dacă-ți dorești o încăpere mai vibrantă poți combina albul cu o nuanță intensă de roșu, albastru, verde sau orange, însă este de preferat să adaugi accentele de culoare doar prin intermediul unui mobilier cât mai simplu.
3. Păstrează doar decorațiunile esențiale
Dacă ai unul sau două tablouri canvas personalizate, de cea mai bună calitate, nu trebuie să mai integrezi și alte elemente decorative în living. După cum am spus deja, pentru acest stil puțin înseamnă întotdeauna mai mult, de aceea nu se folosesc prea multe decorațiuni. Sunt de preferat fie câteva obiecte mici, care nu fac încăperea să se simtă încărcată, fie o operă de artă în dimensiuni mai mari, care să atragă atenția asupra sa și să adauge personalitate camerei.
4. Asigură suficientă lumină naturală
Ca să obții o atmosferă cât mai caldă în camera de zi ai grijă să transformi ferestrele într-un punct central al încăperii, în special dacă priveliștea este una agreabilă. Folosește perdele simple, transparente, draperii din materiale vaporoase, deschise la culoare, sau jaluzele ori storuri care să permită trecerea luminii.
5. Mizează pe obiecte de mobilier multifuncționale
Atunci când vorbim de minimalism este important să alegi piese de mobilier cu funcții multiple și să le așezi strategic, fără să pară înghesuite. Acest tip de decor nu agreează prea multe obiecte de mici dimensiuni, așa că ia în considerare mărimea livingului și folosește o mobilă care să umple frumos spațiul, cum ar fi o canapea în formă de L și o bibliotecă simplă.
6. Realizează un design coerent și cursiv
O regulă importantă a stilului minimalist este aceea că toate elementele din living trebuie să se potrivească și să se îmbine între ele. De la canapea și până la mica decorațiune de pe raft, totul trebuie să fie simplu, clasic și echilibrat din punct de vedere cromatic. Cu siguranță, haosul sau dezordinea nu-și au locul într-un decor minimalist.
7. Lasă tavanul cât mai simplu
La fel ca și restul livingului minimalist și tavanul trebuie să fie unul fără detalii somptuoase. Montează o lustră simplă, cu linii drepte, cum ar fi un fir de care atârnă un bec amplasat într-o structură metalică deschisă ori în formă de cub.
Cu toate că, la prima vedere, ai putea crede că decorul minimalist este ușor de obținut, în realitate trebuie să obții un spațiu funcțional care să inspire calm și claritate, nu un loc sobru sau banal. Acest stil este unul dintre cele mai practice, sporește confortul și îți simplifică viața, așa că încearcă să ții cont de ideile menționate dacă vrei să obții un living care să se potrivească mănușă preferințelor tale.
Sursă foto: pexels.com